Бойко, подвеждат те за Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/Article/462565 www.24chasa.bg

МЛАДЕН МУТАФЧИЙСКИ, ШЕФ НА БОРДА НА "СЛЪНЧЕВ БРЯГ" АД

В ход е поредният сценарий за уволнение на борда на държавното дружество "Слънчев бряг". От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са определили датата 4 май за въдворяването на новата петчленка.

Ситуацията се повтаря от години при всяко следващо завъртане на рулетката на властта. Като правило това се случва в началото на летния сезон, когато най-малко има нужда от интриги, камо ли и битки за кокала.

Към наддаването, както и досега, се присламчват стари апетити, преоблечени в конюнктурна партийна лоялност. Този път е ред на ГЕРБ - местни функционери и лапачи.

Очертава се новият борд да е почти изцяло зависими от корпоративни и сенчести интереси.

От месеци хората на министър Трайчо Трайков отказват да се вслушат в аргументите на разума. В заповедта за новите назначения няма нито един мотив, който да уличава досегашното ръководство на дружеството в незаконни или аматьорски действия. Точно обратното. Досегашният изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД Малина Стратиева винаги е била препъникамък за далаверите и опитите курортът да бъде глозган за сметка на държавата.

Твърдо отстоявахме принципа Несебър да влага част от курортните такси, които събира, за поддръжка на инфраструктурата на курорта. Но сегашното ръководство на общината начело с несебърския кмет Николай Димитров не само отказваха да правят това. Те поискаха чрез лобистки групи в предишната власт съвсем да сложат ръка на държавната инфраструктура, на парковите и на алейните пространства, на добрата канализация, изградена с инвестиции на държавното дружество. Нещо повече, хвърлиха око на последните 340 дка зелени площи и на още няколко апетитни обекта. И за малко да ги получат от “услужливия” министър на тройната коалиция Петър Димитров. Не успяха, но привидяха в сегашното ръководство на “Слънчев бряг” АД врагове. Защо ли?

Ами просто защото Стратиева брани държавния интерес. Тя заведе дела срещу видни хотелиери заради неплащането на суми за поддръжка на инфраструктурата, договорени със Съюза на частните собственици в комплекса. Самата шефка на въпросната асоциация - Елена Иванова, обаче се оказа сред най-големите и неизрядни длъжници. Отгоре на всичко тя е фалшифицирала отчетите за летуващите, за да излезе, че повече от половината са били деца и пенсионери, ползващи се с намаление.

Не знам дали премиерът Бойко Борисов е наясно с машинациите.

Несебърският кмет Николай Димитров например не крие, че действа като подставено лице на скандалните братя Диневи, на които им стана тясно да се вихрят само като собственици на курорта “Св. Влас” и на прочутото си яхтено пристанище. За него се твърди, че е построено в нарушение на закона.

Със смяната на борда ще се реализира доста по-катастрофален сюжет. Предвиждам, че няма да остане и стрък трева, нито пък сантиметър, незает от хотели и полукриминални търговски обекти. Дано се окажа лош пророк.

Но е фрапиращо, че в столицата премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов се опитват да блокират дейността на мафиотския октопод, а същият този октопод е протегнал едно от пипалата си към Слънчев бряг. Какво сочи фактът, че шеф на предизборния щаб и дясна ръка на кмета Николай Димитров беше Марчело Джотолов? Това е човекът, който е зад решетките като съучастник на Алексей Петров. А именно той е бил представен като водач на предизборния щаб на несебърския кмет.

Самият Николай Димитров се явява уж като независим кандидат на бизнеса. Но вече се представя като съученик и близък на бургаския депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев. Говори се, че през този депутат минава идеята за смяна на борда на Слънчев бряг. Че чрез него се инициират умишлено проблеми и скандали, за да се нагнетява напрежение между община Несебър и курорта.

Вярно, премиерът Борисов не е слънце да огрее навсякъде. Но има опасност облаците на местните далавери да помрачат както добрите му намерения, така и рейтинга му. А това би било фатално както за него, така и за обществото, което му вярва.

Вестник "24 часа" публикува позицията на председателя на борда на "Слънчев бряг" АД. Готов е да публикува всички мнения, тъй като на нито един българин не е безразлично какво се случва в този български курорт.

Държавата продава алеите на Несебър

Eдинственият възможен вариант за инфраструктурата на Слънчев бряг е възмездна сделка с община Несебър. Това обясниха от икономическото министерство след въпрос на "24 часа" как ще бъде решен проблемът.

Той тлее от години. Миналото лято бе направен опит за безвъзмездно прехвърляне на парковете, алеите, озеленяването и тротоарите на кметството. Предложението бе на икономическото министерство срещу плащане на сметките за улично осветление. То обаче бе спряно от Комисията за финансов надзор, която забрани подобни сделки с активи на дружеството.

От ведомството сега са направили анализ на възможните варианти. Той показал, че само сделка с общината гарантира нормалното функциониране и развитие на курорта, както и удовлетворяване на интересите на собствениците на хотели, държавата, дружеството, туристите и общината.

Като мажоритарен собственик на "Слънчев бряг" АД министерството е готово да преговаря за срока на плащане на инфраструктурата, казаха оттам. Целта е евентуалната сделка да не предизвика финансови сътресения за бюджета на общината. От ведомството уточниха, че цената не може да е по-ниска от определената от лицензиран оценител и трябва да бъде приета от съвета на директорите на дружеството. По искане на държавата на 4 май ще има извънредно общо събрание, на което ще се гласува смяна на борда.

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис