Конни полицаи пазят 24 ч парковете в София

https://www.24chasa.bg/Article/460331 www.24chasa.bg
Повече конни полицаи ще обикалят централните паркове в София и ще пазят зелените площи от вандали. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Повече конни полицаи и автопатрули ще обикалят в централните паркове на столицата. Засиленото полицейско присъствие, което ще осигури СДВР, е поискано от кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи тя пред “24 часа”.

От 11 до 18 ч. в Борисовата градина и парковете Южен, Северен и Западен конни полицаи ще следят за хулигани. През нощта охраната им поемат автопатрулите.

“Разбрахме се със СДВР районните управления да осигурят полицейско присъствие и за градините, които са без охрана. Те ще бъдат включени в задължителните маршрути на автопатрулите, които ще ги обикалят през деня и през нощта”, уточни Фандъкова.

Междувременно кметицата поиска да се проведат нови конкурси за управители на поликлиниките. Това е едно от предложенията й, които ще внесе за разглеждане в Столичния общински съвет. Унифициран рамков договор за всички лични лекари, работещи в кабинети на ДКЦ-тата, също е сред предложенията на кмета.

“Сега лекарите плащат различни наеми. Някои ползват преференции и дължат 1/10 от пазарния наем, а други плащат по пазарни цени. Идеята е всички да ползват преференции”, обясни Фандъкова.

Задълженията, които лекарите са натрупали към общината, ще бъдат разсрочени. Те са между 2000 и 5000 лв.

“Един от случаите е за кабинет, чийто наем до 2007 г. е бил 14 лв. на месец, а след това е станал 254 лв. След увеличението лекарят е спрял да плаща. Не можем да си позволим да не събираме тези дългове”, подчерта Фандъкова. Тя иска и собствеността, която в много поликлиники е разделена, да премине изцяло към ДКЦ-тата.

Интервю с Йорданка Фандъкова четете утре