Гласуваха новия заем, Горанов обеща да спести 2 млрд. лева (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4622407 www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов постави рекорд по продължителни изказвания, в които убеди част от опозицията в нуждата от дълга. СНИМКА: Румяна Тонeва

След повече от 5 часа дебати, три почивки, 10-минутно прекъсване заради безредици в залата, при които депутати от "Атака" и Патриотичния фронт почти се сбиха, и две пространни изказвания на финансовия министър Владислав Горанов парламентът одобри ратификацията на договор с четири международни банки днес. Те ще посредничат на България да изтегли дълг до 8 млрд. евро до 2017 г.


От 223 гласували
161 депутати бяха
"за", 50 -
"против", а 12
се въздържаха

Ратификацията подкрепиха 82-ма от ГЕРБ, 32-ма от ДПС, 22-ма от РБ, 12 от БДЦ и 10 от АБВ. Против бяха 36-има от БСП, по един от ПФ и РБ и 11 от "Атака". Други 12 от ПФ се въздържаха.

Преди гласуването обаче подкрепа за дълга имаше само от ГЕРБ и Реформаторския блок.
Обратът дойде след второто изказване на Горанов от трибуната. "Поемам ангажимент, че поне 2 млрд. лв. от този разчет, който сме направили, няма да се налага да бъдат ползвани", увери той.

"Има теми, по които е добре да преодолеем опозиционните рефлекси. Готов съм да понеса всякакви интерпретации", заяви пък лидерът на ДПС Лютви Местан. След съвет на лидерите на всички групи в 50-минутна почивка, докато в кулоарите пееше Детският

хор на БНР,
част от
опозицията реши
да подкрепи
решението

Което разстрои реформаторите и на първото гласуване Радан Кънев натисна червения бутон (защо - виж долу).

"Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начинът, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера", заяви от трибуната вицепремиерът Ивайло Калфин.

"Ако дефицитът се нулира, което направи Дянков, това значи за тази година с 12% да се намалят бюджетите на всички ведомства. Социалната система няма да понесе такова намаление. Ако някой има други идеи, може би е добре да ги каже, но това са фактите", отсече той.

След изказването на Калфин председателят на групата на АБВ Борислав Борисов заяви, че са решили да подкрепят дълга, тъй като

Горанов
отговорил на
основните им
два въпроса

- за какво ще се изхарчат средствата, които ще формират дефицитите в следващите 2 г., и възможно ли е намаляване на сумата на бъдещите задължения. Според Борисов министърът уверил, че ще се води дебат за разходването на средствата, и това давало увереност, че парите ще се използват за икономически растеж.

АБВ бяха поставили условие за по-малък размер на дълга, но сега получили уверение, че дори и лимитът от 16 млрд. лв. да не бъде намален сега, то няма да се стигне до тегленето на цялата сума.

След това и Йордан Цонев от ДПС заяви, че
групата променя решението си и ще подкрепи

ратифицирането на договора. Депутатите били убедени, след като Горанов поел ангажимент за реформи, обещал намаляване на дълга и признал грешката, направена от тогавашната опозиция от ГЕРБ при гласуването на извънреден заем от 1 млрд. лв. от кабинета “Орешарски”.

Последва и декларация от Светлин Танчев от БДЦ, че групата ще гласува за споразумението, убедена от изказванията на финансовия министър.

Дебатите минаха в присъствието на четиримата вицепремиери и повечето министри, след като заседанието на кабинета бе отложено за утре заради ратификацията.

По време на целия пленарен ден пред сградата имаше немноголюдни протести, организирани от “Атака” и БСП.

“Благодаря на всички парламентарни групи, на всеки един от депутатите, който с гласа си подкрепи споразумението.

Вярвам в
реформаторския
капацитет на
мнозинството”,

написа тази вечер във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

 

Радан Кънев първо гласува “против” -
пазел Патриотичния фронт във властта

Изненадващо Радан Кънев гласува “против” на първото четене и веднага след това, при второто - “за”. И обясни, че отрицателният му вот бил предупредителен - да не се поставя под съмнение стабилността на мнозинството. След като всички разчетоха акцията му като предупреждение ГЕРБ да не работи с ДПС, което също подкрепи ратификацията, Кънев благодари на ДПС, че не се е плъзнало по популизма.


“Остана съмнение, че сме били свидетели на маньовър за подмяна на парламентарното мнозинство. ГЕРБ не криеха намерението чрез това гласуване Патриотичният фронт да бъде изваден от мнозинството. А може би и АБВ, които взеха завоя в последния момент”, обясни Кънев.

Изключително обиден дебат принизи сериозната иначе дискусия в залата. “Чувствам се като на магистрала сред ощетени магистралки”, оплака се съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. На което Волен Сидеров скочи: “В голям парламентарист се превърнахте от провинциален олигарх и разпространител на гей порно." Валентин Касабов от ПФ нарече Сидеров “перхидролено човече, което си избелва косата.” Тук лидерът на “Атака”, подкрепен от цялата си група, скочи на бой.

 

Основна част от парите
ще се харчат през 2015 г.

Основната част от заема от 8 млрд. евро ще бъде похарчена през тази година, показват сметките на финансовото министерство (виж графиката).

  


Според тях за плащанията по държавния дълг през 2015 г. са необходими близо 7 млрд. лв. 3 млрд. от тях са заем, който бе теглен за изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Вече бяха платени над 2 млрд. по дълга на Милен Велчев, предстои плащане и на 1,6 млрд. лв. по два краткосрочни заема на вътрешния пазар, взети в края на 2014 г. заради свръхдефицита по държавния бюджет.


За финансиране на бюджетния дефицит през тази година ще трябват 2,5 млрд. лв. В сумата влиза и 1 млрд. лева за санирането.

Най-малка е сумата през следващата година - общо за плащания по дълга и финансиране на дефицита ще трябват под 4 млрд. лева. За 2017 година общата сума е малко над 4,8 млрд.

 

Президентът: Спестяваме
стотици милиони левове

Никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държави. В момента правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия на международните финансови пазари.


Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като участва в конференцията “Съдбата на българското офицерство при политически трусове”.

“Трябва да се възползваме, а не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме стотици милиони левове на българските граждани от лихви”, каза Плевнелиев.

Той призова политическите сили в парламента да гласуват заема с аргумента, че днес “имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 г., а Европейската централна банка обявява лихва от минус 0,2%”.


“Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения.

Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не може да бъдат политизирани”, коментира държавният глава.

Виж още: Инфарктните дебати за дълга – онлайн репортаж (Всичко по темата)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане