Владимира Янева не се яви пред ВСС, прати писмено становище за подслушванията

https://www.24chasa.bg/novini/article/4609190 www.24chasa.bg
Владимира Янева

Владимира Янева отказа да се яви в 14 ч. на изслушване пред Висшия съдебен съвет. Председателят на Софийския градски съд, чиято оставка поиска първи главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин, а преди малко правосъдният министър Христо Иванов и съдия №1 Лозан Панов внесоха предложение за дисциплинарно дело срещу нея, е пратила писмено становище. 

Янева обяснява, че е спазила закона във връзка с обвиненията за разрешенията за подслушване, които е издавала по разработката "Червеи".

Според член на ВСС тя не е описала конкретни случаи, обяснявайки това със закона за класифицираната информанция. Янева бе овинена преди дни, че е давала разрешения за подслушване за 300 дни, което надвишава разрешения от закона срок.

Отказът на председателя на СГС Владимира Янева да се яди на изслушване силно е смутил членовете на съвета.

В 11.30 тази сутрин Янева е получила лично в кабинета си искането на главния прокурор за временното й отстраняване и в 14 ч е трябвало да се яви на изслушване. Всеки момент ВСС трябва да вземе решение по искането на главния прокурор. В писменото становище на Владимира Янева не е подадена оставка, за което настояват правосъдният министър Христо Иванов и съдия № 1 Лозан Панов.