Родната къща на Григор Вачков става парк-музей

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4690179 www.24chasa.bg
Това е чудната порта, направена от кмета пред родния дом на Григор Вачков. СНИМКА: АРХИВ

10-метрова амфитеатрална сцена, музей на открито и културно-информационен център ще има на мястото на родния дом на Григор Вачков в плевенското с. Трънчовица. Той е дарен на селото от съпругата му Силвия и сестрите Люба и Райна малко след смъртта на великия актьор преди над 30 г. Къщата обаче отдавна я няма, тъй като през годините лека-полека се разрушава.

“Намираше се в центъра на селото срещу църквата. Сменяха се кметове и никой нищо не правеше. Преди 2 г. споменах на среща на хора от селото, че с къщата нищо не станало и кметът скочи, развълнува се, издири документи и се зае с тези неща. Оградиха двора, разчистиха, направиха чудна порта, а вътре - постоянна изложба със снимки на Гриша”, разказва майката на Мартина Вачкова и съпруга на актьора - известната тв говорителка Силвия. Тя допълва, че преди време селяните предложили на мястото да бъде направен музей. “Бях против, защото кой ще ходи в музей в с. Трънчовица - мъртва работа”, обяснява Силвия.

“Мястото е около 700 квадрата, строителството ще стъпи на 608 кв. м, които ще превърнем в парк. В алеите ще подредим музея с фотоси от живота и творческия път на Григор Вачков, замисляме да включим и сценичните изяви на дъщеря му Мартина.” Това каза за “24 часа” вчера кметът на Трънчовица Блажо Николов. Той оглавява сдружение “Григор Вачков”, което е спечелило проект за 608 650 лв, изцяло финансиран по програмата за развитие на селските райони. “Още стоят основите на родната къща на Гришата. Върху запазените темели ще издигнем амфитеатралната сцена. Наоколо ще подредим три реда седящи места за 70 души. На тази самодейна сцена ще честваме с Дни на хумора и сатирата големия актьор”, планират от сдружението.

В ученическите години на Григор Вачков и дълго след това селото е било национален първенец и известно именно със сатиричния си самодеен състав. Актьорът е бил част от него, а по-късно като студент много е помагал там.

В парка освен широколистни дървета ще засадим лози, напомняне, че Григор Вачков е тръгнал към киното и театъра от лозарското училище в Плевен. Във всяка роля Гришата или Гочо, както му викаше цяло село, беше чист трънчовенин, Вачков повтаряше: “Ако се налага втори път да се раждам, пак ще е в Трънчовица”, разказа кметът Николов. Строителството на сцената започна завчера и трябва да приключи до края на май, а музейният парк ще е готов до юли.

В плевенското село Трънчовица вече се строи амфитеатрална сцена, музей на

открито и културно-информационен център