В България има 8000 църкви и манастири, всички храмове са 9800

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4703767 www.24chasa.bg
Емил Велинов, шеф на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет

Законът е много либерален - всеки може да си открие църква и да иска дори субсидия от държавата. Секта Агори действа в Благоевградскопроповядва да се ядат органи на мъртъвци, казва директорът на Дирекцията по вероизповеданията в България Емил ВЕЛИНОВ

- Г-н Велинов, отново сте в групата, водена от митрополит Гавриил, която ще донесе благодатния огън от Йерусалим.

- Не мога да опиша какво става при слизането на огъня на Гроба Господен. Очите са постоянно към купола на църквата и всички, треперейки, искаме да видим самото чудо – как слиза огънят. Преди това в храма са изгасени всякакви светлини, проверен е да не носи огниво в олтара и самият патриарх. Прощракват само светкавиците на фотоапарати. Подобна светкавица пада, докато патриархът на Йерусалим се моли в олтара на самия Божи гроб, в който е бил положен Христос. Накрая той излиза с огъня, от който се палят свещите на поклонниците.

- Вярата ли прави чудото?

- Несъмнено. Преди три години сам видях, когато патриархът излезе с огъня, отпред имаше руски монаси. Един от тях

взе свещите с

благодатния огън

и ги подложи под

брадата си, но тя

не се запали

Казват, че чак след 30-ата секунда пламъкът придобива материален израз. И тогава в блъсканицата се палят коси, защото всеки от тези 20 000 души в църквата иска да се добере до Благодатния огън и да излезе с него, за да го занесе в родината си.

- Правителственият “Фолкън” с огъня директно в София ли ще кацне в събота?

- Да, такова е желанието на Негово Светейшество и на Ловчанския владика Гавриил, който ще води църковната ни делегация. Предложих на Св. синод да се лети Тел Авив-Варна-София. Щеше да се закъснее само с 30-40 минути до столицата. Но казаха, че веднага имало полет от София за Варна, с който ще се пренесе огънят до варненци. Силистра ще го вземе от Варна, а Русе - от Букурещ. Ние още на летището ще го дадем първо на монасите от манастир “Св. Георги Зограф” от Света гора. Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов върши чудесна работа, много ни помага в цялата организация. Даже урежда преминаването до ВИП зоната на летището в Тел Авив по много пряко трасе - от двете му страни е Палестина, а само пътят, ограден с бетонни огради и мрежи, е на Израел.

- На колко възлиза годишната държавна помощ на религиите у нас?

- Народното събрание отпусна за 2014 г. субсидия от 3,5 млн. лв., като депутатите гласуваха и резерв от 500 000 лв. От него 200 000 лв. бяха за манастира “Зограф” в Атон, а други 50 000 лв. - за създаване на регистър и карта на храмовете в България. Тези пари обаче ги върнахме в бюджета и дирекцията със собствени сили набира информацията.

- И колко са православните храмове в България?

- До момента сме преброили общо 8000 църкви и манастири. Но цифрата не е окончателна, тъй като данните са от 260 общини и от 11 епархии. Остават ни още 5 общини и 2 епархии, защото искаме да препокрием информацията, за да няма разминаване. Намираме много частни параклиси, които не се водят на отчет в Църквата, но в общините ги броят. Крайната цел е да изработим

интерактивна

карта на

храмовете в

България,

която може да се допълва и да се ползва от всеки.

- А колко са общо храмовете на вероизповеданията в страната?

- 9800. Тук влизат освен 8000 православни храма, 93 католически, 1400 мюсюлмански, 10 синагоги и около 260 собствени храма на други вероизповедания като Божията църква, Петдесятната, Конгрешанската, Адвентистката и др.

- Има ли епархии, които отказват да съдействат?

- За съжаление, дядо Григорий, владиката на Велико Търново, не ни дава информация

и попълваме списъците с данни от общините.

- А кой наблюдава нерегистрираните секти, които зарибяват младите и по-податливите психически хора?

- Действително има такива прояви. Работим с две-три специализирани служби. Напоследък имаме случаи, в които се препокриват психическите отклонения с измислени духовни занимания. Всяка нова регистрация на вероизповедание става в съда. Магистратите искат и нашето становище, но не е задължително да се съобразят с него. Миналата година е отказана регистрация на около 2 старостилни църкви, защото почти бяха преписали устава на Българската православна църква.

- Създават ли проблеми религии извън обсега на дирекцията?

- Наскоро бяхме информирани и наблюдаваме ново непознато за нас хиндуистко религиозно течение. Действа в Благоевградско. Това са т.нар. Агори, които почитат бог Шива. Не знаем още пълни подробности за вероизповеданието, но проповедник е завърнал се от Индия софиянец на име Иван, който ходи по селата и се опитва да привлече за своята кауза младежи. Това течение проповядва, че трябва тотално да се откажеш от себе си, да ядеш всичко - развалена храна и дори органи на мъртъвци. По този начин последователите на течението смятат, че убиват човешкото его и отричат представата за човешката красота. Нещото, което ги отличава от останалите течения в хиндуизма, е това, че събират праха от кремираните мъртъвци и покриват с него тялото си. Някои

носят украшения,

направени от

човешки кости,

а други пък използват човешките черепи, за да си правят купи за пиене на течности, за хранене или за просене. Често пъти използват труповете като олтари, над които медитират. Но самите те не убиват.

В тази връзка ние работим с ДАНС, с прокуратурата и полицията и други специализирани органи.

Често при разведени родители единият увлича децата в религиозна дейност. Например майка разказвала на сина си, че се е прераждала 7-8 пъти. Същевременно тя проповядва и чете лекции в Европа в областта на езотериката. А децата попиват всичко. В Бургас затворихме цял детски център заради проповядване на религия без знанието на някои от родителите.

- Колко регистрирани религиозни общности има под шапката на дирекцията по вероизповеданията?

- 136 са регистрираните религиозни институции в България. Информация за всяка от тях е включена в регистъра на СГС. Законът за вероизповеданията у нас е много либерален.

С добър адвокат

може да си

направите и сам

вероизповедание - пишете устав, име и готово. Така се раздробиха на много отделни вероизповедания петдесятната общност, баптистите, лютераните и др. Идва например чужденец, има право на престой в България, регистрира си официално вероизповедание, после си получава виза на базата на тази регистрация и открива църква. И може да кандидатства дори за субсидия от държавата.

Затова традиционните вероизповедания в страната - православни, католици, мюсюлмани, арменци, израилтяни и протестанти, създадоха Национален съвет на религиозните общности, който подпомага дирекцията в диалога между държавата и вероизповеданията.

- Знае се, че у нас има бедни и богати епархии.

- За богати се смятат по-големите. Например Пловдивската. Но дядо Николай за първи път показа бюджета си и се оказа, че разходите за ремонти на храмове и манастири, заплати на свещенослужителите, църковните служители, осигуровките им и пр. многократно надвишават бюджета, с който разполага. И може да се окаже, че бедната Силистренска епархия е по-богата от Пловдивската.

- Помага ли държавата на храмовете в чужбина?

- Много се увеличи диаспората ни. В Западна Европа имаме 34 свещенослужители, които не получават заплати от Св. синод.

В правилника на МС и на дирекцията е записано, че на тях държавата им отпуска до 500 евро на месец, но толкова са само режийните им разноски. Отец Гоце, който бе един от най-добрите свещеници в Неврокопска епархия, в Португалия работеше като рибар.

След това започна като пазач в спортна зала и като разбраха, че е и свещеник, го направиха управител на залата. Да не припомням, че

има свещеници, които

в началото са вземали

тоалетни под аренда, за

да свързват двата края

Има и свещеник монтьор на коли. Така че диаспората се увеличи и тези 500 евро доникъде не стигат. Но има много дарители. Катедралният храм на Западно- и Средноевропейската епархия “Св. цар Борис Покръстител” в Берлин стана за чудо и приказ, но там фирми като “Спарки Елтос” и много други помогнаха изцяло за ремонта. Той ще продължи с реставрацията и промяната на подземната част на храма.

- Имате ли поглед за европейските програми за църквата?

- Много храмове спечелиха проекти за по 600 000 лв., че и нагоре, които включват цялостен ремонт или градеж. Ако собственик е църквата, владиката определя строителя. Църквата не е задължена да прави обществени поръчки за строителство до праг от 2,640 млн. лв. и до 391 160 лв. за строителни услуги.

Много атрактивна е програмата “Региони в растеж”, която е в министерството на регионалното развитие и благоустройството с министър Лиляна Павлова. По тази оперативна програма

за финансиране сме

предложили и са

одобрени към 50 храма,

паметници на културата Сред тях са трите най-големи ставропигиални манастири. В Рилския ще се завърши сградата, където се помещават кметството, полицията, пожарната и пощата по евроизисквания, тъй като манастирът е обект към ЮНЕСКО. За там сме заделили 180 000 лв. и от държавната субсидия за вероизповеданията за пълното им оборудване. Ремонти ще има и в Бачковския и Троянския манастир. Искаме да включим в тази програма и реставрацията на храм “Св. Александър Невски”. Заложили сме и три от църквите в Арбанаси, манастирите “Св. Петър и Павел”, “Св. Никола”, както и Преображенски манастир.

Имаме голямо желание да завършим строителството на 5-6 нови храма в страната. Сред тях е “Св. Николай Мирликийски” в бургаския кв. Меден рудник, новият храм “Св. Прокопий Варненски” във Варна, катедралата “Св. Кирил и Методий” в Ловеч, строи се голям храм “Св. Пантелеймон” в Каспичан, храм “Успение Богородично” в с. Владая при Столичната община.

- Ако зависи само от вас, какво ще направите за църквата?

- Ще направя семинарията в София образцов лицей. Ще изгоня всички арендатори и ще разваля кортовете до храма. Като започнахме да ремонтираме храмовете в Турция, мечтаех да възстановим храм “Св. Константин и Елена” в Одрин. Сега вижте какъв храм е! Кметът на Одрин ми каза, че 45 на сто са се вдигнали икономическите показатели на града от посещението на туристи. Но докато наши строители тогава ни поискаха 2,5 млн. лв. за ремонта на храма, турските строители го направиха само за 300 000 евро - с вертикални планировки и със засадени дървета, високи по 3 метра, да не говорим за розовата градина и красивите огради.

  • И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    И веднъж в месеца да заседават депутатите, законите пак може да не са читави

    Качеството на законите, които се приемат в Народното събрание, в най-добрия случай вероятно би заслужило оценка среден 3. Причините за това са много, но водещи са честите промени и ремонти на важни закони. Така понякога се стига до 30-40 промени в един закон и дори корифеи в правото не могат да им хванат началото и края
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо