Мъже лекуват депресия, а им липсва тестостерон

https://www.24chasa.bg/Article/457098 www.24chasa.bg
Доц. Каменов обяснява какви пациенти се лекуват в Клиниката по ендокринология на Александровска болница. СНИМКИ: РЕНЕТА ПОПОВА

Мъже отиват да лекуват депресия или наднормено тегло, а се оказва, че проблемът е хормонален - недостиг на тестостерон. Проблемът им се нарича хипогонадизъм, обяснява доц. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към университетската болница “Александровска”.

Хипогонадизмът е една от интересните и сравнително нови ендокринологични области, изследвани през последните 20 г. Липсата на мъжкия полов хормон води до натрупване на мастна тъкан в областта на корема, увеличава се рискът за диабет. Другите последици са хипертония, нарушения в мастната обмяна и еректилна дисфункция.

Около 40% от мъжете с наднормено тегло и затлъстяване над 40 г. са с този проблем.

Доц. Каменов обсъжда с колеги лечението на жена в отделението.
Доц. Каменов обсъжда с колеги лечението на жена в отделението.

Клиниката по ендокринология прави в момента скрининг за диагностициране. Всеки мъж може да потърси консултация там при съмнение. С подходящо лечение нещата се оправят.

Мъже лекуват депресия, а им липсва тестостерон

Синдромът на поликистозните яйчници е често срещан при жените.Това е ендокринно заболяване - около 8-9% от жените в репродуктивна възраст го имат. Изявява се с повишено окосмяване и менструални нарушения. При него също се развиват неблагоприятни промени в обмяната на веществата. Пациентките имат повишен риск за диабет, в по-напреднала възраст за хипертония, инфаркти или инсулти след менопаузата. Дамите се притесняват от козметичните “дефекти”, а по-късно - от нередовния цикъл. Липсва овулация, забременяването е трудно.

Много често зад това заболяване стои метаболитен синдром с инсулинова резистентност и покачване на теглото при 60-70% от тях. С колегите диагностицираме и лекуваме тези проблеми ефективно, казва доц. Здравко Каменов. В “Александровска” той е от 1990 г. Специализирал е в Дания, Великобритания, Япония, Австрия и Италия.

Едно от най-честите заболявания у нас и по света, е захарният диабет. По последни данни от него страдат 9% от хората между 20 и 79 г. У нас са малко над 500 000 души. Дължи се на затлъстяването и застаряването на населението.

Честотата на диабет тип 1, който е автоимунно заболяване и се среща при младите, се е увеличила два пъти. Много по-голям обаче е ръстът при тип 2.

Диабетът е коварен, може да протече години наред, без да има симптоми.Хората се чувстват добре. Изследванията го хващат, но често кръвната захар се повишава първо след хранене, а пробата за изследване се взема преди него. Скрининг е подходящ за хора над 45 г., които са с наднормено тегло, страдат от високо кръвно, за родените с поднормено тегло или хора, които имат болни близки.

Тип 2 има много по-изразен наследствен елемент, отколкото тип 1. Суверенният тест за откриването му е обременяване с гликоза.

Чести са и заболяванията на щитовидната жлеза - гуша, тиреоидит на Хашимото, хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Тези ендокринни болести са вторите по честота сред пациентите в клиниката.

При болните от остеопороза пък първо трябва да се уточни дали заболяването не е следствие на друга болест. Човекът може да страда от повишена функция на щитовидната жлеза, диабет, свръхфункция на околощитовидните жлези, хипогонадизъм, а като страничен ефект да намалее и костната плътност. Тогава лекуваме основното заболяване и остеопорозата се подобрява, пояснява доц. Каменов.

Когато тя е основно заболяване - след менопауза, като начало загубата на костна маса трябва да бъде спряна. Успехът е двоен, когато се постигне и увеличение, защото процесът е обратим.

Най-рискови са първите години след менопаузата. Добре е всяка жена да мине поне на ехографски преглед, да се възползва от кампаниите с мобилни кабинети. Тези изследвания невинаги са 100-процентово надеждни, но са подходящи за масов скрининг.

Ако в рода е имало болен от остеопороза или пък менструалният цикъл спре преди навършване на 45 г., тогава задължително трябва да се посети специалист. Рискови са и пушачките или любителките на високи дози кафе - то отнема от калция.

Всъщност жената губи костно вещество още преди менопаузата, защото женските хормони намаляват. Добре би било тя да успее да си направи първото изследване около менопаузата. Тогава следващите ще бъдат сравнявани с него и ще дадат по-добра картина как се развива болестта.

След спирането на менструалния цикъл започва бърза костна загуба - при някои жени над 3% на година. Ако открием остеопорозата няколко години по-късно, няма да знаем дали тя се е развивала бързо, или жената и преди това е имала ниска костна плътност и процесът е по-малко активен. Затова е добре да има изследване към момента на настъпване на менопаузата, което да служи като отправна точка, съветва доц. Каменов.

Биохимичните костни маркери се изследват при жени, при които се установи по-ниска плътност от очакваната за възрастта.

На 30 г. жената е с най-добри кости,затова се съпоставят всички последващи данни от изследванията с тази възраст. Има и друг норматив - свързан с очакваната костна плътност за възрастта. Ако остеопорозата е по-напреднала, отколкото може да се очаква за възрастта, се прави цялостно изследване за засичане на темповете на разграждане на костите.

Отслабнете и диабетът може да си отиде

Има различни фактори за развитието на диабет тип 1. Може би се дължи на засиленото присъствие на антигени в околната среда, смята доц. Каменов. За него обаче няма активна профилактика.

Диабет тип 2 се увеличава при малките. Той е свързан със затлъстяването. Ако има проблем с теглото, вафли и близалки трябва незабавно да изчезнат от менюто.

Добрата новина е, че тип 2 може да се предотврати с помощта на трайната промяна в начина на живот и хранене. България бе включена в международна програма, в която бе представена от клиниката към Александровска болница.

Първо скринирахме над 2000 души с въпросника FINDRISK за рискови фактори. Тези, при които те бяха налице, бяха включени в 2-годишна програма за промяна във физическата активност и храненето.

Имаме много пациенти, при които кръвната захар влиза в нормата, след като свалят по 10-20 кг, обяснява доц. Каменов.(24часа)