Трудно се вземат пари от ЕС - документите са 700 стр

https://www.24chasa.bg/Article/467718 www.24chasa.bg
Георги Цанков

Бизнесменът от Пловдив Георги Цанков за втора поредна година оглави списъка на ДФ "Земеделие" с най-много получени евросубсидии.

През 2009 г. той е усвоил над 4,7 млн. лв. за доставки на храни за БЧК за лица в неравностойно положение по програма на ЕС, финансирана от Европейски фонд за гарантиране на земеделието. В предходната 2008 г. беше първи с над 3,2 млн. лв.

35-годишният търговец е собственик на ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", от два месеца е председател на местния парламент в пловдивската община Родопи.

Завършил е спортното училище "Васил Левски", 7 години е бил в националния отбор по кану-каяк. Дипломирал се е в пловдивския университет "Паисий Хилендарски" по специалност "Компютърни технологии, банки и банково дело".

- Г-н Цанков, за втора поредна година сте начело в списъка с агросубсидии на фонд "Земеделие". Как го правите?

- Добрия резултат го отдавам на това, че от доста години се занимавам с търговия с хранителни стоки. Смятам, че като фирма разполагаме с необходимия кадрови потенциал, изграден в годините.

През 2008 г. участвах само по една от общо 3 позиции. Миналата година обаче кандидатствах за всичките 6 лота за доставка на храни, бях допуснат и класиран само за два от тях.

Така сключих договор за набавяне на 2200 тона ориз и 2280 тона захар. За ориза бяхме класирани две фирми с равен брой точки и ни разделиха количеството поравно.

За захарта бях на второ място, но не сключиха договор с първата фирма, след което ме поканиха да ги доставя. Не знам по какви причини не са се споразумели с първия, а и не е моя работа.

По останалите две позиции избраха други доставчици - за брашното пловдивската "Симид", а за макароните "Есо комерс", от Варна, ако се не лъжа.

- Колко души работят във фирмата ви?

- За тези двете поръчки бяха ангажирани 70 души.

- Каква беше печалбата ви тази година?

- Предпочитам да не коментирам, не е голяма на фона на сложността на сделката. И предвид голямата конкуренция. миналата година в тази поръчка взеха участие десетина фирми. Общо взето при голяма конкуренция печалбата е по-малка.

- Колко данъци платихте за 2009 година?

- Не е тайна, но се притеснявам да ви я кажа, за да не ми дойдат неканени гости. Гледате какво става, хора отвличат. Добре, че МВР си върши работата.

- Ползвате ли консултанти - специалисти по европроектите?

- На този етап не ми се е налагало. Ползвам обаче юридически услуги предвид сложността на конкурса и много изисквания. Критериите са доста солидни, само документацията е 700-800 страници.

Може да отпаднеш и за сгрешена запетайка. Но най-трудното при тези поръчки е условието фирмата да предостави 110% банкова гаранция за сумата на договора. Знаете, че сега банките са настроени много консервативно. Фирмата трябва да докаже, че е достоен изпълнител, мисля, че успях.

- Бихте ли дали съвети как да се печелят пари от проекти? Това е важно перо в кризата, а явно на вас ви се оттдава.

- Винаги съм отворен да помогна на драго сърце. Налагало ми се е да си партнирам с доста фирми от цялата страна. Ако не съм коректен и организиран партньор няма кой да работи с мен. Доставката на такива огромни количества храна се прави в 28 областни центъра на БЧК в нужната опаковка, качество, складове и т.н. Нужна е перфектна организация.

- През миналата година заявихте, че много малка част от бизнеса ви е земемеделието. Сега какво е съотношението?

- Пак същото, имам няколко декара под аренда, много малка част от тях обработваме. Основната ни дейност е търговия. Доставчици сме на големи вериги.