“Краун Ейджънтс” си отиват. С 80 млн. по-богати

https://www.24chasa.bg/Article/471343 www.24chasa.bg
13 март 2002 година. Парламентът ратифицира договора с агентите на короната при закрити врати. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Офисът на английската частна компания "Краун ейджънтс” е в Лондон. Тя е създадена през XIX век. Чисто юридически е собственост на фондация със същото име. В нея членове са неправителствени и благотворителни организации, сред които и британското правителство. Като референции за работата си “Краун" посочват консултирането на митниците в Латвия и Мозамбик.

Първият договор с българската държава е от 2001 година и за за около 33 милиона лева. Вторият, подписан през 2004 г. , за още близо 31,5 милиона лева. Двата са по времето, в което финансов министър е Милен Велчев. През 2007 г., когато финансов министър е Пламен Орешарски, се сключва договор за консултиране на НАП срещу 11 милиона лева. Януари 2009 г. е подписан четвърти договор - за 8,5 милиона лева, който изтича през юни 2010 г. Твърди се, че англичаните консултират и ДАНС. Първите договори са ратифицирани от парламента. Два бяха разсекретени наскоро.

Aнглийските консултанти на българските митници “Краун ейджънтс”, си отиват. След близо 9 години работа у нас и с поне 80 милиона лева по-богати.

Милен Велчев
Милен Велчев

Колко спечели българската хазна от съветите им, не е ясно.

Емил Димитров-Ревизоро
Емил Димитров-Ревизоро

И никога няма да стане. Дори и след като два от общо четирите договора с тях бяха разсекретени. Причината е проста - няма нито едно обещание или клауза, по която да се пресметне приносът им. Нещо от рода на: “ Въвеждаме мярка Х, от нея във вашата хазна влизат У лева, за нас - Z лева.”

“Краун”, или Агентите на короната, както станаха популярни, бяха доведени от финансовия министър Милен Велчев през 2001 година.

Преди ден сегашният финансов министър Симеон Дянков написа любезно писмо до шефа на екипа Джон Браун. За да му съобщи, че няма да приеме офертата за нов договор.

Писмото си има предистория. Дянков разказва, че завел “Краун”при премиера.

Борисов поискал да му кажат къде точно са пробойните в митниците. Те му отговорили, че не са правили такива анализи. След което, Дянков заключи: “ И във финансовото министерство има специалисти да правят анализи като на “Краун ейджънтс”, а е криза и не бива да се харчат такива пари.”

Преди месец, след като именно Дянков махна грифовете “Секретно” върху два от тях, лъснаха нови факти. Например, че: служители на частна компания получават достъп до информацията на митниците. Че те са избрани без конкурс. Че с пари на данъкоплатците са плащани наеми за жилища, самолетни билети и пътувания. И то какви! Наемът за жилището на шефа на агентите е бил около 24 000 лири на година, или по около 6000 лева на месец.

Режийните разходи на експертите са били по 150 лири, или 750 лева на ден. Заплатата на шефа на британците била към 17 000 лири месечно, а на останалите експерти - по 8000 лири, пак на месец.

Става ясно също, че консултантите носят отговорност само ако ни причинят щети под 2 млн. лири. Което не пречи ние да им дължим обезщетения без ограничения. Дори само ако те преценят, че търпят вреди от “твърдения на които и да било лица, че сключването на договора е незаконно.”

Първият договор задължава правителството да консултира предварително с “Краун” всички промени в законодателството, които “директно влияят върху предоставянето на услугите”.

Основна част от разсекретения първи договор е техническото предложение на агентите. В него има идеи за: въвеждане на информационна система, на системи за разследване и разузнаване, за създаване на звено за вътрешен одит, за създаване на мобилни екипи. А в часта “очаквани резултати, просто се казва: борба с корупцията и увеличаване на приходите.

“Работата на „Краун ейджънтс” не струва парите, които държавата плаща” Категоричната оценка даде наскоро сегашният шеф на Агенция „Митници” Ваньо Танов на лекция пред студенти от УНСС.

„Не знам преди какво е правила „Краун ейджънтс”, но откакто аз съм в агенцията, си мисля, че сумата, която получават, е доста сериозна и не си заслужава да се плаща. Второто нещо, което съм дълбоко убеден - една частна фирма, след като е по договор и плащането по него зависи от решението на правителството, в края на краищата този, който плаща, определя правилата. Добре, досега не е ли имало контрабанда? Досега тази структура, която беше на агенцията, те не я ли видяха, че не е удачна и води до разточителство? Не видях тяхно предложение как да бъде оптимизирана”.

Всъщност, кой по-добре от финансовия министър и действащия шеф на митниците може да прецени ползата от присъствието им. И дали си заслужават парите, които им плащаме.

Милен Велчев, бивш финансов министър: Събраното от митниците се увеличи с поне 30%

- Защо доведохте Агентите на короната г-н Велчев, струваше ли си?

- Договорът бе сключен почти половин година след изборите през 2001 г. Направих го в отговор на това, че приходите от митниците бяха започнали да падат в края на управлението на Костов и продължиха да намаляват по време на директорството на Емил Димитров. Резултатите показаха, че си е струвало - поне до 2005 г., т.е. след договора, приходите растяха с по 30% всяка година.

- В цифри това означава ли - плащаме им близо 80 милиона лева и получаваме 30% ръст на приходите?

-Нямам такава информация. Първия договор бе сключен за, ако добре помня, около 20 милиона български лева.

- А защо ги засекретихте?

- Имаше много аргументи, вече не ги помня в детайли.Но и днес стоя зад думите си тогава. (Основен аргумент- има клаузи, свързани с националната сигурност - бел.ред.)

- След вас, Орешарски продължи договора, като ги направи консултанти и на НАП. Вие лобирахте ли за това?

- Не съм. Нито за продължаване на договора, нито за разширяването му. Той сам реши. Но моето впечатление,е, че доста добри резултати бяха постигнати от НАП благодарение и на този договор.

- Емил Димитров твърди, че получил назначението си в английското посолство. Нарича ги групировка...

- Единствената среща по темата в посолството се състоя преди и аз да получа своето назначение като финансов министър. Това стана по покана на английския посланик. Бяхме там, за да обсъдим възможни посоки на реформа в митниците. А ако Димитров продължава в този дух, ако желае, може да нарече и английското посолство частна групировка, но това си остава да тежи на неговата съвест.

Емил Димитров-Ревизоро, бивш шеф на митниците: Назначението ми стана в посолство

- Вярно ли е, че вашето назначаване е станало в английското посолство, г-н Димитров?

- Вярно е. Аз бях назначение на премиера Сакскобургготски. Велчев, който тогава бе финансов министър бе против, но нямаше как да не ме назначи. Той ми определи среща, на която се видяхме за първи път, и това стана в английското посолство. Там ми представи екипа си.

- След това се стигна до договора..

- Бях категорично против. Казах, че митниците трябва да са инструмент в ръцете на държавата, а не на групировка.

- Агентите на короната са групировка?! Какви са ви основанията?

- Проверете. Освен това имат опит в африкански държави, неприложим за нас. Половината от нещата, които искаха бяха неприложими от гледна точка на конституцията ни. А и чужди граждани не могат да бъдат държавни чиновници.

- Но договорът стана факт, значи се намери решение?

- Министърът ми възложи да направя стратегия за митниците, направих я, даде им я,те си я преведоха на английски, след това я преведохме пак на български и така. Срещу 85 милиона лева- най-скъпият пиар.

- Но те въведоха например мобилните митнически екипи..

- Вече ги имаше. Закрихме ги, за да ги открият официално те, и така...

- Защо останаха толкова време, как си го обяснявате?

- Като един вид гаранция, че Англия ще лобира за нас за приемането ни в ЕС. Политиката налагаше да се правят такива компромиси. Вярно, можеха да са по-взаимоизгодни. Било ми е обидно, когато български генерали са стояли мирно пред английски сержанти, каквито са някои от хората им..

- Заради тях ли си дадохте оставката?

- Има я като документ. Аз написах, че си отивам заради несъгласие с политиката им.