Бях уволнена, защото съм болна от рак

https://www.24chasa.bg/Article/453469 www.24chasa.bg

“Бях уволнена от работа заради болестта си. Пред общински съветници кметът Атанас Янев казал, че не му трябвам вече болна, а и много дълго съм отсъствала.”

Това казва Вергиния Чочева, бивш шеф на отдел “Култура” в община Дупница.

“Чувствам се дискриминирана като държавен служител. Нямаше да бъда уволнена, ако бях на обикновен трудов договор, - твърди Вергиния Чочева. - В заповедта основанието за уволнението ми е на чл. 112 от Закона за държавния служител, който визира едногодишен изпитателен срок.”

Прегледите през 2008-а показали неподозирания здравословен проблем на Вергиния. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Прегледите през 2008-а показали неподозирания здравословен проблем на Вергиния. СНИМКИ: АВТОРЪТ

За заболяването си карцином на щитовидната жлеза Чочева разбира през юни 2008 г. Тогава Теодора Захариева, шеф на Българския пациентски форум, и Центърът за защита правата в здравеопазването организират в Дупница безплатни профилактични мамографски прегледи и на щитовидна жлеза. Общината сътрудничи за провеждане на прегледите за служители в кметството и за жителите на града.

“При прегледа се оказа, че имам някакъв проблем. Не знаех, нямах никакви симптоми. Първоначално лекарите смятаха, че е киста, но след насрочването на операция във ВМА се оказа, че е карцином”, разказва бившата общинска служителка.

“Беше отстранена цялата ми щитовидна жлеза и трябваше да чакам лечение с йод 131. Същото лекарство, заради което Ангелина Бонева преди дни осъди здравното министерство. Тогава почнаха проблемите - нямаше лекарства, нямаше места в листата за чакащи. Трябваше някой да умре, за да те запишат”, казва Чочева.

Теодора Захариева свързала дупничанката с Ани Бонева. “Впоследствие станахме приятелки. Сега се подкрепяме и си помагаме взаимно.”

След 6 месеца Чочева все пак успяла да премине курс на лечение с радиойод в онкоболницата в София. “Това беше и причината да бъда в продължителен отпуск по болест. След лечението се върнах на работа. Месец по-късно бях отстранена. Ужасно е, но положението е такова. Самотна майка съм, имам дете на 7 г., което е с една сърдечна операция, а му предстои втора. Кметът Атанас Янев знаеше за проблемите ми.Хората с моето заболяване не сме инвалиди. Макар че имаме процент инвалидност, можем да си изпълняваме служебните задължения. Това беше вписано и в епикризата от ТЕЛК - че мога да изпълнявам настоящите си служебни задължения”, упорства Вергиния.

“Чакам адвокатите да преценят и смятам да заведа дело в Страсбург, където да съдя държавата. Не може работник на трудов договор да има защита, а държавен служител - не. Законът за държавния служител трябва да се преработи.”

Дори в съда работодателят й - кметът Янев, не споменал и дума за мотивите за отстраняването й от работа. “Единственото, което се чу по повод уволнението ми, бе казано от зам.-кмета Даниела Ушатова - че в кметството постъпвали писма, че няма културен живот в общината. Ами аз какво да направя през тези 8 месеца, докато се лекувамя за културния живот”, недоумява потърпевшата.

Впоследствие Чочева обжалвала пред по-висша инстанция, но и там решението не било в нейна полза.

“Разочарована съм от нашата съдебна система. Има закони, трябва да се спазват, въпреки че в тях има много пропуски. В моя случай аз съдех от името на всички онкоболни държавни служители. За да се види какво се случва с тези хора, никой няма защита. А повечето не могат да преодолеят болестта си, камо ли да се борят.”

Вергиния признава, че благодарение на Теодора Захариева и Ангелина Бонева вече се чувства по-добре. Лечението й се проточило, защото се получил рецидив. Сега Чочева продължава и ще взема лекарства до живот. Убедена е, че няма нищо, което да я накара да се предаде.

“Предстои дело. Ауо се бях обърнала към Комисията за защита от дискриминация, тя щеше да глоби кмета от общинския бюджет. Това не ме удовлетворява. Няма защо данъкоплатците да плащат глобите. Ако осъдя кмета в Страсбург, ще го направя, защото той носи отговорност, не гражданите.”

Чочева работи заедно с Ангелина Бонева. “Пътувам за София, помагаме на много болни. В повече случаи работим благотворително.”

Вергиния е и една от свидетелките на делото срещу консултантите на кмета Братя Галеви, обвиняеми за организиране и ръководене на престъпна група. Тя ще дава показания за друго дело - че Галеви нарекли двама съветници “идиоти” в тв предаване.

Тя не очаква в четвъртък, за когато е насрочено делото за сваляне от длъжност на кмета Янев, да бъде отстранен. Искането на държавното обвинение е заради неизгодни за общината сделки. “Едва ли ще го отстранят. На негово място бих си тръгнала сама, защото това е прекалено.”

"Няма нищо вярно, че причината за уволнението на Чочева е заради болестта й”, заяви вчера зам.-кметът Даниела Ушатова.

“Никога не съм използвал такива думи, не съм си помислил, че някой трябва да бъде отстранен от работа, защото е болен”, лаконичен бе и кметът Янев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки