Седем години чакаха княз Кардам да се събуди (Снимки + видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4700745 www.24chasa.bg
Снимки 24 ЧАСА

Почти 7 години след катастрофата, която остави в кома княз Кардам Търновски, той почина. Животът на цялото семейство Сакскобургготски се преобърна на 15 август 2008 г. А буквално месец преди това Кардам бе решил да смени професията си. След като работи дълги години като директор на маркетинга в най-голямата испанска телекомуникационна компания "Телефоника", той реши да започне друга дейност. Царският син трябваше да започне на 1 септември 2008 г. работа в голяма адвокатска фирма. Князът имаше планове в бъдеще да се пробва в селскостопанския бизнес в България. Все пак е завършил селскостопански науки в университета в Пенсилвания, САЩ.

Черният петък на 15 август 2008 г. обаче направи всички мечти на пух и прах. По ирония на съдбата тогава бе денят на Дева Мария, който в Испания е национален празник. В ранния следобед шофираният от Кардам ягуар изхвърча през мантинелата на остър завой на магистралата от Бургос за Мадрид. Тежката катастрофа стана край село Ел Молар. Мястото е много опасно и там неведнъж са ставали такива инциденти.

През 2011 г. Симеон Сакскобургготски съобщи, че понякога Кардам разбира нещата, които му казват.

"Усещам го по погледа му. В очите му настъпва някакво оживление. Състоянието му обаче остава тежко и той продължава да е в будна кома. И така повече от 3 г.", каза Симеон тогава.

Със сигурност Кардам е карал с доста превишена скорост - около 150 километра в час, казаха още тогава от испанската Гражданска гвардия пред "24 часа". На завоя имаше ограничение до 100 км в час.

Заедно с Кардам в колата бе и съпругата му Мириам Унгрия. Двамата едва бяха измъкнати от смачкания до неузнаваемост ягуар. Бързата намеса се дължеше лично на испанския крал Хуан Карлос, който нареди веднага на мястото на катастрофата да бъде пратен хеликоптер и да откара съпрузите в болница.

Мириам се отърва със счупена ръка и бързо се оправи. Кардам обаче е в кома и до днес. Той загуби два пръста на лявата си ръка.

Семейството на Кардам опита какво ли не. Той прекара почти година в клиниката ФОЛТРА в северозападния испански град Тео. Там той бе подложен на лечение с хормон на растежа. Методът, въведен от д-р Хесус Девеса, се прилага за регенерирането на невроните. Това стимулира производството на невронни клетки майки, заместващи изгубените при контузия. В комбинация с физиотерапия и логопедия методът прави възможно отстраняването на неврологичните щети години след получаването им.

През лятото на 2010 г. Кардам бе преместен обратно в дома си в Мадрид. Къщата бе преоборудвана специално за настоящите му нужди от неговата съпруга Мириам Унгрия. Тя не спира да бди над него и същевременно продължава да работи за своята фирма "Сервисиос емпресариалес Мириам Унгрия".

"Мириам е истински герой. Малко жени могат да се справят с тази ситуация, като се има предвид, че имат и двама подрастващи синове", изтъкват близки на Симеон. Борис е на 15, а Белтран - на 13 г.

Кардам е прегледан от медицински светила от цял свят. При него са идвали световноизвестни невролози от Русия и Мексико. Съвсем наскоро Симеон свикал в Париж цял консилиум за първородното си дете. По тази причина експремиерът не могъл да присъства на погребението на патриарх Максим.

През 2012 г. князът навърши 50 год. като по всяка вероятност не е разбрал това. В Търново тогава негови почитатели садиха живи цветя за негово здраве.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало производство, след получен сигнал от членове на Висшия съдебн съвет, че случайното разпределение на делата в съдилищата може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева, говорител на главния прокурор

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико