Ексклузивно: Ципрас няма да се закълне религиозно като премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/4559365 www.24chasa.bg

Скандално и нетипично започва управлението на Алексис Ципрас. В 14.30 ч победителят от изборите в Гърция и лидер на СИРИЗА ще посети архиепископа на страната Йеронимос, за да му съобщи, че няма да положи религиозна клетва като премиер, което е прецедент в гръцката политическа история. Срещата ще се състои преди Алексис Ципрас да посети президента Папуляс.

Клетвата на Алексис Ципрас в президентския дворец ще бъде днес от 16:00, без присъствието на архиепископа.

По време на церемония обаче ще присъства главният секретар на Светия Синод, така че всеки, от новите министри ако пожелае ще може да положи и религиозна клетва.

Архиепископът ще присъства на освещаването на новия парламент, но тогава новият премиер, след като не е положил религиозна клетва може да не се изправи прав по време на церемонията.

Ципрас е позвънил още снощи след обявяване на резултатите на гръцкия архиепископ, а днес е поискал официална среща с църковния глава преди да посети президента на републиката.

Според авторитетни източници по време на срещата си при архиепископа Алексис Ципрас няма да постави въпроса за разделяне на Държавата от Църквата, а ще декларира своето огромно уважение към личността на архиепископа.