Жилищата в Перперикон - първообраз на родопската архитектура

https://www.24chasa.bg/novini/article/4747411 www.24chasa.bg

Българските букви ще греят в столицата на Монголия

МИЛА ВАЧЕВА

“Ако някой българин не е дошъл да види Перперикон, той не познава историята и не знае каква перла има България.”

Това каза Бойко Борисов, който стана първият български министър-председател, посетил древното светилище.

Премиерът каза че “свещеният град трябва да се види с очите, защото е много различно от това да гледаш снимки, или някой да ти разкаже”.

“Радвам се, че виждам толкова много туристи на това извънземно място. Инфраструктурата вече е добра, ще доведе много хора, ще се пътува лесно. - За тази година финансирането е уредено, оттам нататък, след като се приключи с последните разкопки, каквото е необходимо, пак живот и здраве ще бъде направено.”

Министър-председателят обяви, че правителството е отпуснало 220 хил. лева за Перперикон. От тях 180 хил. лв. са за продължаване на разкопките и още 40 хиляди са за поддръжка. Борисов беше удостоен с почетен знак “Сребърен Перперикон” за принос в развитието на Перперикон.

Проф. Николай Овчаров коментира от своя страна, че ако археолозите успеят тази година да завършат малката останала горичка, за 16 години работа ще е разкрит целият акропол на Перперикон. “Едно от нещата, които се стремя да направя, е да няма политизация”, каза той.

- Проф. Овчаров, има ли шанс да “проработи” моделът да станат ефектна дестинация за културен туризъм нашите крепости, кули - в случая с вашата мисия и кауза - Перперкон...

- Министър Вежди Рашидов прави всичко възможно да имаме максималния бюджет. Признавам, че 2014 г. може би беше най-трудна за археологията, но се надявам през новата година нещата да се променят.

- Големият европейски проект за инфраструктура вече е завършен.

- Необходими са

около 200 хил. лв.

за акропола на

“Перперикон” и имаме уверение, че ще ги получим.

- Има няколко други приоритети, които вече се оформят.

- Това са около десетина проекта, сред тях е Трапезица, някои от римските градове и други, но това са неща, за които предстои да се изяснят.

България вече е сериозна туристическа дестинация и цифрите от статистиката доказва това. Планирам да намаля темпото на разкопките и завещая края на разкритията на древното светилище на своите наследници.

- С какво да се гордеем?

- Светилището “Перперикон” е нещо, с което България би могла да се гордее. Това е не само светилище, но и град, който се разраства от праисторическата епоха, през античността и 100 години е град, с който България и Византия воюват нееднократно. Светилището е охранявало и добива на злато в Родопите, което е дало неговия просперитет.

- Кое прави Перперикон толкова уникален?

-Това, което отличава “Перперикон” от всичко останало е гигантските изсичания в скалите- цели улици, площади, колонади. Това прави “Перперикон” уникален в световен мащаб. Има само три-четири такива граални градове на различни култури в различни места по света. Сега правим филми с екипи на BBD и на американски телевизии и се надявам да става все по-известно. Г-н Борисов също се ангажира в тази насока и сравни рекламата на “Перперикон” с изложбата в “Лувъра”. Той каза, че

чужденците

трябва да видят

и това, което ние

притежаваме в

България, за да могат да дойдат. Така че двете неща трябва да вървят заедно - и представянето на нашите паметници зад граница, и привличането на чужденци в България.

- Защо го нарекохте БГ Мачо Пикчу?

- Скалният град на траките със своята си архитектура оправда името си “БГ Мачо Пикчу”. Става дума за скални тераси, които представляват една върху друга наложени сгради от ІIV до ХIІV век от античната до средновековната епоха. Те са много добре запазени, изсичанията достигат до 2,50 метра, като го погледне човек от североизток, виждаш както в прочутия перуански град, са разположени един върху друг по терасите отделните квартали.

- Мнозина подозират, че това е една каменоломна, но вероятно е шега между гилдията?

- Това градоустройство има две големи попадения - представителна, голяма обществена сграда от типа на гръцките полевтериони от IV - V век, в която са се провеждали вероятно градските събрания. Сградата е разположена редом до други по-малки, по очертаваща се улица, флангирана с колони. По малките жилища са с размери 4 на 6 метра, като от тях е запазена само долната каменна част. Затова предполагаме, че това е било първообраза на родопската архитектура, с долна каменна част, а нагоре надстроявана с дървения и глина.

Мога да покажа вече артефакти разкрити по време на разкопките през тази година, сред които железния лемеж и ножа при погребенията срещу вампирясване от ХIII век, железният кръст - реликварий от средновековието, друг кръст от същия период, везна за измерване на злато, обеци, художествена керамика. Тъй наречени вампирски гроба, за разкритото тюрбе (мавзолей) на мюсюлмански военоначалник и погребания му кон до него - находка, датирана към ХIV век при превземането на Перперикон от османлиите, погребението на майка с дете в поза на молеща се богородица - отново от Средновековието, свързвам с ритуал против чумата.

- Какво да очакваме?

- През следващата година ще бъдат разкрити и руините от средновековна катедрала, адекватна на епископски, център какъвто е бил Перперикон.

- Ще стигнем ли гърците и италианците по туристически интерес?

- Защо не?

Нека не се

подценяваме

Посетих в Гърция античния град Филипи, близо до Ксанти. Великолепна реставрация, адаптация и туристическа инфраструктура. При това се намира само на 10 км от морето. Филипи е световноизвестен с битката, в която войските на Втория триумвират, командвани от Марк Антоний, разбиват тези на убийците на Цезар - Брут и Касий. Когато отидох там, на паркинга имаше един автобус и 20-30 леки коли. Позвъних веднага в Перперикон. Казаха ми, че има 2 или 3 автобуса и 50-60 коли - три пъти повече туристи! Значи вече имаме добър туристически поток, просто трябва да си довършим инфраструктурата.

- Нови находки?

- Новите находки са златни монети от ХIV - ХV век и и бронзов кръст реликварий, които потвърждават престижа на Перперикон като важен икономически и духовен център и през Средновековието, засвидетелстван в историческите извори. На базата на откритията предполагам, че екипът ще установи, че епископската резиденция е била в източната част на акропола, където археолозите работят сега.

При предишни проучвания те откриха, че резиденцията на светския владетел на крепостта е била в западната част.

Монетите - хиперперони (перпери), тежат 3,66 и 4,26 грама и са изработени от злато, между 16 и 18 карата. На кръста са изобразени Света Богородица “Оранта” (молеща се с две ръце) и четиримата евангелисти.

(Около 20 кръста реликварии от IХ-ХIV век са открити през последните години на разкопките на Перперикон, отбелязава ученият. По думите му през Средновековието е имало истинска мания по мощи на светци, които са били съхранявани в реликвариите, както и частици от Светия кръст. - б.р.)

- Обявихте, че на 12 май ще бъде открит паметник на кирилицата в Монголия.

- Точно така, надяваме ме се и президентът Росен Плевнелиев да уважи събитието. Това е една инициатива, която екип от ентусиасти движим от 3 години. Монументът е ефектен, 3-метров - един факел от който “излитат” като огън и политат българските букви - а, б, в... - основата на нашата азбука, на нашата грамотност. Ще бъде открит на 12 май в Улан Батор на много хубаво място - в двора на едно училище. Ще бъде видим за всеки, който идва в града.

CV

Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския държавен университет през 1976 г. Кандидат на историческите науки. Доктор на науките. Старши научен сътрудник в Археологическия институт с музей към БАН (1994). От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет - Москва.