8% дефицит и 300 хил. нови безработни!

https://www.24chasa.bg/Article/454770 www.24chasa.bg
Мария Капон

Мария Капон, председател на Единна народна партия

Още в края на миналата година определих бюджет 2010 като бюджет на измамната стабилност и на тоталната задлъжнялост. Защото приходната част беше изключително надценена, а към днешна дата е факт и тоталната задлъжнялост - освен тази между фирмите държавата се оказа най-големият длъжник, а по този начин колабира икономиката. Фатално са изгубени 10 месеца време.

Приетите антикризисни мерки, освен че са импотентни, са и алиби за последващото действие - а именно покачване на ДДС най-вероятно на 24 или 25%.

Очаквам това да стане към 1 юни. Вдигнат ли ДДС, цените също ще поемат нагоре, а потреблението ще спадне. И макар сметките на правителството да показват, че от тази мярка в бюджета ще влязат 1,5-2 млрд. лева, заради намаленото потребление в крайна сметка тези пари ще са много по-малко.

Фискалният резерв вече е под 5 милиарда лева, като не трябва да забравяме, че в тях са включени 1,7 млрд. на Сребърния фонд, там са около 800 млн. на здравната каса, както и около 300 млн. на “Козлодуй”. Стигне ли се до критичните 4 млрд. лв., държавата няма да има пари, ще почнат да се бавят пенсии и работни заплати, еврото си отива и бордът ще падне.

Да не говорим, че не се прави нищо законодателят да вкара промени в законите, така че да почнат да действат въпросните антикризисни мерки.Това бавене също показва, че България е в критична ситуация, в която един заем от МВФ е не само закъснял, но и отиде ли се на такъв заем, той вероятно ще срути валутния борд. Което означава, че това правителство води страната към девалвация. Не мога да разбера бодряшкия тон на финансовия министър Симеон Дянков, че са одобрили от Европа неговата конвергентна програма. Тя е до 2012 г. и е нормално да бъде подкрепен за нея. Важно е обаче каква е реалността в страната. На България сега й трябва не само антикризисен план, но план за възраждане на страната за следващите 7 до 10 г.

Защото след колапса, който изживяваме сега с период на тежка депресия, ще е необходим много дълъг период за възстановяване на икономиката. Но в момента не виждаме никакви признаци държавата да взема необходимите мерки.

Затова очаквам до края на годината реалният дефицит в бюджета да стигне 8%, което означава, че още след летните месеци ще има закъснение на бюджетни заплати и ще е в риск системата за плащане на пенсии.

Това на езика на хората означава дано взетите им кредити да са в левове, а депозитите си да държат в евро. Очаквам безработицата да стигне 17-18%, тоест - нови 300 000 души ще са на улицата.

Освен това държавата трябва да публикува всичките си задължения по обществени поръчки, както и график за изплащането им. Трябва също спешно да почне да възстановява ДДС на коректните си партньори, особено на малките и средните предприятия. Такъв списък е направен само донякъде от Българската стопанска камара, както и на базата на политически изявления, но реално списък на задълженията и договорите от страна на държавата като график за погасяването им няма публикуван.

И най-голямата и истинската антикризисна мярка са европейските фондове, за които на хората им втръсна да им се говори, а да не виждат реални резултати.

  • 151 депутати решиха България да остане без администрация

    151 депутати решиха България да остане без администрация

    С приемането на така наречения мораториум върху решенията на кабинета “Борисов 3” парламентът всъщност суспендира работата на правителството. Казано иначе, това означава, че от този момент България остава без изпълнителна власт. Водени вероятно от революционен плам час по-скоро да изпратят в историята ерата на Борисов, 151 депутати
  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си