Информатор създава паралелна ДС

https://www.24chasa.bg/Article/463618 www.24chasa.bg

Романът на Владислав Тодоров "Цинкограф" (изд. „Фама") изпреварва българо-френския филм по него, чиито снимки режисьорът Явор Гърдев започва през лятото. (Сценарият ще бъде показан в Кан.)

Герой на тази увличаща черна комедия, посолена с хватките на психотрилъра, е дезактивираният информатор Батко Стаменов. Той е вербуван за доброволен сътрудник на Държавна сигурност и действа с въображение и жар. Устремно развива конспиративни качества и манталитет. Въпреки това перестройката го прави непотребен и той е надлежно дезактивиран.

Но конспиративната дейност е смисълът на живота му. Батко Стаменов решава да продължи дейността си, като създаде свой паралелен отдел на Държавна сигурност, избира му кодово име ПОЛ и изгражда архив и мрежа от информатори. Вербува за доброволни сътрудници млади интелектуалци от неформалния кръг "Спекула" да донасят един за друг. ПОЛ се занимава с всичко, което е свързано с темата "Пол и власт". Така Батковото начинание продължава дейността на закрития някогашен отдел за битово разложение.

Батко Стаменов усеща, че системата на политическия надзор е уязвима и крие в себе си задна вратичка поради тайната си природа. Тайната гарантира неограничена власт, но тя е и ахилесова пета. По парадокс това, което дава силата, съставлява слабостта. Обществото масово сътрудничи на базата на автоматично доверие, болно въображение и сподавен страх. Това създава възможност на ловки мистификатори и самозвани вербовчици да клонират дейността на ДС в невидими за властта паралелни структури.

ВЛАДИСЛАВ ТОДОРОВ

Конспиративният хамелеон Батко Стаменов се сдобива със свой архив, златна мина от компромати. След промените доброволните сътрудници на отдел ПОЛ се издигат. Архивът с техните донесения се превръща в адска машина и предизвиква публични скандали. За да скрие некомпетентността си за собствените си дела, МВР е принудено официално да признае съществуването на отдел ПОЛ като съставна част от бившия репресивен апарат. В този момент Батко Стаменов решава да изнуди МВР. Но нелепа случайност е на път да обърка плановете му.

Владислав Тодоров пред "24 часа":

Филмът „Цинкограф" не взема гледната точка на „жертвата", била тя на „следения гражданин", или на „неохотния доносник", чиято драма е на човека „без избор". Нито пък представя в романтичен план моралното прераждане на тайния агент, драматичното му самоосъзнаване.

Обратно, книгата се занимава с инициативния конформист, за когото абсурдната система на следене и донасяне става източник на тръпка, власт, материални облаги и преди, и след промените.

Героят е напълно съчинен - той е прелъстителен мистификатор и смъртоносен хамелеон.

Надявам се, че романът „Цинкограф" ще има същото успешно филмово продължение, както стана с „Дзифт".

Разказ за перуанско племе

Романът на Марио Варгас Льоса „Разказвачът" (изд. „Хермес") е изпъстрен с метафори, легенди и свръхестествени обяснения за произхода на магическия девствен свят на селвата. Текстът е магично четиво не само за хора с интерес към екологията и антропософията, а и за всеки, който иска да се запознае с алтернативното светоусещане на малко познати култури. Преплитат се два гласа: на перуански интелектуалец, който може да е авторът, и на странстващ разказвач на митовете. Льоса описва сблъсъка между два свята и опитите на съвременното индустриално общество да наложи своите закони върху съвършения в своята примитивност мир на перуанското племе мачигенга.

Любов и коварство през IV в.

„Самвел" (изд. „Сиела") e исторически роман от арменския класик Рафи (1835-1888), преведен на 8 езика, претърпял стотици издания. Действието се развива през IV в. Противоборството в коварна Византия, деспотичната Персия и десетките етнически и религиозни общности подлагат на изпитание Армения. Героите са наследници на древна култура, на антични идеи и култове, но и нищо човешко не им е чуждо. Текстът позволява да надникнем в бита, държавното и църковното устройство на Армения, Византия, Сирия, Персия, да опознаем нравите на етническите и духовните общности.

Ръсел Кроу е днешният Робин Худ

„Робин Худ" (изд. „Персей") е исторически роман от Хауърд Пайл, публикуван през 1883 г. Докато в оригиналните балади и легенди (събрани и публикувани още през 1485 г.) Робин Худ е самозван крадец и хитър измамник, Пайл го превръща в герой - защитник на бедните и слабите, борец срещу алчността, несправедливостта и потисничеството. На Пайл дължим образа на Робин Худ такъв, какъвто го знаем днес. Писатели и кинематографисти, интерпретирали темата, се опират на този романа. В първата екранизация през 1922 г. Дъглас Феърбанкс е Робин Худ. Най-новата е с Ръсел Кроу.

Наръчник, посветен на Ванга

С наръчника „Лечебна съкровищница" (изд. „Ентусиаст") руската лечителка Людмила Ким прави реверанс към паметта на нашата пророчица Ванга, с която е била близка. През 1994 г. Ким създава свой Център за народна медицина, където хиляди нейни пациенти намират изцеление. Ким е химик по професия, но лечител по призвание. Книгата й съдържа рецепти и програми, проверени на практика. Те включват животински и растителни компоненти, дихателни и двигателни упражнения, молитви за здраве, защото според Ким човек е не само материя, но и дух. Помогнала е на стотици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,