Огромен Музей на социализма във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/4743213 www.24chasa.bg
Тодор Живков и Леонид Брежнев до чайката на Тато СНИМКИ: АВТОРЪТ

Тодор Живков и Леонид Брежнев махат усмихнати край блестящата от чистота черна “Чайка” на Тато, Ленин е застанал до руска джипка, Тодор Колев - до синьо жигули. Силиконовите им фигури и автомобилите са част от уникалния Музей на социализма 1944-1989, открит в Деня на труда вчера във Варна.

В него има скулптури на всички комунистически вождове - Ленин, Сталин, Карл Маркс и Фридрих Енгелс, Георги Димитров, на прочути български звезди от онова време - Емил Димитров, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Петър Слабаков, Велко Кънев, на руския бард Владимир Висоцки.

На площ от 4000 кв. м на паркинг в “Грандмол Варна” са събрани 50 автомобила, 25 силиконови фигури на вождове, 12 мотора и стотици соцвещи - детски играчки, цигари “Слънце”, радиограмофони, компютри “Правец”. Ретро музеят е с договор за 5 години с мола, а входът е 19 лв. Децата под 12 г. влизат за 2 лв., а от 12 до 18 г. плащат 12 лв. Туроператори вече са сключили договори със собственика Цветан Атанасов.

“Убеден съм, че музеят ще има огромен успех, защото трудът ни беше огромен. Скулптурите на Борис Борисов са блестящи. Не са восъчни. Има силикон, но ще запазим тайната. Преди 2 години направихме фигурата на Тодор Живков, но беше намръщен. Не ми хареса и му направихме нова глава, усмихва се и маха с ръка. На Че Гевара даже вените му правят впечатление. Няма такъв музей в света. С толкова добре реставрирани автомобили, все едно излизат от завода. И всички са в перфектно техническо състояние. Дошли са дотук на ход. Чайката на Тодор Живков е уникална. Само 3200 са произведени, но хората много повече се радват на москвичите и жигулитата. Има опити за музеи на социализма в Берлин и Прага, но като нашия с толкова много реалност и в отлично състояние няма никъде", разказа Атанасов.

Очакваше се Бойко Борисов да открие Музея на социализма, но лентата преряза кметът на Варна Иван Портних. По ирония на съдбата микрофонът отказа да работи и присъстващите се пошегуваха, че и той е социалистически. “Преди месец ми се обадиха, че Борисов ще дойде, и буквално не спахме, а последните 10 дни не съм излизал оттук, за да успеем за 1 май.

Събираме всичко това 10 години. Имаме идея музеят да бъде преместен на собствен терен от 27 дка в курорта Камчия, но 5 години ще е тук, докато изградим новия му дом”, каза Атанасов.

ВАЛЕНТИН ВЕЛИКОВ

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.