Къде да се поклоним на светеца Георги

https://www.24chasa.bg/Article/458649 www.24chasa.bg
Величественият български манастир "Св. Георги Зограф" в Атон. СНИМКИ: НИКОЛАЙ МОСКОВ И АРХИВ

Къде да отидем на най-големия пролетен празник след Великден? Гергьовден се отбелязва не само край софрата с печеното агне. Чества се мъченикът за християнската вяра, загинал през 303 г. - св. Георги Победоносец.

6 май е и Денят на храбростта и на Българската армия. Около датата ще почиваме 4 дни, защото е и национален празник. Затова 6 май трябва да отпразнуваме подобаващо. Примерно с дестинация до един от манастирите, чийто патрон и закрилник е светецът на кон, убил с копието си змея.

Седем от всичките 145 наши манастира носят името на св. Георги Победоносец. Първи сред тях е "Св. Георги Зограф" на Света гора.

Бившият игумен Пламен показва колко малък е бил камъкът, който расте в олтара на църквата в Горнобогровския манастир.
Бившият игумен Пламен показва колко малък е бил камъкът, който расте в олтара на църквата в Горнобогровския манастир.

Видите ли Зографския манастир, споменът ще е за цял живот Мащабите и 10-вековната му история са чутовни. Всяка година на храмовия му празник монасите посрещат над 500 души. На Света гора обаче жени не се допускат от 1060 година. Ако сте мъжка компания, 330 км от София ви делят от аскетския свят на Средновековието.

Поморийският
Поморийският "Св. Георги Победоносец" е сред най-почитаните манастири в Източна България. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Първата ви задача е да си уредите виза за Атон още от България. На факса на Зографския манастир (00302310222424) трябва да заявите датите за посещение, след което да почакате да ви одобрят. Заедно с това изпращате предварително данните на личната си карта със снимка до Бюрото за поклонници в Оранополис (факс 00302377023247). Манастирът определя всеки ден колко души може да приеме. Като пристигнете в Оранополис, вземете разрешителното от Бюрото за поклонници срещу 25 евро. Оставете колата на паркинг до пристанището или, ако е джип, го качете на ферибота - в планината Атон ще ви потрябва. 40 минути е плаването до пристанището на "Зограф". На час пеша се открива величествената гледка на "Зограф".

Вдигнатият от българи храм
Вдигнатият от българи храм "Св. Георги" в Тулча

Манастирът "Зограф" е затворен правоъгълник. В центъра му са старата църква "Успение Богородично", построена в 1764 г. със средства на хаджи Вълчо от Банско, и новият съборен храм "Св. Георги", построен в 1801 г. В 19 ч затварят портите и гасят лампите. В 2,30 през нощта с клепало будят за службата в 3 ч, която продължава докъм 7,30 ч.

"Свети БорГи Победоносец" край Дебър

Следва общата трапеза, на която се полага и чаша вино. По време на хранене монах чете акатист на някой светец. Целта е да слушаш как са го мъчили, вместо да се ангажира вниманието с насладата от храната. За манастирите в Света гора понеделник, сряда и петък са постни и се яде по веднъж към 11 ч. В другите дни има две трапези - след утринната служба и след вечернята.

Темският манастир край Пирот
Темският манастир край Пирот

Трябва да се видят съкровищата на "Зограф" - светите мощи на св. Георги, Мария Магдалина, частица от честния кръст и др., съхранявани в голямата църква "Св. Георги". Там е и чудотворната Фануилска икона на св. Георги Победоносец, дала името на манастира.

Църквата към манастира в Хаджидимово съхранява чудотворната икона на св. Георги, която лекува.
Църквата към манастира в Хаджидимово съхранява чудотворната икона на св. Георги, която лекува.

Ако няма места и ви откажат виза за празника, имате друг избор пак на юг. На 12 км от град Гоце Делчев се намира манастирът "Св. Георги Победоносец" в Хаджидимово.

Ротондата
Ротондата "Св. Георги" в Солун

Силата му е магнетична заради чудотворната икона на св. Георги, която два пъти оцелява от пожар. Действителни истории за силата й се разказват от уста на уста, монасите също са описали случаи на изцеление в манастирските хроники. През последните години прогледнал 17-годишен младеж, загубил зрението си при катастрофа, проговорили нямата по рождение 5-годишна Магдалена от с. Места, както и 3-годишната Илве Терзиева от с. Абланица. Чудото при всички станало след преспиване в манастира срещу 6 май. Сега там ходят и се молят за здраве и помощ на св. Георги и християни, и мюсюлмани.

Митрополит Натанаил е ремонтирал из основи обителта, модерни стаи със самостоятелни бани могат да поемат 66 души, но те са резервирани още от декември, уведоми игуменът архимандрит Епифаний. На празника разрешават да се нощува в църквата и на двора в обителта. Хотелчета има и в Хаджидимово, и на 12 км в Гоце Делчев.

На север на 90 км от София е най-красивият наш манастир - гложенският "Св. Георги Победоносец". Намира се до с. Малък извор край Тетевен. Има 45 легла, цената е 10 лв. за нощувка в двойна стая със санитарен възел и телевизор. Храна не се предлага, няма и заведения наблизо, но в магерницата може да си приготвите, стига да си носите провизии. Дали за храмовия празник ще има места, ще ви кажат на тел. 06901388 и GSM 0889552233.

"Св. Георги Победоносец" в Поморие пък е един от най-почитаните манастири в Източна България. Храмовият празник 6 май е празник и на град Поморие, затова е съпътстван с 3-дневен панаир. Манастирът е известен и с чудотворен барелеф на св. Георги. Съграден е до аязмо, което изцерява турски бей. Той приема християнството и става първият игумен. Нощувки се уговарят с игумена - тел. 059 632017.

Столичани могат да избират къде да отидат за празника. На ръка разстояние е Кремиковският манастир "Св. Георги Победоносец". Той е девически и началото му тръгва от ХIII в. Ако пък пътят е към Самоков, отбивката до с. Говедарци ще отведе до мъжкия манастир "Св. Георги Победоносец". Колкото малък, толкова и магнетичен е и девическият манастир "Св. Георги Победоносец" в с. Горни Богров.

В олтара е вграден огромен камък, белязан с 5 кръста Свети Георги на кон и до него убито животно са отпечатани на източната му стена, а на западната - света Богородица с младенеца.

Смайването обаче е пълно, защото камъкът расте и се е устремил към покрива на църквата. Чудото се намира на десетина метра от магистралата София-Варна.

"Той наистина расте. Преди стигах спокойно върха му, а сега трябва да се повдигам на пръсти", каза преди време тогавашният игумен отец Пламен. Височината му днес е 209 см и вече подпира тавана.

Това място някога е било оброчище и хората са получавали там изцеление. Заради чудодейната му сила християни вдигат храм още през Втората българска държава. Легендата гласи, че цялата църква била златна. Върху руините й през турско построяват само параклис. Следващият храм се появява в края на XIX в. Тогава на богровеца Цвятко Дунев му се присънило да съгради черква около камъка и дава парите.

Свети Георги на бял кон обикаля край манастира и пази хората от беди, убедени са в Горни Богров. Преди да тръгнат за фронта през 1944 г. , мъжете минали през него да запалят по една свещ. Селото изпраща 103-ма на война и после всичките се завръщат живи. Жертви дават околните села Долни Богров, Яна, Железна, Бухово.

РУСИ РУСЕВ, НИКОЛАЙ МОСКОВ

МАКЕДОНИЯ: Почитат цар Иван Александър близо до Албания

"Свети Георги Победоносец" (или както се изписва сега в Република Македония "Свети БорГи Победоносец") е разположен в селото Райчица, на 2 км източно от град Дебър в западната част на страната.

Дотам се стига, като прекосите Македония. Сега цялата област около Дебър и Гостивар, които са близо до границата с Албания, е населена с ентически албанци. Хубаво е да се върнете същия ден или да отседнете в по-голям град.

"Свети Георги Победоносец" е женски и е метох на известния Бигорски манастир "Свети Йоан Предтеча", който също си струва да се види. Манастирът е основан в началото на XIV век по времето на цар Иван Александър. Църквата е зографисана в периода от 1840 до 1852 година от зограф Михаил и монах Данаил от Бигорския манастир, а долният дял е изрисуван от техния ученик Дичо Зограф от Тресонче.

През 1945 г. комунистическата власт превръща обителта в конюшня. Възобновен е едва през 1999 г.

В манастира се изработват митри за владиците на Македонската православна църква, която не е призната за канонична от другите църкви.

ГЪРЦИЯ: Ротондата в Солун

Манастирът "Св. Георги" се намира над Кукуш (Килкис на гръцки) - града, който до Балканската война е населен от българи.

Дотам може да се стигне през граничен пункт Кулата - Промахонас. Кукуш се намира на около 53 километра от Петрич и на 40 от Солун. Манастирът е включен във всички туристически маршрути на областта, но не предлага подслон за поклонници. Това лесно може да се уреди в самото градче. Цените за нощувки не се различават от тези в България извън туристическия сезон.

Ротондата "Св. Георги" в Солун от III в. е най-старата църква в града. Била замислена като мавзолей за император Галерий, но Константин Велики я превърнал в черква. И днес е запазено минаре от времето, когато турците я правят на джамия през ХV в. В много отношения храмът напомня ротондата "Св. Георги" в София зад хотел "Шератон". На самия празник можете да се поклоните на мощи на св. Георги, които в този ден се изнасят за поклонение след сутрешната света Златоустова литургия.

СЪРБИЯ: Темската обител край Пирот

Манастирът "Джурджеви ступови" ("Стълбове на св. Георги") бе възстановяван 40 години. Той е личен дар за църквата от княз Стефан Неманя в края на XII век - след успешната битка срещу византийците през 1171 г. Друг дарител е княз Драгутин, приел монашество с името Теоктист. Гробът му е до главната черква.

Манастирът се намира в областта Стари Рас, която се смята за люлка на сръбската народност. Името му идва от две високи звънарни в романски стил. Посрещането от монасите е изключително топло.

Намира се на 250 км югозападно от Калотина до Нови пазар, близо до границата с Босна. Ще се наложи да питате за пътя, дори да имате подробна карта. В "Джурджеви ступове" има също мощи на св. Георги, пред които можете да се поклоните с молитва за подкрепа в благочестивите начинания.

По-близо е Темският манастир "Св. Георги"

Намира се край село Темска в община Пирот. До 1878 г. е български. Манастирската черква е строена през XVI в., а централните й части са зографисани през 1576 г. От 1924 г. манастирът е девически, първите монахини са от Русия - бегълки от революцията.

Пирот е на 60 км от София. Не правете грешката да отваряте дума за история. Които искат да останат по-дълго време, могат да отседнат в мотел "Ловац" или в хотелите в града. Близо до Пирот е и известният Погановски манастир. Дотам ще се оправите с питане.

РУМЪНИЯ: Българският храм в Тулча

Особено е усещането навръх Гергьовден да се поклоните в българска черква в Румъния. Идете до Тулча - някогашен български град в Северна Добруджа. Там е нашият храм "Св. Георги", вдигнат през 1667 г. от български първенци заедно с училището, от което днес няма помен. Олтарните икони са дело на Станислав Доспевски. Като изключим надписите по иконите, всякакво друго свидетелство за българското минало на града е старателно унищожено. До Тулча се стига лесно с кола от Силистра или от Дуранкулак. Растоянието е около 70 км.

При мощите на св. Петка в Яш

Град Яш се намира на границата с Молдова в североизточната част на Румъния. Там задължително трябва да се поклоните на мощите на света Петка Българска, която в Румъния е Румънска", както в Сърбия - Сръбска.

Черквата "Свети Георги" е в Патриаршеския комплекс, строена е през 1761-1769 г.

В Яш е на особена почит и най-големият средновековен герой на Румъния и на Молдова - Стефан Велики, който славно разбивал войските на султана. Това, което няма да разбете за него, е, че св. Стефан Велики (Стефан Чел Маре) е най-известният ктитор на българския манастир на Света гора - "Св. Георги Зограф", както и на българската черква в Йерусалим.

Причината за това е, че езикът на който св. Стефан е говорел, е български. За това в Румъния рядко се споменава, най-много да се каже, че "езикът на администрацията бил български", без да се уточнява защо. Пътят до Яш е 600-700 км от София. В Яш можете да отседнете на хотел или да потърсите подслон в манастира "Голия".

Ако минавате през Букурещ, непременно се поклонете на мощите на другия голям български светец, който се почита особено в Румъния - св. Димитрий Басарбовски. Те се съхраняват в черквата "Три светители".