Шест турски тира фантоми минали Капитан Андреево на 28 срещу 29 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/4696551 www.24chasa.bg
Снимки: Радко Паунов

Шест турски камиона фантоми са били пуснати на 28 срещу 29 март през ГКПП Капитан Андреево, когато шеф на митническата смяна е бил Димитър Ковачев. Част от тях платили митнически такси, а другите два сторили това по-късно, обяви в пловдивския окръжен съд вчера прокурорът Иван Спиров. Той поиска постоянен арест за Ковачев, тъй като не е осъществил нужния контрол. Точно по време на неговата смяна били пуснати заловените два тира с цигари в Пловдив и в района Капитан Андреево. Останалите обаче още не са открити.

"Със своето поведение е допринесъл за извършване на контрабанда в особено големи размери", заяви представителят на държавното обвинение. Спиров подробно описа механизма, по който турският шофьор Ремзи Караибрахимоглу е прекарал 1420 мастербокса през нашата граница. На Капъкуле той декларирал пред турските власти, че изнася цигари, а на Капитан Андреево - че вози бобини за текстилната промишленост. Съгласно действащата спогодба обаче турските митничари описали в документите стоката с цигари. Тези книжа не били открити при българските им колеги по време на обиските.
"От записите на камерите става ясно, че освен камиона, управляван от Ремзи, са пуснати още три турски тира, когато шеф на смяната е бил Димитър Ковачев. Вижда се, че камионите без никакъв контрол завиват надясно, без да им е извършена никаква проверка", посочи прокурорът.

Нещо повече - български митничар светкавично отстранил проблем със зелената карта на Караибрахимоглу. Той получил документ за транзитно преминаване. Поставен бил на камиона му печат-пломба със задна дата - 16 март, за да бъде симулирано, че пратката е запечатана по-рано. "Разпитаните служители твърдят, че тази практика е наложена от Ковачев", обясни прокурорът. Той добави, че съгласно вътрешните правила на митницата шефът на смяната е трябвало да следи дали подчинените му изпълняват задълженията си, но не го е направил. "Касае се за системност, която е факт на този митнически пункт", изтъкна държавното обвинение.

Защитата на Ковачев Орлин Търновалийски заяви, че разследването е в начален етап и е много трудно да се направи обосновано предположение, че клиентът му е извършил престъплението, за което го обвиняват. "Той е старши митнически инспектор и не е назначаван за отговорник на смяна. На 29 март е изпълнявал това, тъй като титулярът Красимир Добрев не се е явил на работа и тогава Ковачев е поел отговорно тази роля", каза адвокатът. Според него подзащитният му е извършил инструктаж на служителите и не е длъжен да проверява коли и камиони.

Търновалийски пледира клиентът му да не бъде задържан за постоянно, тъй като в понеделник едно от децата му имало рожден ден. Съдия Михаела Боюклиева обаче му наложи най-тежката мярка. Търновалийски е категоричен, че ще обжалва.
"Абсолютно съм невинен. Някои се опитват да ме натопят в схема, в която не съм участвал", заяви 53-годишният обвиняем. Той е един от 13-те митничари, които бяха задържани за контробанда с цигари.

При масираната акция на полицията в Пловдив, Хасково, ГДБОП и Националната полиция бяха арестувани 26-има служители. 11 от задържаните митничари от смяната вече са пуснати, обвиняеми остават Димитър Ковачев и колегата му Красимир Добрев. На втория мярката по всяка вероятност ще се гледа в пловдивския съд днес.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка