Сменят и щранговете за парно при санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/4587093 www.24chasa.bg
Петър Диков

Подмяната на вертикалните щрангове за парно с хоризонтални да стане задължителна, ако блокът кандидатства за безплатното саниране. Това предлага председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Смяната на вертикалните инсталации за парно с хоризонтални ще доведе до намаляване на сметките на домакинствата. При положение че всеки апартамент е със собствен топломер, това ще елиминира кражбите на топлинна енергия. Тогава имаш индивидуално мерене и индивидуална сметка, каза Добрев.

Ако не го направим сега, когато даваме 100% безвъзмездна помощ и тя ще е от стотици хиляди левове само за един блок, то никога няма да се случи. Дори със закон да задължим хората, няма да имат пари, заяви той.

В момента етажната собственост може да избира дали да смени инсталацията, или да не го направи. Според мен би трябвало да е задължително, категоричен е Добрев. Докато за самото саниране се иска 100% съгласие на собствениците в сградата, то за смяна на вертикалните щрангове с хоризонтални се иска 2/3 от тях да кажат “да”. Ако в блока има едно домакинство да краде, то естествено няма да е съгласно, каза Добрев. Ако 67% от собствениците са добросъвестни ползватели на парно, те могат да си вземат решението без проблем.

При смяната на вертикалните и хоризонтални инсталации нямало да се наложи хората да разбият апартаментите си. Инсталацията вървяла по стълбищната клетка с разклонения към етажите и апартаментите. В жилището от входа към радиаторите вървели малки тръби, обяснява още Добрев.

Не е задължително да се премахват старите вертикални тръби, това е въпрос на желание на собственика на жилището.

Петър Диков, главен архитект на София:

Панелите при покривите са проблем на панелките

Санирането трябва да включва ремонт на сградата, който не само да подобри нейната енергийна ефективност, а да ѝ даде и по-дълъг живот. Това каза главният архитект на София Петър Диков пред БНР. Става дума за 800 хиляди жилища само в сгради по едропанелен способ и поне още 100 хиляди в другите видове. Това са блокове, в които живеят повече от половината българи, обясни той.

Диков поясни и как ще бъдат доказвани конструктивните недостатъци в сградите. В панелните сгради има два сериозни проблема. Единият е панелите, които оформят борда при покрива на сградата. Те са подложени на ерозия, където има проблеми с изолацията и там трябва да се извърши проверка на всички корнизни панели. Другите случаи са балконските парапети, които по начина, по който се захванати за конструкцията с метални профили, създават опасност от падане на тези елементи. В петък е обявен конкурс за проектиране на реконструкциите на сградите. Стартирала е и процедурата по енергийно и техническо обследване и изготвяне на технически паспорти, каза Диков. Той смята, че до лятото ще има поне няколко сгради, готови за търг за изпълнител.