Поискаха доживотен затвор за бащата, убил от бой 7-годишната Пламена

https://www.24chasa.bg/novini/article/4672610 www.24chasa.bg
Пламен Петров Снимка: Дима Макскимова

Доживотен затвор поиска апелативната прокуратурата в Търново за 39-годишния Пламен Петров, който навръх Великден м.г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена пред очите на по-малкото си дете. В края на януари окръжният съд в Русе даде на бащата 16 години затвор за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Според държавното обвинение обаче съдът е бил крайно снизходителен. Пламен проявил истински садизъм спрямо детето си, като няколко часа го е бил и мъчил във фаталния 20 април 2014г.. Момиченцето било наказвано да стои на колене върху черупки от орехи и пращано в ъгъла с вдигнати ръце. Мащехата Емилия пък карала невръстното дете да готви и насила отваряла устата му, за да го тъпче с лук. Тя бе оправдана на първа инстанция по обвинението, че не е предотвратила убийството. Прокурор Антоанета Чакърова поиска за нея пробация.

Защитниците на двамата пледираха, че те са психично болни. Пердахът над детето бил ежедневен и никой не си е давал сметка, че то ще умре от поредния побой. Живеели в крайна мизерия с двете дъщери на Пламен. Той бил без работа и често търсел храна и играчки за децата си от кофите за боклук.

Пламен Петров поиска от съда по-леко наказание, а адвокатът му Славчо Славчев настоя присъдата да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане в Русе. Бащата бе доведен в събедната зала с пранги на ръцете и краката. На делото не присъства биологичната майка на Пламена, която оставила дъщерите си на неговите грижи.

Апелативният съд в Търново ще се произнесе с присъда до един месец.