"Тесла" пуска революционни батерии, обезмисля АЕЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/4747115 www.24chasa.bg
Милиардерът Елън Мъск се надява все повече домакинства да ползват акумулаторите на компанията му както за енергия в къщите си, така и при електрическите коли.

След като промени представите ни за съвременни коли, компанията за електромобили Tesla Motors на милиардера Елън Мъск е на път да направи истинска енергийна революция. На специална пресконференция американската фирма представи своя нов продукт от бъдещето, който може да изхвърли завинаги ЕРП-тата и електромерите от домовете и офисите ни, както и да промени представите ни за ток в сегашния му вид. Става въпрос за домашна батерия, която може да съхранява слънчевата електроенергия.
Акумулаторите на Tesla ще се правят за дома, бизнеса и за електроснабдителната мрежа като цяло и ще са с различен обем. Устройството ще позволи на потребителите да се изключат от електрическата мрежа или
да използват
електричество
на места, където
няма такава
Tesla планира да започне продажбата на батериите още това лято.
При производството на презареждащата се литиево-йонна батерия се използва същата технология, която компанията внедри за своите електромобили.
Системата се казва Powerwall. Компанията планира сега да пусне на пазара батерии с мощност 7 квтч за 3000 долара и 10 квтч за 3500. Засега батерията ще се предлага само в САЩ чрез инсталатора SolarCity.
От Tesla припомниха, че един плосък LED телевизор консумира около 0,1 квтч електроенергия, сушилня - 3,3 квтч, а лаптоп - 0,05 квтч.
За сравнение - малко домакинство в тристайна къща във Великобритания използва средно около 3200 квтч електричество годишно.
При сегашни цени на електроенергията с панелите на Tesla 1 квтч енергия ще излиза на потребителите 2,5 цента или 4,35 стотинки.
В една къща могат да се поберат до девет батерии или общо могат да осигурят ток за половин месец напред.
Най-малката батерия е поместена
в малък
контейнер
с размер
на куфарче,
но доста по-тънка от него. Предназначена е за окачване вътре в гаража или на външната стена на къща.
Комуналните дружества също се интересуват от системи за съхранение на енергия, за да могат да се справят с управлението на нарастващите количества енергия от възобновяеми източници. За тях Tesla е приготвила мощен пакет - 100 квтч батериен блок, който би трябвало да помогне за съхраняването на електроенергията от непостоянни източници като слънцето и вятъра.
По думите на Мъск, Tesla “очаква да има нисък, но нарастващ брутен марж на печалба” от батерийните продукти към четвъртото тримесечие на тази година.
Първоначално Tesla
ще произвежда
батериите в своя
автомобилен
завод
в Калифорния,
но след това ще премести производството в планираната “гигафабрика” в Силициевата долина в Невада през следващата година.
Очевидният проблем със слънчевата енергия е, че слънцето не свети през нощта, каза на презентацията в Лос Анджелис главният изпълнителен директор на компанията Елън Мъск.
Това означава, че енергийните мрежи, които използват слънчева енергия, все още се нуждаят от резервни източници на електроенергия, като в САЩ често тя се осигурява от централи на въглища или газ.
По думите на Мъск батериите, които ще се произвеждат от новата компания Tesla Energy, са “липсващото звено” за по-широкото използване на слънчева енергия, тъй като ще я съхраняват за моменти, когато слънцето не свети.
Изследване на енергийната асоциация GTM Research по-рано тази година показа, че макар да е пазарна ниша, бизнесът с батерии се оценява едва на 128 млн. долара за 2014 г. Прогнозата на организацията обаче е, че до 2019 г.
обемът на този
пазар ще нарасне
десетки пъти
- до 1,5 млрд.
долара
Според експерта от GTM Research Рави Мангани Tesla има 2 уникални предимства.
Първото е, че строи огромна мегафабрика за батерии, която би трябвало да свали цените им, и си партнира с компанията за инсталиране на соларни централи Solar City.

Клиентите могат да поръчват батериите на Tesla в различен цвят.
Клиентите могат да поръчват батериите на Tesla в различен цвят.

Изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск е на път да  направи истинска революция в  електрическото  захранване.
Изпълнителният директор на Tesla Елън Мъск е на път да направи истинска революция в електрическото захранване. СНИМКА: РОЙТЕРС