По учебник за джихад: Първо хаос, после гражданска война

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4527988 www.24chasa.bg
Абу Мусаб ал Сури - един от теоретиците на “Ал Кайда”

АЛЕКС ЙОРДАНОФ, френски журналист

Трябва ли да сме изненадани от варварската атака, която преживя седалището на сатиричното списание “Шарли ебдо”? Или въобще не трябва да се учудваме? Това събитие е просто поредният етап на логиката на цяла една серия от събития, която следва своя ход.

Серия, чиито корени може да бъдат открити в писанията на един от теоретиците на “Ал Кайда” - Абу Мусаб ал Сури, убит край Халеб през 2014 г.

Неговият джихадистки учебник е истинска класика по въпроса, телешаржирана от многобройни начинаещи терористи. Произведението, което се състои от 2500 страници, е публикувано през 2005 г. То описва от теоретична гледна точка процеса, който трябва да бъде следван, за да се създаде хаос с цел да се достигне до гражданска война.
В Европа, както и навсякъде другаде

целта е разрушаването на съществуващите общества

В условията на този хаос радикалният ислям би могъл да бъде наложен като решение. При все това “Ал Кайда” вече не разполага с необходимите средства, за да осъществява атентати от типа “11 септември”. Това състояние на нещата не изключва обаче операции с по-скромни мащаби, но все пак смъртоносни, в стил атентатите на Мохамед Мера в Тулуза или този на Мехди Немуш в Еврейския музей в Брюксел.

Целта е джихадистите да станат автономни и непредсказуеми

Те самостоятелно изграждат своите операционни мрежи, тъй като познават по-добре европейската среда. Във въпросния текст Ал Сури пише, че трябва да бъдат визирани три цели на Запад: мюсюлманите вероотстъпници, тези, които служат в армиите на “неверниците”, евреите (но не и синагогите) и накрая спортни мероприятия, които събират много хора. Атаките не трябва да струват скъпо, тъй като движенията на парични фондове се следят.

Черно на бяло там е написано, че тези акции следва да предизвикват ужас в Европа или в Америка. Европейците трябва да бъдат притиснати до нетърпимост, за да бъде предизвикана реакция, която

да позволи на джахидистите да надянат “дрехата на мъченика”

Отговорът на предизвикания ужас ще бъде създаването на “западни” групи и милиции за самозащита, придружени от ислямофобски акции, които непременно ще предизвикат обединяване на мюсюлманите около техните най-радикални общностни лидери.

Текстът прецизно развива своите идеи. Крайната цел е да се стигне до гражданска война в Европа. До сблъсък. Да не се спира във Виена, както през 11 септември 1683 г. (отоманците), а да бъде завладян Рим и да се стигне до триумф на световния джихад на Стария континент. Времето като измерение няма никакво значение. Мир никога не е имало, а само затишия, дори и понякога да са траели няколкостотин години.

Логика, която се нрави на всички джихадисти от третото поколение, убедени, че

тяхната съдба е да подчинят европейските неверници, размекнати от години демокрация и хуманни институции.

Като погледне човек Мера, братята Царнаев в Бостън, Немуш в Брюксел, установява, че те всички са били участници във военния джихад, преди да минат към решителни акции на Запад. Методът на действие, измислен от Абу Мусаб ал Сури, е стриктно спазван и функционира прекрасно. При вида на атаката срещу “Шарли ебдо” тази констатация може само да бъде потвърдена. Първата фаза на плана “Ал Сури” следва своя път...

(Препечатваме статията със съкращения)

  • Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Звучи разумно предложената схема за обновяване на автомобилния парк в България със зелен фокус. Сегашното състояние на автопарка е едно от многото незавидни последствия от прехода - у нас е пълно със стари коли, които димят. И лошият тренд е - колкото повече западните автомобилни пазари ограничават грохналите цапащи автомобили
  • Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Как въпреки по-малкото пътувания заради коронавируса пияните и дрогирани шофьори се увеличиха. И защо освен за тях, трябва да има санкция и за спътниците им. Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов. Една цифра, станала известна тези дни, надхвърли дневният брой заразени с коронавирус. 10 239 – точно толкова са хванатите пияни и