Още 1,6 млн. агросубсидия - за жената на зам.министър

https://www.24chasa.bg/Article/474812 www.24chasa.bg
Димитър Пейчев

Съпругата на Димитър Пейчев, зам.-министър на земеделието от кабинета "Станишев", също е получила голяма европейска агросубсидия.

Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов в предаването на БТВ "Тази сутрин".

Според Мирослав Найденов съпругата на бившия зам.министър Пейчев е взела парите не като частно лице, а чрез своя фирма. Миналата седмица "24 часа онлайн" съобщи, че  27-годишната Галина Димитрова Пейчева-Митева, дъщеря на зам.-министъра на земеделието Димитър Пейчев от кабинета „Станишев", е получила 1 562 912 лева агросубсидия.

От тях 138 168 лева са директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони.

С тези пари Галина Пейчева-Митева се нарежда на челно място в списъка на частните лица, получили агросубсидия. Като заместник министър на земеделието нейният баща отговаряше за европейските програми във ведомството.

Новината за тази земеделска помощ стана водеща и за авторитетния европейски портал euobserver.com.

Според министър Найденов съпругата на Димитър Пейчев е усвоила приблизително същата сума като дъщеря си, но чрез своя фирма. Проверка на "24 часа онлайн" в сайта на Държавен фонд "Земеделие" показа, че става въпрос за фирмата "Тракия - РМ". Тя е получила агросубсидии в размер 1 657 745 лева през 2008 г. и още 91 261 лева през 2009 г.

Според информационната система "Сиела" управител на "Тракия - РМ" е съпругата на Димитър Пейчев - Халена Малецка-Пейчева. Едноличен собственик на капитала на "Тракия - РМ" е дружеството с ограничена отговорност "Колло". Негов управител е отново Халена Малецка-Пейчева, а собствеността на дяловете е разделена наполовина между нея и съпруга й Димитър Пейчев.

"Още септември месец сегашното ръководство на ДФ „Земеделие" е подало сигнал до прокуратурата за наличие на конфликт на интереси. Тази информация в достъпна, от нея са се интересували и от ЕК, от ГД „Земеделие", така че за нас новината не е нова. И, между другото, това не е прецедент в Министерството на земеделието", каза още министър Найденов пред БТВ.

Виж част от интервюто със министър Мирослав Найденов пред БТВ:

Водещ: ...А и много производители не произвеждат бяло саламурено сирене?
Мирослав Найденов: Искаме, когато вие влезете в магазина или други потребители и видят, че пише „българско бяло сирене", те да купят този продукт, направен по Българския държавен стандарт.
Водещ: А другото как би могло да се казва, това което се продава?
Мирослав Найденов: Може да се казва примерно сирене от манастира, който го произвежда.
Водещ: Не, всички останали, в които няма мляко.
Мирослав Найденов: То е сирене, но когато носи наименованието „бяло саламурено сирене"...
Водещ: Ние ще знаем, че това е българското сирене.
Мирослав Найденов: Това е по Българския държавен стандарт. Когато носи наименованието „българско кисело мляко", нека да знаем, че е по Българския държавен стандарт. Иначе имената могат да бъдат близки, но тези, които са марка, които са традиция, които ние сме получили от нашите предци и трябва по някакъв начин да пренесем...
Водещ: И потребителят да бъде информиран, да не се заблуждава и да си мисли, че яде кисело мляко, което не е кисело мляко.
Мирослав Найденов: От една страна, за да не се заблуждава потребителят и да има право на избор и второто, което според мен е по-важно, да пренесем в бъдещето този уникален вкус на българските продукти.
Водещ: Добре, на фона на пазара и на сериозните бизнес интереси това възможно ли е? Оказва се, че масово във всички сирена, които се казват сирена, по българските пазари и супермаркети всъщност не са бяло саламурено сирене, а нещо друго.
Мирослав Найденов: Така е, защото държавата...
Водещ: Как с целия този бизнес ще се справите, вие трябва да промените стандарта, по който произвеждат сиренето, ако те не могат да го направят, защото не им е рентабилно?
Мирослав Найденов: Ние не трябва да променяме стандарта. Те имат регистрирани технически спецификации, по които го правят, но не може всичкото да се казва „бяло саламурено сирене", защото очевидно не е. Не може, ако 50% от него са палмови мазнини, то да е същото. Тогава да бъде кръстено примерно растително сирене, аз не искам да давам идеи.
Водещ: Или млечна плочка например?
Мирослав Найденов: Да, може и така, но правото на потребителя и това, да завещаем, отново повтарям, да завещаем този вкус от нашите предци на нашите наследници, мисля си, че това е най-важното.
Водещ: И тази битка ще спечелите ли, някакви срокове поставили ли сте си?
Мирослав Найденов: Искам да им кажа на тези, които ни гледат и пречат в момента, че ще я спечеля.
Водещ: Кои са те, кажете?
Мирослав Найденов: Много интереси има - и корпоративни интереси, има, ако щете, и донякъде чиновническа съпротива. Всъщност големият проблем и това е една от темите, които също трябва да коментираме, е липсата на агенция по безопасност на храните и качество на храните. Защото органите, които в момента отговарят за храните, са много - те са пръснати в Министерството на земеделието, в Министерството на здравето, в Министерството на икономиката.
Водещ: Ще я създадете ли тази агенция и под коя шапка ще съществува?
Мирослав Найденов: Взето е политическо решение, пуснали сме на съгласувателен режим стратегията за създаване, ще се казва Изпълнителна агенция към Министерството на земеделието и храните, защото то се казва Министерство на земеделието и храните.
Водещ: И към тази агенция например ще бъдат правени проверките дали, когато се патентова марката „бяло саламурено сирене", всъщност това е сирене?
Мирослав Найденов: Точно така, проверките ще бъдат и ще се дава гаранция и за безопасност, и за качество, както се казва, от обора или от фермата до масата. Това е най-важното да се направи. Отново казвам, има дългогодишна битка между различните инстанции, но има политическо решение и това ще бъде направено.
Водещ: А тези чиновници защо стопират процеса? Корпоративните интереси можем да ги разберем и обясним.
Мирослав Найденов: И за чиновниците можем да го разберем. Всеки си пази сферата на влияние, защото така е било от години, така смятат, че трябва да продължи, но това статукво обещаваме, че ще бъде разбито.
Водещ: Помним какво ни казвате.
Мирослав Найденов: Аз, каквото ви кажа, се случва.
Водещ: Гледате да го изпълнявате. Дъщерята на Димитър Пейчев със 700 000 евро от селскостопански субсидии - знаехте ли за този факт преди световната преса да го направи достояние на българската публика?
Мирослав Найденов: Аз искам да кажа и да си позволя да коригирам вицепремиера Дянков, това което каза в студиото, че сме научили от европейската преса. Не е така, ние качихме тези данни много преди европейската преса да ги съобщи.
Водещ: Те всъщност в нашите сайтове са направили тази справка.
Мирослав Найденов: А ние я направихме от сайта на ДФ „Земеделие".
Водещ: Няма нищо лошо някой да получи 700 000 евро субсидии, просто знаехте ли, че това е дъщерята на бивш български зам.-министър?
Мирослав Найденов: Разбира се, знаехме и за дъщеря му, знаехме и за съпругата му - тя също е получавала като президент на фирма.
Водещ: Тя пък колко е получила?
Мирослав Найденов: Общата сума, която е получила дъщерята като физическо лице, е около 1,5 милиона по различните фондове.
Водещ: Лева?
Мирослав Найденов: Лева, да.
Водещ: А съпругата?
Мирослав Найденов: Приблизително същата сума, само че като фирма.
Водещ: Отново по времето, когато Димитър Пейчев е бил зам.-министър, отговарящ за евросубсиите?
Мирослав Найденов: Да, отново по времето на Димитър Пейчев. Още септември месец сегашното ръководство на ДФ „Земеделие" е подало сигнал до прокуратурата за наличие на конфликт на интереси. Тази информация в достъпна, от нея са се интересували и от ЕК, от ГД „Земеделие", така че за нас новината не е нова. Ние водим политика да не правим новина от тези неща, работи се по това, да не се случва конфликт на интереси. И, между другото, това не е прецедент в Министерството на земеделието.
Водещ: Дайте други примери?
Мирослав Найденов: Имаше подобно съмнение и подобни скандали с предшественика на г-н Пейчев, Бойко Боев, който също беше зам.-министър. Така че това се е случвало, а какво правим, за да не се случва - видяхте примера с Преслав Борисов. Когато се появи дори и най-малкото съмнение, наистина няма доказателства, той просто си тръгва. Това не се е случвало по времето на предходното и по-предходното управление.
Водещ: Какво би трябвало да бъде наказанието за този висш държавен чиновник, зам.-министър на земеделието, вече бивш, който е облагодетелствал съпругата и дъщеря си на стойност три милиона евросубсидии?
Мирослав Найденов: На мен ми е трудно какво трябва да бъде наказанието.
Водещ: Какво е по закон наказанието, когато има конфликт на интереси и те не са декларирани, какъвто е случаят очевидно?
Мирослав Найденов: Трудно или по-скоро сложно е тълкуванието на този казус, защото дефиницията за конфликт на интереси или по-скоро разписването в наредби, които касаят дейността на ДФ „Земеделие", е трябвало да стават точно тогава, а не са се случили. Сега ги направихме, по наше време, и то под наистина огромния натиск...
Водещ: Със задна дата можем само да го накараме да се срамува г-н Пейчев, а не да бъде...
Мирослав Найденов: Може би да.
Водещ: Все пак обаче прокуратурата работи по този казус?
Мирослав Найденов: Прокуратурата работи. Ако прокуратурата намери нередности при одобряването на тези проекти, при одобряването на тези плащания, защото това е било в неговия ресор, може, разбира се, да му потърси отговорност, но не искам да влизам в хипотезата на прокуратурата.
Водещ: За много важна тема не ни остана време - кучетата, но няма да я подхващаме, защото влязохме много във времето. Благодаря ви за това, че бяхте в студиото.
Мирослав Найденов: Благодаря ви и аз.