Когато не скача с парашут, депутатът Радев е с АТВ

https://www.24chasa.bg/Article/465953 Когато не скача с парашут, депутатът Радев е с АТВ Когато не скача с парашут, депутатът Радев е с АТВ www.24chasa.bg
Емил Радев от ГЕРБ е известен във Варна със страстта си към екстремните спортове и АТВ-то си. СНИМКИ: ОРЛИН ЦАНЕВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Tой скача с парашут. Има кафяв колан по карате. Слиза до 60 метра под водата. Катери каменисти баири с АТВ. И е истински “тюлен”. Това е депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Обича екстремните спортове и ситуации и използва всяка свободна минута, за да ги практикува. Но му остава все по-малко време за това. Защото се разкъсва между парламента, драмите с общинския съвет във Варна и адвокатската си кантора.

Специалист е по търговско и административно право и в НС засега работи основно по промените в закона за обществените поръчки. Завършил е право в Икономическия университет, после публична администрация във Варненския свободен университет. Има и специализация по европейско право в университета “Йоханес Гутенберг” в Германия.

39-годишният депутат е известен със спортните си страсти. Още като ученик в родната Варна е тренирал киокушинкай - стил в каратето, при който в битките няма граници и всеки може да удря противника си където иска и може. Участвал е в състезания и има кафяв колан - предпоследната степен, едно стъпало под майсторите с черен колан. С възрастта постепенно се отказах, а и килограмите ми днес са повече, шегува се депутатът.

Част от “войнствената” колекция на Радев е красив арбалет за спортна стрелба, който му е подарък от приятели за рожден ден. Рядко го използвам, защото това е много сериозно оръжие и може да улучи точно дори и от 80 метра, казва депутатът.

По това време се занимавал много и с шах. Това е спорт, в който се иска много мислене, развива тактиката и стратегията, обяснява Радев. Бил е и на републикански състезания, има първи разряд.

Зад железния древногръцки шлем на бюрото на Радев от снимка строго гледа лидерът Бойко Борисов.

Завършил е немската езикова гимназия във Варна. В последните класове се запалил по парашутните скокове. Записал се в градския авиоклуб и скачал от самолет от 3000 метра. Не се е пробвал обаче с бънджи. “След изживяването с парашута нищо не може да ме впечатли. Като полетиш от самолета, се чувстваш истински свободен. Рееш си се в облаците, гледаш колко е красива земята под теб и нищо не мислиш”, разказва депутатът. И допълва, че страхът бързо се преодолява.

Дъщеря му Зорница и сибирското хъски Рей

Признава, че не е скачал вече доста години и тези емоции му липсват на моменти. Отказал се заради бюрократични спънки. Ако не членуваш в даден парашутен клуб в България, е много трудно да си организираш скокове, да минеш през съответните авиолекарски комисии, които да ти дадат разрешително. А аз нямам време за подобни разправии, казва Радев.

Веднага след като завършил гимназия през 1990 г., влязъл в казармата. За разлика от повечето си съученици и въпреки че бил приет студент по право, Радев решил да отбие редовната си военна служба. Причината - искал да е част от специалните части на флота, бил си избрал поделение “Тихина”, от което излизат българските “тюлени”.

Трениран покрай спортните си хобита, успял да издържи двете натоварени години.

“Тихина” бе много малко поделение от около 45 души. Занимавахме се с неща, които бяхме гледали само по филмите - като митичните тюлени в САЩ, като Френския чуждестранен легион, спомня си Радев. Ежедневието им било много динамично, дори трудно - парашутни скокове, водолазни лагери, тактически учения. Да пробягаш 15 км на ден, беше нещо нормално за “Добро утро”, спомня си юристът. По стотици пъти имаше “Легни-стани”, припомня си той.

В поделението става професионален водолаз. Спускал се е до 60 метра в Черно море. Като част от учение дори е излизал и през торпеден апарат на подводницата “Слава” - единствената, която действа във флота ни и до днес.

“При това в онези години имаше само руска екипировка - апарати АВМ5, които в момента може би се използват само от пожарникарите при влизане в горящи сгради. И чешките неопрени, които никак не топлеха, но ги кърпехме постоянно”, разказва Радев. И допълва, че с цялата прекрасна екипировка днес водолазите са направо разглезени.

От казармата е голямата му любов към гмурканията. Обикалял е цялото ни крайбрежие - от Шабла до Резово, знае повечето потънали кораби тук. “Черно море се различава много от популярните водолазни дестинации, няма толкова богата флора и фауна, но пък има много история и има какво да се види и по нашето дъно. За съжаление заляхме крайбрежието с бетон и не направихме нищо за развиването на водолазен туризъм”, кахъри се депутатът.

Напоследък се е запалил по подводната фотография и дори си купил бокс за стария фотоапарат на съпругата си.

Днес си създава емоции с мощно АТВ. Моторът му е един от най-големите - "Ренегат", 800 кубика, 4х4. За разлика от приятелите ми, които обичат по-спортните модели, аз съм по-тежък, затова и моторът ми е по-масивен, казва депутатът.

Обикаля из цялата страна, знае всички по-екстремни места по планини и гори, по билото на Стара планина, в Странджа. Справя се доста добре - като не брои изкълчените пръсти и натъртванията, по-сериозни травми не е имал. Когато човек свикне с мотора, знае и как най-бързо да реагира при опасности. "Невинаги най-високото място в планината е най-трудният маршрут. Понякога минаването на една река, колкото и да изглежда лесно, може да се окаже по-трудно. И се случва в някое дере 1,5 км да се изминат за 2 часа", разказва Радев.

Освен за екстремни изживявания депутатът кара АТВ-то си и из Варна. Особено през зимата, когато снегове и ледове сковават пътищата и няма кой да ги разчисти. Миналата зима даже дърпал на няколко пъти колите на закъсали приятели.

Държи да запази по-далече от медиите семейството си - съпругата Мария, която също е адвокат, и 5-годишната им дъщеря Зорница, но въпреки това дава снимка на детето.
Семейството има и четвърти член - сибирското хъски Рей.

Като адвокат Радев се е сблъсквал с повечето от проблемите на бизнеса с администрацията и законите. Вижда в ГЕРБ надежда и възможност да направи нещо, да промени законите така, че да изкорени лошите практики. Първо е бил общинар и председател на групата съветници от партията на Бойко Борисов в морската ни столица, а днес е депутат.

Подрежда в офиса си 250 железни войничета

Hад 250 железни войничета е подредил в офиса си във Варна Емил Радев. Освен спорта негова страст са още средновековната история и рицарите.

Запалил се по време на специализацията си в Германия. “Тогава имах възможността да обиколя голяма част от германските замъци, те са доста добре запазени и поддържани”, разказва Радев. Именно там вижда за първи път големите колекции от рицарски доспехи.

Първите си железни рицари обаче купува от двореца Хофбург във Виена, запленен от уникалната колекция от рицарски доспехи и оръжия там.

Днес колекциите му са две. По-голямата е руска изработка и обхваща войниците от античния период и Древна Гърция до съвремието. Има войници от различни армии - на Наполеон и на опълчилия му се ген. Михаил Кутузов. Сред войниците я има Жана д'Арк, има и стрелци с всякакви видове пушки, конници с алебарди, хусари с крила, дори жена войник от бъдещето. За да е пълна тази серия, му липсват само 4 войника.

Другата колекция е със западноевропейски рицари, основно от Средновековието - от Хдо ХVII век.

Радев попълва хобито си както при екскурзии, така и от интернет и каталози. Обожава да ги разглежда и пренарежда, но признава, че бърсането на праха от малките фигурки не е негово задължение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Роб Камерън: На масата сложих вина от цял свят, изпиха се само българските

Роб Камерън е новозеландски винен технолог и съосновател на INVIVO - една от най-успешните изби в Нова Зеландия. В България консултира една от водещите изби - "Вила Любимец" в качеството си на външен

Еквадорски индианец кръсти бебето си Цар Борис

Индианец от племето кечуа е кръстил сина си Борис, а го нарича Цар Борис. Херардо Боливар Анди е учител в родината си Еквадор. Той обаче има бурно минало, което е здраво свързано с Бъл

Йорданка Христова и Маричков пазят тоалети от 1967 година

Не хвърляйте с лека ръка стари дрехи, детски играчки и прашасали албуми, те разказват историята на едно минало. Макар че у повечето от нас подобна гледка би предизвикала замечтана, но тъжна усмивка

Краят на театралния сезон идва с премиери

Да разкажеш един живот с помощта на контрабас, е смахнато, но звучи благородно. Така го е направил екипът на Валентин Ганев, Пламен Марков и авторът Патрик Зюскинд в Народния театър.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Културна търсачка - най-интересното по сцените и галериите

Случи се Ликът на Петя Дубарова на марка Юбилейна марка с лика на Петя Дубарова бе показана вчера в Бургас. Събитието е част от двумесечните чествания по повод 50-годишнината на поетесата.

Ивайло Калоянчев на изпит пред баща си за "Стъклен дом"

Ивайло Калоянчев влиза в „Стъклен дом" в ролята на търговец от мола, където се кроят битките между Юлиан Вергов, Калин Врачански и останалите. Това се разбра от екипа на сериала.

Индиец лекува с дишане

"Знаете ли, че 60- 70 % от токсините в тялото се изчистват чрез дишането - каза индийският лечител Свами Джотирмая в началото на лекцията си в София. - Обикновено при дишане не използваме целия ...

Две божествени стъпки водят в Бегликташ

Mистично каменно море със соларни знаци, скални късове, наподобяващи брачно ложе и женска утроба, се крие в полите на Странджа.Най-вътрешното му свещено пространство е маркирано с почти ...

Какъв е символът на червеното яйце

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Обичаят да се червят яйца на Великден е универсален и се среща в много страни на света. Има исторически податки още от езическите времена, че са ...