Извънземният разум е добронамерен

https://www.24chasa.bg/Article/471903 www.24chasa.bg
СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Със Ст.н.с. д-р Лъчезар Филипов е зам.-директор на Института за космически изследвания при БАН разговаря ЖЕНЯ МИЛЧЕВА

- Д-р Филипов, наскоро Стивън Хокинг заяви, че е убеден в съществуването на извънземен живот и че освен планети той вероятно обитава и вътрешността на звезди и междупланетното пространство.

- Вече никой не се съмнява, че във Вселената съществува живот. Открити са органични молекули и в астероиди, и на планети. Те хвърчат из Вселената непрекъснато. Но големият проблем е как от органичната молекула става ДНК и РНК, за да възникне т.нар. жива материя.

Още нямаме добро определение за това що е живот. Навремето Карл Сейгън, с когото сме работили заедно десетина години в програмата SETI, казваше: "Живот се нарича форма, която може да се ражда, размножава, движи, еволюира и да поема и взаимодейства с околната среда. Това определение вършеше идеална работа допреди възникването на теорията на нелинейните самоорганизиращи се системи. Откри се, че и в неживата материя съществуват отворени системи, които могат да взаимодействат с околната среда, раждат се от нещо, разцепват се, пораждайки други, и се движат като живи. Значи в определението на Сейгън нещо куца.

Доскоро търсихме живот на основата на аминокиселини, т.е. като нас. Но се оказва, че по-разпространените органични молекули са на базата на амоняк, метан и т.н. Тоест може да се сблъскаме с живот, изграден на съвсем друг принцип.

Затова понятието "форма на живот" започна да се разширява. Напълно възможно е живот да има в междупланетното пространство, но за вътрешността на звезди съм скептичен. Въпросът не е за търсенето просто на живот, а на извънземен разум и извънземни цивилизации. По отношение на тях наистина не знаем с какво може да се сблъскаме.

- Приемат ли учените с консенсус, че има извънземен разум? Ако аз, която не съм учен, го заявя публично, мнозина ще ме обявят за луда.

- В България темата за извънземните среща много неразбиране и присмех, особено сред някои по-малко образовани. Но само през миналата година се проведоха 3 големи научни конференции по нея - във Ватиканската обсерватория, в Кеймбридж и в Русия. Събраха се много известни учени, за да обсъждат точно възможните форми на извънземен разум, евентуалните пътища за контакт с него и какво въобще търсим и очакваме.

- Какво? В какви форми би могъл да се прояви извънземният разум?

- Във физиката съществува понятието информационно поле - може би това е нещото, което поддържа баланса във Вселената. Без него системата няма да е устойчива и ще се разпадне. Ние обаче не познаваме информационното поле. Не познаваме и менталното поле - това, в което се разпространява мисълта. Негова проява е, да речем, телепатията. Знаем, че тези полета съществуват, но не знаем как си взаимодействат. Затова и не можем да си обясним как Ванга получаваше информацията, която имаше. Или как някои хора се раждат с определени знания. Става дума за някаква форма на енергията, с която не сме наясно.

Много е тесногръдо да се смята, че разумът е непременно в тяло, още по-малко пък подобно на нашето. Американците, които бяха на Луната, споделят, че там са усещали нечие ментално присъствие - сякаш някой непрекъснато им е внушавал какво да правят.

Оттогава всички заобикалят Луната. Да не би да е било подсказано, че не трябва да се ходи там? Донесоха се тонове камъни от Луната, но не беше открита вода в тях. Обаче по една ракета, която се разби на повърхността й, вода се намери. Да не би някой просто да не е давал възможност за изследвания? И защо, след като са похарчени над 5 милиарда долара и при 4 готови ракети с екипажите им, ръководството на НАСА заявява: "Ние изгубихме интерес към Луната."

- Не може ли разумът да се улови с уреди?

- По това трябва да се мисли. Ето, вече 35 г. търсим контакт чрез SETI, но се оказва, че явно този начин не е ефективен. Няма как да слухтиш толкова време и да не хванеш нищо. Явно те общуват по друг начин. Нашето познание е ограничено, може просто още да не сме напипали този информационен канал, който те използват.

- Ами ако сме били в контакт, а не сме го разпознали? Подсказва ли нещо, че вече може и да сме навестявани от извънземни?

- Житните кръгове се появяват много интензивно напоследък - по 1000 годишно. Често са край радиотелескопи, обсерватории. Много хора са опитвали да ги направят, но не става с никоя позната ни технология. Със сигурност не са резултат на човешка дейност. Появяват се за секунди през нощта и каквото и да ги правите, си стоят. Класовете са наведени на 35 или 45 градуса в зависимост от това как се рисува - защото освен тонове има и полутонове - но не са счупени. Не спира вегетацията на растенията. Ако бяха правени от хора, щеше нещо да е смачкано, да има следа от машини, но няма. Явно се "рисува" от разстояние и мястото, от което идват, не е на Земята. Може да са правени с насочен информационен лъч.

- Той не оставя ли друга физическа следа освен конкретната рисунка - завишена радиация, променени физикохимически свойства на почвата?...

- Не, няма никаква друга следа освен това, че под житните кръгове водата изчезва от почвата за времето на съществуването им. После влажността се връща.

С принципите на криптологията руски изследователки - едната е бивша космонавтка, патентоваха речник със 175 символа на този символичен език. Явно някой иска да ни подаде информация с него.

- Ако това е контактът, какво искат да ни кажат?

- Според руските изследователки на житните кръгове с тях се опитват да ни подскажат за глобални промени в климата, за астероидна опасност, за промени в магнитното поле на Земята. И ние сме установили, че има слаба индикация за отслабване на магнитното поле, което засега е в рамките на грешката, но трябва да се следи. С отслабването му на Земята ще се увеличава озоновата дупка, ще се повиши сеизмичната активност, може да се появят нови вулкани, защото магнитното поле до голяма степен потиска излизането на магмата и лавата.

- Защо ще ни казват такива неща?

- Искат да видят дали човечеството е израснало достатъчно, че да ги възприеме, да ги усвои и да започне да се справя с тези проблеми. Помислете обаче защо ни се подава информация, а не технологии.

- Защо?

- Защото могат да се превърнат в оръжие. Подсказват ни, но не ни вземат със себе си. Не е истина, че има отвлечени хора. Защото си представете какво е да си качите хулиган на кораба. Явно са наясно, че още не сме стигнали дотам, че да ни допуснат при себе си.

- Хокинг предупреждава, че е по-благоразумно да не търсим контакт, защото има опасност да ни сполети съдбата на индианците след Колумб - да бъдем изтребени. Основателни ли са тези притеснения?

- Той изхожда от лошия манталитет на човека и го проектира върху тях. Казва, че цивилизацията им е тръгнала да пътува от зор и е станала номадска. Някои цивилизации може наистина да са от загинали планети - във Вселената постоянно се взривяват звезди, при което планетната им система изчезва. И е напълно обяснимо, ако цивилизацията се опитва да се запази чрез междузвезден полет. Земята също е подложена на много опасности и не е изключено някога и на нас да ни се наложи, но още не сме в състояние да го направим.

Не вярвам в апокалиптичния сценарий за срещата ни. Ние в близките 100 г. няма да напуснем Слънчевата система. Така че, за да се срещнем, те трябва да дойдат, при това много отдалече. А това предполага да са много по-развити от нас.

- Това не е гаранция, че ще са добронамерени. Ами ако цел са им ресурсите на планетата ни?

- Не вярвам. Ние също сме в Космоса и това не е от зор, макар да си правим сметката какво можем да добиваме там. Човекът е полетял, защото е бил любопитен. Но макар и слабо развити, ние проверяваме всеки космически апарат дали не е заразен със земни микроорганизми. Съобразяваме се, най-малкото защото след време може да заварим някъде страшни мутанти. Самите ние внимаваме да не убием нещо във Вселената.

Опасенията на Хокинг са в противоречие със становището на участниците във Ватиканската конференция. Те решиха: Ние трябва да сме готови и в случай на контакт да знаем какво да говорим. Т.е. контактът се приема като напълно вероятен. При него трябва да изхождаме от три неща - какво могат да ни дадат, защо трябва да ни го дадат и дали ще е полезно за нас да ни го дадат.

- Може ли да се прогнозира кога ще се случи такава среща?

- Тя зависи от степента на интелектуалното развитие на човечеството. Ще се състои, когато сме готови за нея, но не според нас, а според тях - когато преценят, че можем да възприемем информацията, която ни дават, можем да я използваме, без да стане играчка-плачка и без предразсъдъка, че непременно ни манипулират. Не те трябва да се приближат до нас, а ние до тях.

Имам надеждата, че на човечеството вече започва да му "просветва" и да се развива към "очовечване" - показва го глобализацията, съвместното усвояване на Космоса, създаването на системата за глобална сигурност и дори опитите да борим заедно икономическата криза. Антагонизмът почва да отстъпва пред колективните действия. Затова и на трите конференции се говореше, че щом се движим в правилната посока на единомислието и единодействието за решаването на глобалните проблеми, някой ден ще има такъв контакт. Впрочем ненапразно идеи в тази посока "изпускат" в речите си и Буш, а сега и Обама.

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо