Възстановяваме Голямата базилика – възраждаме България

https://www.24chasa.bg/novini/article/4742239 www.24chasa.bg

Мястото, избрано за център на честванията на 1150 г. от кръщението на България, включително и за удостояването на Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски с орден “Свети цар Борис I Кръстител”, е натоварено с дълбока символика.

Голямата базилика в Плиска е уникален строеж от средновековния свят – огромна сграда, дълга според последните проучвания 102,50 м и широка 30 метра. За да си дадем сметка какво означава това, представете си един застроен като църква футболен стадион, при това – от огромни четвъртити бели квадри от твърд варовик. Смята се, че тази църква символизира победата на християнството в България. Но не само.

Храмът е материален символ на амбициите на цар Борис I да превърне България в третия център на християнството в Европа след Рим и Константинопол. Ориентирал се е към т. нар. славяни и неславяни в Източна Европа – бъдещите руси, украинци, беларуси, румънци, молдовци, сърби, черногорци, албанци – и тогава, и днес – половината от населението на Европа. А това огромно потенциално паство изповядва принципа “Око да види, ръка да пипне”. Огромната монументална сграда - с 20 м по-дълга от катедралните храмове на Рим и Константинопол - “Сан Пиетро” и “Света София”, наистина са впечатлявали и чужди делегации, но има още една символика.

Голямата базилика е западен тип църква – във Византия отдавна не се строят този тип църкви. Планът й очевидно е донесен от Рим от архиепископа, изпратен от папата да ръководи българската църква. Самият той също ще стане папа – Формоза I. Формоза започва строежа на църквата в 866 г., но в 870 г. Българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и строежът е завършен от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай. Изтокът и Западът се смесват в тази църква и тя става символ на принадлежността ни и към двете части на Европа. Не можем да избягаме от това. Тук ни е докарал Аспарух – можеше и по на запад или поне по на юг, но не би.

Третият символ на тази базилика се крие в унищожението ни. По време на турското робство тя е изравнена със земята. Квадрите, с които е изградена, мраморите, с които е украсена, са стопени в няколко варници. Това не е случайно. Османлиите са сериозни хора (затова са удържали тук 500 г.), знаели са, че най-лесно се управлява победен народ, ако изтриеш историческата му памет. Тогава той се превръща в рая (стадо), можеш да го манипулираш, както си искаш, а в главите им не може да се раждат идеи. Тези от ИДИЛ днес правят същото в Ирак и Сирия – унищожават древните градове, за да не мислят местните, че освен исляма е имало и има нещо друго на този свят. Баба Ванга казваше: “България ке се оправи, като се оправи Голямата базилика”.

В тези думи има някаква мистика. Тя е искала да каже, че ако като народ сме способни да възстановим Голямата базилика, ще сме способни да вдигнем и България на крака. И затова възстановяването на Голямата базилика като действащ християнски храм ще се превърне в символ на нашия народ и държава и по-точно на способността му да се възражда като феникс.

Сметката, на която ще бъдат събирани средствата, е:

СДРУЖЕНИЕ “ПЛИСКА”

“ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД, кл. София

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01

BIC код: BPBIBGSE

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача