ТВ 7 под възбрана заради 200 млн.лв. дълг към КТБ, жива верига на журналисти (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/4740097 www.24chasa.bg
Началникът на шесто РПУ Иван Пепелджийски говори пред сградата на телевизията. СНИМКА: Пиер Петров

Частни съдебни изпълнители влязоха в сградата на Tв 7 на бул. “Цар Борис III” в София . Охранявани от полиция, те започнаха да изземват имущество на телевизията по опис.

С жива верига журналистите и работещите в медията опитаха да спрат конфискацията. От телевизията обявиха нахлуването за посегателство към свободата на словото.

Жива верига от журналисти пред телевизията
Жива верига от журналисти пред телевизията СНИМКА: Пиер Петров

Действията са предприети от частния съдия изпълнител Неделчо Митев. Преди тях е

Полицаите не пускаха журналистите да се качат на етажа на телевизията в ранния следобед.
Полицаите не пускаха журналистите да се качат на етажа на телевизията в ранния следобед. СНИМКА: Пиер Петров

имало 10 месеца

Полицаите не пускаха журналистите да се качат на етажа на телевизията
Полицаите не пускаха журналистите да се качат на етажа на телевизията СНИМКА: Пиер Петров

безуспешни

Вицепремиерът Румяна Бъчварова
Вицепремиерът Румяна Бъчварова СНИМКА: Пиер Петров

преговори с

Бойко Борисов
Бойко Борисов

телевизията за

Кристина Димитрова
Кристина Димитрова

доброволно уреждане на задълженията ѝ по кредит от КТБ за около 10 млн. евро. Това съобщи часове по-късно на извънредна пресконференция шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Той свика брифинг, след като премиерът Бойко Борисов чрез фейсбук призова частния съдебен изпълнител “да излезе и да обясни действията си, които са вследствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е информирано. Очаквам Радослав Миленков да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията”, написа Борисов.

Сумата на задължението на Тв 7 към КТБ стана ясна, след като Миленков пресметна, че описаното оборудване от Тв 7 покрило 0,013% от дължимата към КТБ сума. Той не уточни размера на заема, само загатна, че: “говорим за под 10 млн. евро”. Според различни източници дълговете на Тв 7 гонят 200-250 млн. лева.

Цели 10 месеца квесторите на КТБ, а след това и синдиците опитвали да уредят доброволно и взаимноизгодно отношенията с телевизията, каза още Миленков. Имало и кореспонденция за кредита, а на 20 февруари е било сключено споразумение за поетапно издължаване. Първата вносна е трябвало да бъде направена

на 1 март, но превод

не постъпил,

каза Миленков. Затова в началото на април Митев стартирал процедура за доброволно изпълнение на задълженията, като е дал законовите 14 дни. Ден преди влизането в телевизията е имало последни разговори по казуса между Митев и представители на телевизията, след което се е пристъпило към принудителното изземване по опис, в който има 134 позиции.

Миленков бе категоричен, че действията на синдиците и частните изпълнители са били законни и нормални. Подобни мерки се предприемали всеки ден при подобни случаи с неуредени отношения с банките. Според него имало два ефекта от вчерашните действия в телевизията - осребряване на активи на КТБ, както и че акцията “може да провокира желание за бързо плащане” сред останалите длъжници на КТБ. Той заяви също, че Тв 7 не е най-големият длъжник на КТБ, но отказа да обяви кои са другите.

Над 20 полицейски коли пристигнаха вчера в ранния следобед пред сградата на Тв 7.

Сутринта там влязоха частен съдия-изпълнител и адвокат на синдиците на КТБ, за да изземат заложени вещи и техника. Те обаче успяха да изнесат само няколко охранителни камери и два компютъра, защото малко след това целият екип на двете телевизии - Тв 7 и “Нюз 7”,

направи жива верига

пред сградата и

не пусна вътре

полицаи или хамали

Когато някои се опитваха да влязат, те заставаха отпред с викове “Довиждане” и “Кой”. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на двете телевизии (Виж карето горе вдясно). Борисов призова и за спазване на законността и обществения ред.

“Полицаите заедно с частния съдебен изпълнител и двайсетина хамали дойдоха в 6,30 ч сутринта. Аз пристигнах на работа малко преди 10 ч и заварих цялото множество пред сградата на телевизията. Впоследствие по непотвърдена информация разбрахме, че се действа по нареждане на синдиците на КТБ, че са тук, за да опишат имуществото на телевизията. Почнаха да правят опит да бъде демонтиран сървърът на телевизията, т.е. се направи опит телевизията да бъде спряна. В един момент решихме да започнем да излъчваме на живо, защото това, което преживяваме, е ужасяващо”, обясни началото на събитията в телевизията продуцентът на сутрешния блок Катерина Манолова.

От МВР обясниха, че униформените пред сградата първоначално са били в малък състав, но заради натрупването на много хора е изпратено подкрепление. “Частният съдия-изпълнител може да поиска отварянето на сградата”, поясниха от полицията, цитирайки текст от Гражданскопроцесуалния кодекс.

Към 12,30 ч водещи, репортери, оператори и режисьори излизат пред сградата, за да разберат какво става. Малко след това пред входа застават няколко полицаи и не пускат никого от тях вътре. По това време

започва живото

излъчване на

случващото се и

по Тв 7, и по “Нюз 7”

“Представителите на банката решиха, че трябва да започнат от сървъра - от сърцето на телевизията. Но така увреждат имущество, защото тези сървъри задържат информация, филми, архиви. Но това не означава, че ако изземат сървърите, ще спрат програмата. Те имат конкретното задание да спрат излъчването на телевизията”, обясни изпълнителният директор на Тв 7 и “Нюз 7” Кирил Благоев. По негови думи работата е трябвало да започне от първата позиция в описа, а изведнъж съдебният изпълнител е решил, че ще тръгнат със 130-ата позиция. “Ще отнеме няколко дни, но категорично

телевизията ще

продължи да работи”,

обясни още той.

Малко след това пред сградата на телевизията пристигна и началникът на 6-о РПУ Иван Пепелджийски. “Тук съм по искане на частен съдебен изпълнител, оказваме съдействие за изпълнение на неговите задължения. Ние гледаме да не се наруши законността и да няма нарушаване на обществения ред”, каза Пепелджийски.

Няколко часа след това министър-председателят Бойко Борисов обясни в профила си във фейсбук, че е разпоредил полицаите да напуснат Тв 7 и “Нюз 7”.

“За мен тук има неяснота на поведението на собственика. Той би трябвало да търси изход, така че да може журналистите, които най-после излязоха извън схемата на един политически проект и на ограничената свобода на словото, сега да се чувстват свободни, да се чувстват защитени”, обясни вчера председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Младеж пък хакна сайта на Софийския апелативен съд. Подписалият се като CyberLord a.k.a sHoRt хакер е сменил началната и подстраниците на сайта с черен фон. На него е оставил съобщение на развален английски “Всеки в тази страна мисли, че е време за промяна! Сега е твоят ред! #Обичаме_ТВ7”, е написал киберапашът.

Бойко Борисов: Служителите на МВР да напуснат офисите на ТВ 7 и Нюз 7

“Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на “Нюз 7” и Tв 7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред”, написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. И допълни: Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, които са вследствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано.

Очаквам Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията, за това че дейността ѝ се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение. Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани.”

Борисов се включи на живо и в ефира на Тв 7. Там той призова да не замесват държавата и държавните институции в частни отношения.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова: Ще проверя

броя на полицаите при акцията

Вицепремиерът Румяна Бъчварова:

Ще проверя броя на

полицаите при акцията

От 14 дни има уведомление, че предстои описване на собствеността на Тв 7 и изземване заради дълг на собственика на медията. Това обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова при пристигането си пред сградата на телевизията.

Присъствието на полицаи по време на изземването на запорирано имущество на Тв 7 и “Нюз 7” е заради законовите ангажименти по случаите с частни съдебни изпълнителни, каза още тя. По нейни думи в началото на акцията е имало само петима полицаи, а струпването на униформени пред сградата на телевизиите е по искане на частния съдебен изпълнител Неделчо Митев. Бъчварова обясни, че ще провери информацията дали часове по-късно техният брой е над 80.

“Не забравяйте, че и медиите са равни пред закона. Никой не трябва да спекулира с тази ситуация. Опитваме се да решим един много съществен проблем”, каза Бъчварова.

Търсеха съдебен изпълнител, първо Христина, после Кристина

Крехка млада жена с очила и дълга коса и със списък за описано имущество на телевизията предизвика серия от недоразумения. Заговори се, че тя изпълнява действията по запора.

Най-напред в ефир, Tв 7 обяви, че “лицето Кристина Нанева Димитрова, което се представя за съдебен изпълнител, не е регистрирано в браншовата организация Камарата на частните съдебни изпълнители, и е от Стара Загора”.

Първоначално в ефира на телевизията от Камарата на частните съдебни изпълнители заявиха, че няма лице с име Кристина Димитрова, което да е частен съдебен изпълнител.

На сайта на организацията обаче се оказа, че има регистриран помощник съдебен изпълнител - името е Христина Нанева Димитрова, а основният частен съдебен изпълнител е Неделчо Митев. Точно той разпореди изземването на техника и оборудване от телевизията заради задължения към КТБ.

Оказа се, че има и Кристина Димитрова, която е председател на Съюза на юрисконсултите, юрист в КТБ, която отказва коментари освен един: “Изпълнявам инструкции.”

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана