Медовина, каквато са пиели царе и боляри, опитаха стотици посетители на крепостта "Царевец". Слабоалкохолната напитка от див мед, ябълки, пелин, ферментирали с хмел, бе приготвена от майстори на клуб "Традиция" по възстановена средновековна рецепта на проф. Иван Лазаров, от Великотърновския университет. Любопитните дегустираха яденето на народа - леща с булгур и се облизваха на други царски ястия като пиле с бадеми и сос от нар, наречено Пиле по романски от 13-14-ти век.
"Тогава екзотичните подправки са набавяни от Персия и Далечния Изток и са били скъпи, колкото златото. В нашите рецепти също сме използвали джинджифил, кардамон, шафран, майорана, които са били достъпни само за висшата аристокрация", обясниха от клуб "Традиция".
Атракцията на Царевец бе финално събитие от Международното изложение "Културен туризъм" и анонс за Средновековните фестивали, който ще привличат туристите през лятото.
В подножието на Патриаршията имаше още древно тържището, занаятчии, та дори и палач, който позираше с огромна секира. Пред посетителите бе демонстрирана технология от 12-ти век за изработка на хартия от дървени стърготини, накиснати денонощие във вода, за да се отдели целулозата и после пресовани. Майстор монетар сечеше за спомен монети, реплики на тези на цар Иван Александър и сина му Иван Шишман, откривани при разкопки.
Всекидневието на средновековния Търновград оживя и с музей на открито със снаряжение, доспехи и цивилни облекла от региона на България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна Европа и Латинската империя.
Вещи в древните бойни умения демонстрираха бой с меч и щит, а децата се упражняваха в стрелба с лък и хвърляне на копие в цел.
Възстановките на Царевец се организират от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". Събитията са част от програмата за 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.