Прегазеният Арон излязъл през нощта да рисува графити

https://www.24chasa.bg/Article/469103 www.24chasa.bg
АРОН ИШЛИМОВ

Прегазеният шестокласник Арон Ишлимов излязъл да рисува графити по улиците на София в нощта на смъртта си, съобщиха разследващи. Минути преди трагичния инцидент третото момче Самуил, което участвало в нощната разходка, видяло полицаи, уплашило се и избягало.

Това разказал 14-годишният Мартин, който станал свидетел на смъртоносната катастрофа. Според съдебните медици Арон е издъхнал заради прегазването от автомобил. Криминалистите от сектор "Убийства" на СДВР обаче допускат, че бусът може да е минал през вече мъртвото момче, паднало от моста на бул. "Иван Гешов".

Полицията проверява и версията, че Арон е тръгнал да прескача парапета на моста, подгонен от безпризорни кучета.

Арон (на първия чин крайният вдясно) участва в празник на уменията през декември миналата година, на който учениците показват кулинарни способности. 
СНИМКА: АРХИВ НА 107- О ОУ
Арон (на първия чин крайният вдясно) участва в празник на уменията през декември миналата година, на който учениците показват кулинарни способности. СНИМКА: АРХИВ НА 107- О ОУ

"Ще сме сигурни каква е причината за смъртта едва след като намерим микробуса, за да видим какви са следите по товарния автомобил и къде точно са оставени", коментира шефът на отдел "Престъпления против личността" в столичната полиция Георги Тотков.

Мостът, от който паднал Арон след гонитбата с кучетата. 
СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА, АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА И АРХИВ
Мостът, от който паднал Арон след гонитбата с кучетата. СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА, АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА И АРХИВ

Часове преди смъртта си миналата събота 13-годишният Арон бил много щастлив, че родителите му са го пуснали на гости с преспиване при приятеля му Мартин.

Стопанката на псетата подгони репортерите с пръчка.
Стопанката на псетата подгони репортерите с пръчка.

В дома на оцелялото момче по това време били пълнолетната му сестра и по-големият му брат, но родителите отсъствали. Мартин и Арон предварително планирали същата вечер да излязат да рисуват по стените. След 3 ч, когато близките на Мартин вече били заспали, двете хлапета излезли, без никой да ги усети. Към нощната им разходка се присъединил и 13-годишният Самуил, който носел спрейовете, с които щели да рисуват графити. Момчетата започнали да обикалят из нощна София, за да търсят подходящи места.

Ученици от 139-о ОУ разбрали за смъртта на Рони от медиите.
Ученици от 139-о ОУ разбрали за смъртта на Рони от медиите.

Докато оглеждали района при кръстовището на булевардите "Цар БорисІІІ" и "Акад. Гешов", видели полицейка патрулка да обикаля на бавен ход.

Георги Тотков, шеф на отдел “Убийства” в СДВР
Георги Тотков, шеф на отдел “Убийства” в СДВР

"Ужас, ще ни хванат и ще ни арестуват. Аз изчезвам, ще се видим утре", прошепнал уплашено Самуил и хукнал към дома си, като взел със себе си и спрейовете за рисуване.

Според първоначалните разкази на третото момче - Мартин, минути след това децата били подгонени от бездомни кучета и те опитали да се спасят от тях на моста на кръстовището.

Точно там Арон се подхлъзнал и полетял надолу към шосето от няколко метра. Смята се, че или при самото падане или секунда-две по-късно по улицата минал със сравнително бърза скорост издирваният микробус.

Детето е изпаднало в кома след счупване на черепа, установили в Съдебна медицина. Аутопсията обаче показала, че смъртта е настъпила от притискане на гръдния кош. Шасито на микробуса заклещило момчето и го влачило няколко метра.

Множество счупвания и следи от гуми са открити по тялото на Арон.

Експертиза ще изследва раните и следите по дрехите, за да каже дали бързата скорост е попречила на шофьора да спре, или той изобщо не го е видял.

Криминалисти смятат, че може и да не е имало кучета, които да са подгонили хлапетата. Допускат, че може шокът от случилото се подсъзнателно да е накарал 14-годишния Мартин да измисли историята с кучетата.

Вчера до късно следобед шофьорът на буса не беше открит. От полицията преглеждаха записите от десетки камери около мястото на инцидента. Според досегашните данни марката на микробуса е "Ситроен" или "Пежо".

От Столичната полиция умоляват всички граждани, станали очевидци на трагичния инцидент или разполагат с информация за самоличността на шофьора, да се обадят на тел. 166 или в най-близкото районно. Експерти от МВР все още не могат да установят защо родителите на 3 деца, които дори не са в гимназията, са им дали възможност с бездействието си да излязат сами през нощта и да обикалят София.

"Инцидент на пътя е само една от заплахите, които дебнат малчуганите на улицата. Там може някой да ги пребие, ограби или изнасили", предупреждават полицаите.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА, СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Хлапето: Мразя фукльовци

"Не бе отличник, ама беше страшен пич", разказа за Арон вчера момче от 139-о ОУ "Захарий Круша", където в 6 "б" учело загиналото хлапе. Деца от школото го описваха като много забавно и лъчезарно момче. Вчера по обед братовчедка на Арон дошла в училището да предупреди за трагичния инцидент.

Педагози го описаха като "добре възпитано и много будно дете". Малчуганът учил в 139-о ОУ в Лозенец от 1-и до 4-и клас в паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство. Според децата от школото във фаталната нощ Рони не е бил с някого от училище, а със свой приятел. Бил палав, но не е вършил глупости, не е изключван или гонен от училище. След 4-и клас Арон се преместил в 107-о ОУ "Хан Крум", където искал да учи засилено математика. Преди 2 месеца, в началото на втория срок, отново се върнал в старото си училище.

"Очарователно дете! Има много приятели тук. Момчето беше добър математик, имаше афинитет към рисуването", каза Иванка Маринова, директор на 107-о училище. "Истината е, че никой от нас не може да каже, че е бил достатъчно близко до детето си в нужните моменти. Нашите деца правят много неща сами. Това е горчивата истина на всеки родител и възпитател", размишляваше г-жа Маринова.

Учителите в 107-о училище разбрали за трагичния инцидент от покрусените физиономии на деца, за които и не подозирали, че са били приятели с Арон. "Беше дете, което наистина пръскаше чар. Оказа се, че е имало приятелчета и в 5-и клас. Това са взаимоотношения извън класната стая, извън занятията.

Макар и за кратко да е бил тук, е оставил ярка диря. Защото ние сега се чудим как да успокоим децата. Те са шокирани. Обсъждаме как можем да им покажем, че ги подкрепяме, че сме до тях", споделя директорката. Майката на Арон била загрижена жена и проявявала разбиране към изискванията на ръководството на училището и учителите.

Вчера в дома на Елисавета Ишлимова на ул. "Богатица" в Лозенец беше пусто. 40-годишната майка на Арон има фирма за счетоводни дейности и данъчни консултации. Бащата Красимир (46 г.) се занимава с търговия с храни и напитки.

От МВР заявиха, че семейството било разделено и Арон бил при баба си. Негови съученици обаче разказаха, че живеел на ул. "Богатица" при майка си.

Рони четял списания за графити, обичал да ги рисува, да играе баскетбол. Това е написал самият той в сайта за запознанства znih.com. Хлапето съобщава, че е зодия Лъв, има пъстри очи, високо е 144 см, мрази "богаташчета и фукльовците" и има цяла джунгла от домашни любимци. Рони споделя, че не чете много, но обича филми за гангстери, фен е на ЦСКА, а любимото му място за игра е дворът на 32-а гимназия.

"Обръщам се към всички не като вътрешен министър, а като родител - нека да следим и да контролираме децата си, когато са на подобна възраст", каза вчера МВР шефът Цветан Цветанов.

Министърът призова родителите да бъдат бдителни, защото никога не се знае какъв може да бъде краят от детската игра или от желанието на хлапетата да се чувстват по-големи.

ИВА ГРИГОРОВА, ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

Проверили кучетата преди месеци

Още преди няколко месеца инспектори са проверявали адреса на стопаните на домашните кучета, за които се смята, че са подгонили детето, разказа вчера пред "24 часа" Радостина Захариева от "Екоравновесие".

"Тогава получихме сигнал от съседната пицария, че кучетата се разхождат безпризорно по улицата. Според живеещите в района това се случвало често", обясни Захариева. Къщата била съборетина, а кучетата очевидно не се гледали добре. "Знаете, че ние не можем да глобяваме стопаните, а се занимаваме само с бездомните кучета", подчерта Захариева. След трагедията с Арон отново граждани алармирали, че кучетата са пуснати. Районът е обходен, но животните не били навън.

"Екоравновесие" организира хайка за бездомни кучета веднага след Гергьовден. Масираната кастрация ще започне от Кремиковци.

Глоби за 880 лв. наложили през уикенда инспектори на стопани на домашни любимци. Междувременно от общината готвят още по-солени наказания. Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да се актуализира наредбата за отглеждане на домашни любимци. Планира се глобата за първо нарушение да стане 500 лв., а за второ - 1500 лв.

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Георги Тотков, шеф на отдел “Убийства” в СДВР: 2 камери снимали микробуса убиец

- Г-н Тотков, разбрахме, че в момента преглеждате записите от камерите в периметър от 1 километър, показа ли се отнякъде микробусът убиец?

- Търсим видеозаписи дори в по-голям периметър. Има две камери, на които е заснет микробусът, но за съжаление се вижда отдалече и не се различава номерът. Дори и за марката и модела не може да сме убедени. Сигурни сме, че колата е бял микробус, без стъкла, закрит товарен - най-вероятно от марките ситроен или пежо. Шансът ни е да засечем маршрута, по който бусът е дошъл до мястото на инцидента.

- Има ли вероятност шофьорът да не е разбрал, че е бутнал човек?

- Според нас няма такава вероятност. На всеки може да се случи подобно нещо, защото момчето е паднало и наистина след не повече от 2-3 секунди през същото място е минал бусът. Но последващите действия на шофьора са напълно нелогични. Защо не е спрял да го закара до болницата, да се опита да помогне? Можеше за минути да го заведе до "Пирогов" и това да му спаси живота. Ами ако го е прегазил вече мъртво, има и такава вероятност, а сега ще му тежи на съвестта, че е отнел човешки живот.

- Ще откриете ли беглеца?

- Призовавам шофьора да се предаде. Фактът, че се крие, само утежнява положението му. Това е ситуация, която на всеки може да се случи. Мислим дори, че бусът е ударил момчето в момента на падането. Имаме достатъчно методи, по които рано или късно ще задържим издирвания шофьор. Нека да си намери адвокат и да се предаде. Да дойде в СДВР и да каже: Съжалявам, бях уплашен.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА