Българска "самодива" от Елена превзе световни класации за романи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4626895 www.24chasa.bg
Авторката Краси Зуркова

Романът “Самодива” на Краси Зуркова има печатно и вече електронно издание. Премиерата беше преди 40-ина дни в центъра на Лос Анджелис, в една от 20-те най-красиви книжарници в света. Изданието е на американското издателство “Харпър Колинс”.

Само за няколко дни книгата привлече вниманието на американския читател и стана едно от 100-те най-търсени заглавия в “Амазон”. Достигна номер 1 в раздела “Митология”, а в Good Reads (поделение на “Амазон”) e сред най-препоръчваните заглавия. Книгата вече е оценена високо от редица авторитетни издания, сред които Publishers Weekly, Kirkus Reviews и Library Gournal. Авторитетният вестник USA Today публикува откъс от книгата, а списанието “Космополитън”  дава 5 “звездички” за много добро четиво. Сайтът за нови книги BookPage.com я нарежда сред най-четените творби за януари.


От киноиндустрията вече
има проявен интерес
за вероятна
екранизация
на книгата

Корицата на романа грее примамливо с красиви макове.
Корицата на романа грее примамливо с красиви макове.

Преводът на български е почти готов за печат и след 2-3 месеца “Самодива” ще бъде достъпна и за българския читател.

Възрожденецът Стоян Михайловски е роднина на писателката.
Възрожденецът Стоян Михайловски е роднина на писателката.

Междувременно вече е замислено и продължение на “Самодива”. За този свой проект авторката споделя: “От самото начало замисълът беше за една много по-дълга сюжетна линия, от която знаех, че на първо време ще мога да напиша само малка част”.


Коя е Краси Зуркова?
Родена е през 1974 г. в град Елена в семейство, в което литературата и музиката са издигнати в култ. Казва, че е потомка по майчина линия на възрожденците писатели и поети Петко Тодоров, Стоян Михайловски и Иларион Макариополски.
Но какво е в основата - например традицията на Нова година семейството  задължително да слуша концерта на Виенската филхармония...

“Всичко това до голяма степен и до днес определя начина ми на живот. Ден без поне една доза изкуство за мен е пропилян”, разказва Краси.
От 21 години живее в САЩ. Едва 19-годишна, след като завършва английска гимназия, пристига в Америка да учи история на изкуството. Мечтае да стане писател от дете. Кандидатства в престижния колеж “Принстън”, където разчита на пълна стипандия. Било е къртовски труд! Отдалечеността от семейството и нуждата от бърза адаптация са теми, които тя по-късно директно разглежда в “Самодива”. В романа  подробно са описани бариерите - социални, културни и финансови - пред които се изправя момиче от Източна Европа при влизането си в едно от най-елитните училища в света. След това учи право в “Харвард”. Записва и курс по креативно писане с фокус поезия. Има невероятен професор, който я убеждава, че има бъдеще като поет и писател. Той е също така и човекът, който  помага да разбере, че не е недостатък английският да не ти е роден език, а предимство, позволяващо да правиш с думите уникални неща.
Завършва история на изкуствата, а по-късно и право в “Харвард”. Работи като адвокат в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, където понастоящем живее.

Адвокатската  практика, която изисква огромно количество време, не  пречи да следва творческото си вдъхновение. Нейни поеми са публикувани в множество литературни списания, а есето  “Колекциониране на книги в отсъствието на книги”, което разказва за съставянето на лична библиотека под комунистическа цензура, печели първа награда в конкурса за есета на “Принстън” и “Харвард”. Краси е и завършен музикант и именно любовта  към Шопен и интересът към българския фолклор я вдъхновяват.

На английски
прописва първо
поезия
Чете много стихове на английски, едва след това се осмелява да римува на чуждия език. Писането на стихове се оказва това, което  помога да оцелее като творец при 15-часовите работни дни в корпоративна Америка.
Но идеята да напише роман я преследва отдавна. Дълго търсен, в един момент сюжетът се оформя в съзнанието  само за седмица. Главната героиня Теа е българка, действието се развива в Америка, но и в България. Българските митове и легендата за Орфей и гръцката митология са умело вплетени в романа…

“Писането на първа книга е трудно, особено когато не вървиш по отъпкани пътеки, а комбинираш жанрове и тематики, споделя Зуркова в интервю за “Капитал Light”. - Когато най-накрая реших да се заема сериозно със създаването на роман, мислех, че ще ми трябват само няколко месеца. Вдъхновението не е достатъчно - писането си е занаят. Но самодивите бяха в сърцето на замисъла от самото начало, както и образът на Орфей. Останалото се появи впоследствие, когато започнах да чета повече за митовете около Дионис и да откривам в гръцките легенди паралели с българския самодивски фолклор.”
Историята разказва за 18-годишната българка Теодора Славин, която (подобно на авторката) заради успеха си като пианистка печели стипендия и заминава за “Принстън”. Пред нея стои предизвикателството да се впише в новата среда, а впоследствие се намесват тайните общества на университета, скрити семейни тайни и любовни обрати покрай запознанството с двама мистериозни братя, които  разкриват един съвсем различен свят. Фолклорните мотиви са основно свързани с образите на красивите горски духове в славянската митология - самодивите.

За нея е мистерия защо вампирите и върколаците са толкова неразделна част от западната литература и кино, а към славянските митове почти не е посягано. Надява се, че книги като нейната ще имат бъдеще и като екранизации. “Във въздуха тук се усеща пренасищане от филми с номерирани продължения, които следват една и съща формула. Публиката иска ново, оригинално съдържание, а за това най-добрият източник все още си остава литературата”, убедена е Зуркова.

Има ли прилика
между героинята и
нейната литературна
“майка”?
Зуркова не крие, че тя е не само житейска, а и духовна. “Като мен и тя поставя на първо място човешките отношения - приятелството, любовта, лоялността. Кариерата е второстепенна, а това е анатема за американското мислене”, признава тя. “Много ми се иска да провокирам хората в Америка да започнат да мислят като нас. Да повярват в силата на “славянската душа”. Да приемат, че емоциите не са слабост.”
Съжалява, че претоварена със служебни задължения рядко може да се връща в родината си - един американски юрист разчита на най-много две седмици отпуск годишно. За десет години само един път е успяла да се върне в родната Елена. Затова приема книгата си като виртуално бягство към света, който  липсва. За 2015 г. си пожелава да навакса с водещите заглавия в българската литература, тъй като наблюденията  са твърде бегли.

“Винаги съм имала колебания относно това къде да живея. Най-вероятно ще продължа да имам. Откакто напуснах България, понятието дом все ми убягва. Може би защото да имаш повече от един дом, означава да нямаш нито един”, признава Зуркова.

Сюжетът на
“Самодива”
Мотото - Под всеки свят се крие друг...
Теодора Славин пристига в “Принстън” за първата си година на обучение. Малко преди да отпътува за Америка, тя научава, че е имала сестра на име Елза, която преди 15 г. също е заминала да следва в този университет. Няколко месеца след заминаването си обаче Елза е намерила смъртта си при неизяснени обстоятелства, а крайно изненадващ факт е, че тялото й е било откраднато от погребалния дом. Тя всячески се опитва да се адаптира към американските привички и предизвикателствата на колежанския живот, сред които е и първата любов. Запленена от енигматичния Джейк и не по-малко привлекателния му и мистериозен брат Рис, Теа неусетно е въвлечена в чувствен и мистичен свят - колкото неустоим, толкова и опасен. На път да разбули семейна тайна, която ще преобърне живота  завинаги...