Дъщеря на бивш зам.министър с най-много агропари от ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/470419 www.24chasa.bg
Източник: Държавен фонд "Земеделие"

През 2009 г. България е получила 457 милиона евро земеделски помощи от Европейския съюз - с приблизително 34 млн. евро по-малко в сравнение с 2008 г., показват данните за получените агросубсидии (виж списъка на получилите най-много пари в галерията).

На пръв поглед европейската програма за подпомагане на земеделието изглежда щедра с над 76 000-те получатели на земеделски помощи в България. Анализът на данните обаче показва, че голям брой български земделци са получили между 5 и 10 евро помощ. Има случаи на земеделска помощ и в размер едва 13 евроцента.

Това показва анализът на данните за раздадените евросубсидии, подготвен на 3 и 4 май от експертите на неправителствената организация Farmsubsidy.org в Брюксел, с помощта на специализиран софтуер и техники от CAR (Computer Assisted Reporting). В Farmsubsidy.org участват водещи разследващи журналисти и програмисти от цяла Европа.

Димитър Пейчев
Димитър Пейчев

За част от българските получатели на агросубсидии 2009 г. е била повече от успешна, показва анализът на данните. 27-годишната Галина Димитрова Пейчева-Митева, дъщеря на зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев от кабинета „Станишев", е получила 1 562 912 лева субсидия. От тях 138 168 лева са директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони.

С тези пари Галина Пейчева-Митева се нарежда на челно място в списъка на частните лица, получили агросубсидия. Като заместник министър на земеделието нейният баща отговаряше за европейските програми във ведомството.

Новината за тази земеделска помощ стана водеща и за авторитетния европейски портал euobserver.com.

Друг интересен случай е с великотърновският бизнесмен Младен Милков, получил през 2009 г. 2 261 137 лева като земеделска помощ за фирмата му "Спринк" ЕООД, показват данните. През февруари 2010 г. Милков бе арестуван по обвинение в крупно източване на ДДС от държавния бюджет. В килия бе затворена и неговата съпруга, която се обеси в първата нощ на ареста. Разследването във Велико Търново продължава.

Българските медии обявиха преди дни, че най-големият получател чрез фирма на земеделска помощ в България през 2009 г. е пловдивският бизнесмен Георги Цанков - 4 726 282 лева. По-внимателният анализ на данните показва, че г-н Цанков е всъщност втори. Причината е, че ЕТ "Агро - Светлозар Дичевски", която държи третото място в топ 10 на най-големите получатели на земеделски помощи, всъщност е свързана с фирмата на четвърта позиция - „Сортови семена Вардим" ЕАД.

Според търговския регистър и двете компании се контролират от варненския бизнесмен Светлозар Дичевски. ЕТ „Агро - Светлозар Дичевски" е получила 4 536 773 лева, а „Сортови семена Вардим" ЕАД - 3 448 019 лева. Или общо 7 984 792 лева.

Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ), който е създаден, за да управлява и разпределя агросубсидиите за България от ЕС, е дал сам на себе си помощ от 1 585 395 лева - неясно защо по програмата за развитие на селските райони.

Щедра европейска помощ за земеделие в размер 1 527 488 лева е получила и друга държавна структура - Национална служба за съвети в земеделието. И тази базирана в столицата структура е получила парите по програмата за развитие на селските райони. Така фонд „Земеделие" и тази служба се оказват най-големите бенефициенти на земеделска помощ в София.

Виж още:

- Топ 3 на получателите на най-големи агросубсидии във всяка от 27-те области на България

Групата от разследващи журналисти и програмисти от Farmsubsidy.org източи данни за изплатените за 2009 г. от Европейския съюз 55 млрд. евро агросубсидии от 27 правителствени сайта на страните членки. В някои случаи данните се изтеглят лесно, но в други се налага използването на специален софтуер и специфични умения от програмистите, тъй като някои правителства съзнателно затрудняват достъпа до данните, за да избягнат скандални разкрития.

Единствено данните от Великобритания за 2009 бяха блокирани напълно, за да не повлияят върху изборите през тази седмица.

Анализаторите на Farmsubsidy.org подготвят всяка година и „Списък на милионерите" - получателите на земеделски помощи в размер над 1 млн. евро. Данните за 2009 (1212 милионери) показват значително увеличение на броя им, в сравнение с 2008 г. (1040). Само милионерите са получили общо 4,9 млрд. евро през 2009 г., като със сигурност сумата ще нарасне още.

Най-много милионери от агросубсидии за 2009 г. има в Германия - 268, които са получили общо 622 594 805 евро. Франция има 174 милионера, като голяма част се оказват компании, производители на банани в отвъдморските територии на Франция. Френските милионери са получили общо 1 016 241 476 евро.

Както и през 2008 г., в новия списък на топ позициите доминират фирми, производителки на захар, във връзка с преструктурирането на сектора. Сред другите големи получатели на помощи са млекопроизводители и търговци със земеделска продукция.

Най-младият получател на земеделска помощ от ЕС е 14-годишен, а най-възрастните са двама на по 100 години, които междувременно са починали. Данните за тях са от Швеция, където в базата данни е включена и идентификация по възраст. Според данните друга земеделка на преклонна възраст е 98-годишна шведка, която е успяла да усвои помощта.

Сред получателите на агросубсидии има е доста странни случаи. Например в Швеция „Клуб на акордеона" е изграден със субсидия от 59 585 евро. Той представлява къща в полето, пълна с акордеони. В Дания 31 515 евро са похарчени като помощ на клуб за билярд - за бира и безалкохолни напитки. В Естония с агропомощ от 44 884 г. е създаден Клуб на възпитаниците на Висше училище „Юри".

Клуб за фигурно пързаляне в Холандия е похарчил 162 444 евро земеделски пари за изграждане на ледена пързалка, а аматьорски футболен клуб - 354 566 евро неясно за какво. Също с неясна цел е употребило 98 864 евро агросубсидия летище в Холандия.

Немалък е броят и на получилите земеделска помощ банки, конни клубове и др.
Сред получателите на агропари в България също има футболни и конни клубове, но те са получили малки суми - между 2000 и 5000 лева.

Още по темата в:

"Гардиън", Великобритания - тук  и тук

"Файненшъл таймс"

"Ди пресе", Германия

"Билд", Германия