Викингите са били свирепи, защото са имали глисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/4519648 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

Викингите дължали своята свирепост и лош нрав на многобройните глисти, обитаващи чревния им тракт и причиняващи им куп физически страдания. Това твърдят датски учени, съобщава "Дейли мирър".

 За наличието на паразитите станало ясно от наскоро разкопана викингска тоалетна в датския град Тисо, в която били съхранени екскрементите на викинги. От направените ДНК анализи проличало, че скандинавските воини са страдали хронично от глисти в чревния тракт.

"Екскрементите на местните викинги се оказаха пълни с яйца на паразити от семействата Ascari, Trichuri и Faciola, които намират добра среда за развитие в червата на добитъка и на хората. Глистите и тениите причиняват болезнени инфекции. Свинската тения може да достигне 35 сантиметра дължина", обясниха от екипа на д-р Мартин Сое от университета в Копенхаген. Те анализирали съдържанието на викингска тоалетна от 1030 година.

Викингите явно са имали посредствена лична хигиена и са страдали от прекалено близкия си контакт с животните си. Копенхагенските учени изтъкват, че ДНК тестовете на старинни екскременти дават ценна информация за миграциите, защото чревните паразити имат леки ДНК различия в профилите, в зависимост от това от коя част на света са дошли.