Отварят двореца на Трапезица за годишнина от въстанието на Асеневци

https://www.24chasa.bg/novini/article/4532743 www.24chasa.bg
Във възстановената югоизточна крепостна кула на Трапезица също ще има музейна експозиция.

Дворецът на първите Асеневци, опасан от крепостни стени и военни кули на изток и запад, нов музей с 3D възстановки на средновековни църкви и експозиция със съкровища от археологическите разкопки, както и втори музей на въоръжението във възстановената Югоизточна отбранителна кула към хълма Царевец.

Всичко това ще превърне крепостта “Трапезица” в най-посещавания исторически обект у нас. За реализацията на мащабния проект се чака финансово рамо от МС на стойност над 3 млн. Отварянето за посетители на втория царски хълм е една от целите на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Сега тя има и конкретен хоризонт - втората крепост да бъде част от отбелязването на 830 г. от въстанието на болярите Асен и Петър по Димитровден.

Феодалният замък, останките от който разкрива в последните години археологът проф. Константин Тотев, ще бъде акцентът. Идеята за реставрацията, която следва всички археологически данни, е на премиера Бойко Борисов и в нея е посветена Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Дворецът е един от трите паметника на културата с национално и световно значение, които ще бъдат възстановени с по 900 000 лв. Средствата ще бъдат отпуснати от Министерството на културата, а изпълнител ще е НИМ. В него вече има идеен проект за визията на старината.

Новият асансьор за туристи СНИМКИ: АВТОРЪТ

Дворецът се намира в северната част на хълма непосредствено до военноотбранителен ансамбъл и главния вход към крепостта. Той е на площ от 660 кв. м и според установеното от проф. Тотев е бил построен от братята Асен и Петър преди освободителното въстание през 1185 г.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов

Дворецът е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели. Резиденцията на царете Петър, Асен, Калоян и Борил не е била на Царевец, а на Трапезица, смята проф. Тотев. Според хипотезите Иван Асен II я премества, за да се спаси от прокоба, тъй като там били убити и 4-мата монарси от Асеневата династия, управлявали 1185-1218 г.

“Преди всичко трябва да се изградят подпорните стени, за да се укрепи скалният венец, на който са дворцовата и отбранителните сгради. Засега е проучена само половината от дворцовия ансамбъл заради опасност от срутване. На северната кула, където е главната порта бяха започнати консервация и частична реставрация през 2010 г., но не могат да се довършат разкопките в източната част, защото не е изграден т.нар. джоб, който да задържа откъсващи се камъни”, каза проф. Тотев.

Според предложението на кмета Панов ведно с двореца ще се работи и по реставрация на 150 м от източната и западната крепостна стена и кулите. В самата крепост ще се изградят пешеходна алея и експозиционна зала.

Хълмът ще бъде почистен от храсти и растителност, които скриват архитектурните останки. Заложено е и изграждане на пътя от разклона за Трапезица до станцията на релсовия асансьор.

Най-големият у нас фуникуляр за 25 души бе изграден м.г. по проект на Министерството на културата и е готов за експлоатация. Той тръгва от чакалня до старата гара Трапезица и ще качва туристите на 65 м височина до западната част на хълма.

Съоръжението тежи 55 т, а за да могат туристите да се любуват на панорамата, асансьорът е остъклен от всички страни. Разстоянието от началната до крайната точка е 135 м и се изминава за по-малко от 5 мин.

“До края на март трябва да се обявят процедурите за проектиране и строителство, за да може във връзка с 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър хълмът да бъде отворен за туристи”, каза вчера Панов на среща с археолози и специалисти по културно-историческо наследство.

Слизайки от асансьора, посетителите ще се изправят срещу реконструирания царски дворец и зрелищен военен ансамбъл. Маршрутът, продължаващ около 700 м и застлан с плочи и павета, ще следва очертанията на централната улица в крепостта покрай църква и военна сграда. Отляво и отдясно на алеята ще могат да се видят останките на новооткрити църкви от XII-XIII в., чиито фасади се отличавали с изящество и стил.

Във вътрешността на притвора в последния храм са открити и стенописи, които свидетелстват за пищната интериорна декорация. Така ще се стига до централния площад на Трапезица от Второто българско царство, където сега е изграден археологически музей.

На 400 кв. м площ освен открити златни пръстени, фрагменти от процесийни кръстове, керамика и куп съкровища от Средновековието се предвижда посетителите да видят 3D възстановки, а на интерактивен екран с електронен гид да получават информация за паметниците.

Обмисля се и прожекционна зала, където филм ще разказва за развитието на втората царска крепост и Търновград. Това ще е финалът на обиколката. Преди това покрай още няколко църкви ще се стига до вътрешния вход на възстановената югоизточна кула, където вътрешното стълбище ще отвежда до още една музейна експозиция.

Сред автентичната обстановка на средновековното бойно съоръжение в 3 зали ще бъдат изложени въоръжение и уреди за мъчения. “От платото на Трапезица се разкрива величествена гледка - на изток са дворецът и патриаршеската църква на Царевец, на юг е прекрасната гледка на амфитеатрално разположени къщи на Варуша.

Ще може да се видят част от знаците на достойнство на Втората българска държава и експонирани съгласно модерните стандарти обекти, показващи величието на средновековната държава не само в политически и военен, но и в културен и духовен аспект”, разказа Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Уникален спектакъл ще представя величието на Търновград чрез Царевец, Трапезица и Света гора

- Г-н Панов, как ще изглежда Трапезица след тези 3 млн. лв.?

- Очакваме след реализацията на проекта възстановяване на част от двореца и крепостните стени заедно с музейния комплекс, който вече е изграден, с най-големия фуникуляр в страната, подпорна стена, художествено осветление, които също са реализирани, и с подходящата довеждаща и прилежаща инфраструктура Трапезица да се превърне в още едно емблематично място за преклонение пред българската държавност.

Искам да благодаря за инициативата на министър-председателя Бойко Борисов, който разбира каква изключителна символна сила има възстановяването на двореца на Асеневци на хълма Трапезица.

- На колко етапа ще бъде реализацията?

- В момента се правят технически разчети на проекта. Ще се вземат предвид особеностите на терена на хълма, фактът, че там все още се провеждат археологически разкопки, както и обстоятелството, че съществува изградена в известна степен инфраструктура, но има още работа по нея, за да можем да посрещнем туристите.

- На Трапезица продължават проучвания. Ще бъде ли в конфликт работата на археолозите и на строителите?

- Една от причините реализирането на проекта да преминава през няколко фази е необходимостта и желанието ни да се съобразим с факта, че на хълма продължават археологически проучвания. Ще направим всичко необходимо, за да осигурим на изследователите пространство, време и възможност да продължат да вършат своята работа.

- Кое ще е по-различното от Царевец и ще бъдат ли двете цитадели включени в общ спектакъл?

- Различното е историята, която ще разказваме на Трапезица. Ще покажем един хълм, който е бил средище и на културата и духовността. Ще разказваме историята на църквите, в които векове наред са отправяни молитви, историята на църквата, в която са били съхранявани мощите на св. Иван Рилски. В момента работим върху рамката на идейната концепция за един уникален за България, Балканите и Европа спектакъл под работното наименование “Между Бог и хората”.

Когато изчистим идеята за него, вероятно ще обявим международен конкурс за изготвяне на идейна и работна концепция за реализиране на спектакъла. Идеята ни е чрез съвременните технологии да реализираме внушителен мултимедиен спектакъл, който да представи величието на Царевград Търнов чрез разполагане на съоръжения на Царевец, Трапезица и Света гора.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в