Талибанът дойде, трябва да го следим къде ходи

https://www.24chasa.bg/Article/471153 www.24chasa.bg
Бившият затворник от Гуантанамо Биням Мохамед, заобиколен от агенти на специалните служби, при пристигането му във Великобритания миналата година. По същия начин, но без излишна публичност у нас кацна и Мосум Абда Мохамед. СНИМКА: РОЙТЕРС

Българските власти имат задължението да наблюдават движението на бившия затворник от Гуантанамо на територията на страната. Агенти на специалните служби пък трябва да поддържат с него редовни срещи с цел сигурност относно самоличността и статуса му. Това се договориха България и САЩ малко преди талибанът, определен за преселване у нас, да кацне.

Както “24 часа” първи съобщи, става дума за 38-годишния Масум Абда Мохамед, етнически кюрд, роден в Сирия и заловен през януари 2002 г. в планините Тора Бора при операция срещу бойци на “Ал Кайда”.

В специално споразумение между Министерството на външните работи и посолството на САЩ в София са уточнени основните параметри по прехвърлянето на бившия затворник и престоя му на наша земя.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Според документа България трябва да се въздържа от директни или индиректни преговори с трета страна за евентуален последващ трансфер на лицето без да се консултира с американското правителство. Както и няма право да го вкарва в арест или друго място за задържане.

Ако бившият затворник от Гуантанамо обаче по някакъв начин се издъни, нарушавайки законите ни, тогава България може да предприеме срещу него всички необходими мерки за защита, противодействие и съдебно преследване. Изключени са обаче всякакви форми на насилие, като България се задължава да спазва конвенцията срещу изтезанията.

Жестокости, нечовешко и унизително отношение са забранени. Това е изричното искане на американците, след като Масум Абда Мохамед е прекарал близо 8 г. в Гуантанамо, където затворниците са били подлагани на методи като “водно легло”, лишаване от сън, третирани с ослепителна светлина, пълен мрак или оглушаваща музика, плашени с обучени кучета и хранени със стомашни сонди.

Властите в София и Вашингтон са се разбрали да си обменят постоянно информация за статуса на лицето, как се развива процесът на неговата адаптация и всичко, което може да е интересно на службите на двете страни.

Масум Абда Мохамед няма да има право да напуска България, а движението му ще бъде стриктно следено със съответните рестрикции. Масум твърди, че не е талибан, а отишъл в Афганистан да си търси булка, защото жените там били по-евтини, отколкото в родината му. Неговата пълна история бе публикувана в поредицата “Досиетата Гуантанамо” на “24 часа” миналия месец.

ГЕОРГИ МИЛКОВ

Ще държат затворника на тайно място

"Основната ни цел е да помогнем на затворника от Гуантанамо да се интегрира безпроблемно като това изисква да бъде пазено в тайна мястото, където ще живее, както и всички детайли около самоличността на чужденеца", коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Затворникът бе докаран у нас във вторник с американски военен самолет. "24 часа" научи, че още докато е бил в американския затвор в Куба, чужденецът е бил посетен от български експерти, които ще му помогнат да се социализира у нас.

Българите са спечелили доверието на разследвания за тероризъм арабин и те в първите месеци ще бъдат неотлъчно до него, за да му помогнат да научи български език, както и да свикне с нравите у нас, разказаха запознати.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА