Най-евтиният хляб поне 80 ст.?

https://www.24chasa.bg/Article/463894 www.24chasa.bg
ПЕТКО НИКОЛОВ

Възможно ли е да се въведе минимална защитна цена на масовия хляб? Това пита финансовото министерство в искане за становище от Комисията за защита на конкуренцията.

Антимонополният орган е образувал производство на 27 април. Решение ще има до 2 месеца. Мярката се обмисля като част от антикризисния план на кабинета - за гарантиране на лоялната конкуренция. Идеята е предложена от регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана, научи "24 часа"

Минимална защитна цена на хляба бе поискана от браншовата федерация и миналата есен. Според нея така ще излезе на светло голяма част от сивия сектор, който в момента бил над 60%. Забраната за ниски цени щяла да спре възможностите нелегалните да правят дъмпинг. От федерацията поискаха защитна цена от 80-90 ст. за 700 грама хляб.

Именно за забранено споразумение федерацията бе глобена от КЗК с 15 хил. лв. като санкцията бе потвърдена от ВАС. Тогава мотивите на комисията бяха, че на общи събрания браншовиците са работили в посока за координиране на цената на масовия хляб.

Запознати с практиката на антимонополния орган обясниха, че най-вероятно становището му ще е негативно. Досега то не се е произнасяло по подобно искане.

Защитна цена би била много хубава за нас, но реалното й въвеждане е утопия, коментира вчера шефът на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. Преди това трябвало да се приеме стандарт, който да казва какво е масов хляб с точни съставки и пропорции. Освен това бил нужен и контролен орган, който да проверява как се произвежда насъщният и на каква цена се пласира. В момента това било невъзможно и затова 60-70% от бранша не плащали данъци.

Ще бъде много странно, ако КЗК одобри минимална цена, след като глоби браншови организации именно за предполагаемо съгласуване на цени, коментира още Попов.

Всяка минимална цена ограничава конкуренцията и подобна практика не съществува никъде в Европа, заявиха пък от голяма хлебарска компания.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Три часа и 5 минути отне на русенеца Пламен Атанасов да покори връх Шипка... на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала като целта му е да постави световен рекорд. От години Пламен Атанасов се занимава активно с уличен фитнес, като има редица медали у нас и зад граница. Атанасов публикува видео с постижението си, от което се вижда

На излизане от аптеката улови кака Лара "България Днес". "Въоръжена" с маска и тъмни очила, водещата на култовото детско предаване "Милион и едно желания" направи впечатление с още по-късата си коса, която направо си бие на момчешка прическа. Снимки: България

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г