Пристигна "нашият" затворник от Гуантанамо

https://www.24chasa.bg/Article/470321 www.24chasa.bg

За пристигането на бившия затворник на наша територия съобщи БНТ, като се позова на министър Цветанов. Неназованият човек е пристигнал в София със самолет на американските ВВС. Самоличността му засега няма да се разкрива, ще му бъдат създадени условия да научи български език и да си интегрира в обществото.

"Затворникът от Гуантанамо е вече в България", заявяват и от ДАНС, цитирани от АФП. САЩ съобщиха за прехвърлянето на двама задържани в Гуантанамо съответно в България и Испания, с което броят на затворниците, оставащи в това място за задържане в Куба е 181 души. АФП, като цитира неотдавнашна публикация на "24 часа", споменава, че пристигналият в България вероятно е кюрд от сирийски произход, на 38 години.

Както БГНЕС съобщи, още преди оповестяването на този трансфер от страна на Пентагона испанското министерство на вътрешните работи съобщи по-рано днес, че е приело бивш затворник от Гуантанамо от йеменска националност, след идването през февруари на първия бивш затворник - палестинец. Йеменецът ще живее в Испания с разрешение за престой и работа, твърди Мадрид, и няма да бъде подлаган на съдебно преследване за тероризъм.

Администрацията на президента Барак Обама, която спази предизборното си обещание да закрие затвора в Гуантанамо, полага усилия да го изпразни, прехвърляйки в различни държави задържаните. При встъпването в длъжност на Обама през януари 2009, 240 бяха затворниците, настанени там от предишната администрация на Джордж Буш в рамките на "войната срещу тероризма", особено в Афганистан.