Казусът “Белведере” влиза в книга

https://www.24chasa.bg/novini/article/4523823 www.24chasa.bg
Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан

Казусът “Белведере” влиза в книга, която ще проследи различни случаи на несъстоятелност в бизнеса у нас, научи “24 часа”.

Неин автор е известният столичен адвокат Момчил Мондешки.

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан атакува българската съдебна система и обяви, че в нея има “гнили ябълки” заради производство по несъстоятелност, образувано срещу две дъщерни фирми на френската компания “Белведере” в Софийски градски съд. Според дипломата имало нередности в откриването и разглеждането на делото срещу “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”, както и съмнение в начина на разпределяне на делата от магистратите в столицата.

Юристът Момчил Мондешки, който работи и по други казуси в правото, предизвикали обществен интерес, ще проследи в книгата си освен случая “Белведере” и цялата история на конкретните производства по несъстоятелност на Металургичния комбинат “Кремиковци”, на молбата за обявяване на несъстоятелност на “Икономедия” преди време, която издателите на "Капитал" определят като опит за превземане. В книгата ще има и други десетки случаи.

Несъстоятелността на различни фирми след 2008 година, касаеща невъзможността на дружества да покриват своите ликвидни и изискуеми задължения, както и да събират своите вземания, е и тема на докторската дисертация на Мондешки.

Платформата на оздравяване на едно търговско предприятие е заложена от законодателя, но на практика е непопулярна, коментира авторът. Според него оздравяването на търговските предприятия е едно от достиженията на старите демокрации, където кредиторите полагат усилия да стабилизират несъстоятелният длъжник, за да оцелеят и се развиват.

Досега са изследвани по-малко от 2 процента такива случаи в София за периода след 2008 г., където концентрацията на търговски субекти е най-висока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отрова за мишки, поставена в стена, е причината 9-годишният Стефчо от Кардам да почине. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Отровата е била поставена в отвори, които са зазидани с кал в стената,

Футболистите на "Спартак" (Плевен) най-вероятно няма да пътуват за предстоящия мач с Кариана (Ерден) в събота. Това съобщи регионалният сайт Plevenutre.bg. Причината е до болка позната - неизплатени заплата и напрежение в отбора. Мачът е по програма в 14,30 ч в събота, но няма яснота дали изобщо ще се състои

Освежаваща разходка в парка направи бившият министър Николай Василев, видя "България Днес". Политикът използва последните слънчеви лъчи, за да се раздвижи по парковите алеи в столицата. И докато около него имаше хора с анцузи, Василев беше с официален костюм и