Преливат кръв на бебе с анемия в утробата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/4718177 www.24chasa.bg
Д-р Кристина Чачева обяснява в какви случаи трябва да се прави вътреутробно кръвопреливане.

Бебе, на което бе приложено вътреутробно кръвопреливане заради тежка анемия, се роди в средата на март и премина успешно възстановителния период. Животоспасяващата терапия и раждането бяха извършени в МБАЛ “Надежда”.

Момиченцето имало анемия по резус-несъвместимост, която се среща рядко. Причината в случая е, че майката е с отрицателен резус-фактор на кръвта, а бебето - с положителен. При контакта между кръвта на майката и плода майчиният организъм започва да произвежда антитела. Еритроцитите на бебето се унищожават и то развива анемия.

Пациентката дошла на консултация в 25-а седмица, след като в няколко болници й предлагали прекъсване на бременността. Детето било в критично състояние.

“Приложихме 5 кръвопреливания. Бебето се роди с тегло 2 кг и добър хемоглобин в 32-ата седмица. Раждането беше планирано за 34-а седмица, но и в 32-а най-критичните моменти на недоносеността вече са преминати”, разказва д-р Кристина Чачева, специалист по пренатална медицина в болницата.

Когато бъдещата майка дошла в болницата, бебето било

в опасното за живота

състояние фетален

хидропс

“При него плодът събира вода в различни телесни кухини и междуклетъчното пространство. Може да е в кожата - кожен едем, в корема, в гръдната кухина и др. Когато водата е събрана в повече от едно пространство, се говори за хидропс”, обяснява д-р Чачева. Хидропсът възниква въз основа на определени състояния или заболявания - при сърдечна недостатъчност на плода, при хромозомни нарушения, нарушения в оттичането на лимфната течност и др.

“Когато дойдоха, детето вече беше много зле и му беше крайно време да получи кръв”, обяснява д-р Чачева.

Първата трансфузия била извършена само след 2 дни благодарение на сътрудничеството с Националния център по трансфузионна хематология и Центъра по лъчетерапия в университетската болница “ИСУЛ-Царица Йоана”, където обработили по специален начин кръвния продукт.

Процедурата по кръвопреливане прилича донякъде на амниоцентеза. Извършва се със същата дълга тънка игла през плацентата, като се пунктира вената на пъпната връв на залавното място с плацентата. Това са прави в тази част, която е най-близо до плацентата, тъй като тя е най-неподвижната, уточнява д-р Чачева. На това място боденето е и най-далече от бебето. Прави се под ултразвуков контрол. Приготвената за преливане кръв е в спринцовки.

След като се пунктира пъпната връв, се взема малко кръв, за да се измери първоначалният хемоглобин на бебето. В случая той бил едва 58 г на литър кръв, което е белег на тежка анемия.

Кръвта бавно се инжектира със спринцовките една след друга, като се контролира сърдечната дейност на бебето. “Поради тежката си анемия

то е със сърдечна

недостатъчност и

не бива да се

пренатоварва

с кръв”, обяснява д-р Чачева. Първите 2 трансфузии били по 30 мг кръв през 2 дни. След 2 седмици бебето получило 40 мл, после му прелели още 2 пъти.

След раждането по спешност, което станало по негово желание, както се шегуват лекарите, за бебето се грижели в неонатологичното отделение на “Надежда”. След това било приведено в университетската педиатрична болница. Макар че момиченцето било с коригирана анемия - с хемоглобин 120, състоянието е сериозно и такива деца се нуждаят от грижи и адаптация в неонатология от най-високо ниво на компетентност. При раждането те все още имат антитела от майката в кръвта си и продължават да правят анемия, а и кръвотворната им функция първоначално е потисната. Известно време се нуждаят от кръвопреливане.

Този период също е минал, малката госпожица наддава добре и всеки момент ще бъде изписана от педиатрията.

Анемията в тези

случаи е временна

и приключва постепенно след прекратяване на контакта с майчините антитела.

Резус-анемиите вече са по-редки, защото се прави анти-Д профилактика след раждане или аборт, но ги има, обяснява д-р Чачева. В момента в болницата наблюдават друга бременна с антитела, при която детето засега е добре.

Трансфузиите в утробата се прилагат и при тежки анемии по други причини, например заради инфекция на майката по време на бременността с парвовирус Б-19. Те могат да започнат най-рано от 19-ата или 20-ата седмица на бременността, като в ранните етапи процедурата е по-рискова и трудна.

Рискът на вътреутробното кръвопреливане е като при всяка амниоцентеза - в 0,5% от случаите при бодене в матката може да се предизвика спукване на мехура, изтичане на околоплодна течност, контракции, аборт.

Д-р Кристина Чачева: Детето щеше да загине без кръвопреливане

- Д-р Чачева, как се наехте да приложите иновативната терапия в критичен момент? Майката е била съветвана за прекъсване на бременността.

- Да, защото тук не се прилага този метод. Тъй като жената е била в раннен срок на бременността, когато е бил открит проблемът, колегите не са имали с какво да помогнат, имало е още съвсем малко време до фатален изход за бебето и са препоръчали прекъсване на бременността. Това състояние по принцип завършва с утеринна смърт, ако не се приложи кръвопреливане. Наех се просто защото съм го правила и го мога.

- Къде сте натрупали опит?

- В Германия, където завърших медицина, взех специалност и работих допреди 6 месеца. Става дума за университетската клиника в Бон, която е един от най-големите центрове за пренатална медицина в Германия.

- Как намерихте кръв толкова бързо?

- Бяхме установили предварително контакт с Кръвния център, защото имахме намерение да извършваме тази терапия. Затова в конкретния случай взаимодействието беше много добро, бяхме казали предварително каква кръв искаме, те също се подготвиха и когато дойде “денят Х”, им се обадихме. Бяха извикали нужния донор, защото се изисква специална кръв, и бяха готови за 2 дни. И се получи.

- Имахте ли критичен момент по време на процедурите?

- Не, много добре премина всичко. Майката много добре съдействаше.

- В какви други случаи може да помага феталната медицина?

- Ще можем да прилагаме лазерна терапия при еднояйчни близнаци, които имат фетален трансфузионен синдром. 15% от еднояйчните близнаци с обща плацента го развиват.

- Каква е причината за интервенция в този случай?

- Двете деца са свързани чрез плацентата и по принцип си разменят кръв. Когато се развие това състояние обаче, се получава неуравновесена размяна - едното дете дава постоянно, а другото все приема кръв и двете страдат. При силно изразено състояние, ако не се намесим, обикновено и двете деца загиват. Терапията е утвърдена в Западна Европа, в "Надежда" имаме необходимата апаратура и започваме.

- Какво точно се прави с лазера?

- Прекъсват се съдовите връзки, коагулират се. Прекратява се патологичната размяна на кръв между близнаците. Работи се в плодния сак на голямото бебе - което има прекалено много околоплодна течност. Влиза се ендоскопски в матката, с камера се вижда къде са съдовите връзки и след това с лазера се коагулират. В зависимост от условията процедурата трае средно около час и е еднократна.

- Все още не е обичайно квалифицирани професионалисти с кариера в чужбина да се завръщат. Вие защо се върнахте?

- Просто исках да живея в България, защото тук се чувствам по-добре. Зная, че на мнозина това звучи странно. Д-р Стаменов пък е един от малкото хора, с които бих работила в България заради стандартите на работа, които налага и отношението към пациентите. Трябва да се продължава в тази посока, нищо че е много трудно. В Германия, когато някой предлага нови неща, всички обсъждат аргументите и приемат, съдействат. Тук всички се събират да кажат защо не може да стане. За съжаление, това е манталитетът, но трябва да се работи за промяна.