20-и българин обявен за праведник на света

https://www.24chasa.bg/Article/475337 www.24chasa.bg
Бойко Борисов в мемориала "Яд Вашем" в Израел. Скоро българинът Владимир Куртев ще бъде вписан на стената на праведниците, а внучката Жасмин Куртева ще присъства на тържествена церемония по провъзгласяването на дядо й. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АВТОРЪТ

Българинът Владимир Куртев, убит без съд и присъда през 1946 г., бе провъзгласен за праведник на света. Това е 20-ият българин от 22 600 човека в Европа, получили званието.

Решение на израелската комисия "Яд Вашем" бе оповестено на 5 май т.г. "Доволна съм, че дядо ми получи признанието, което заслужава, макар и 64 г. след смъртта си. Това едва ли щеше са бъде възможно без усилията на един невероятен човек - Самуил Ардити, който умее да воюва за защитата на справедливи каузи", казва внучката на Владимир Куртев - Жасмин.

75-годишният Ардити, който от 1949 г. живее в Израел, е човекът, който на 17 септември 2006 г. подава заявлението за провъзгласяване на сънародника ни в комисията "Яд Вашем". Според него признанието на Куртев поправя една несправедливост. Българинът от Кюстендил бил единственият от петимата, участвали в спасяването на евреите в града, който нямал признание от комисията. Ардити научил това случайно, когато през 2006 г. посетил музея на Димитър Пешев в Кюстендил. Една от уредничките го попитала каква е причината Куртев да не е обявен за праведник на света, както е направено с другите от делегацията.

Жасмин Куртева
Жасмин Куртева

Ардити не повярвал на ушите си и обещал, че като се върне в Израел, ще провери. "Момичето се оказа право. Разбрах, че 3-ма от Кюстендил - Димитър Пешев, Петър Михаелев, Асен Сючмезов, са били удостоени с титлата "праведник" през 1973 г., а четвъртият - Иван Момчилов, през 1991 г. Само Куртев е бил забравен", възмущава се Ардити.

Самуил Ардити, който се пребори 20-и българин да бъде обявен за праведник на света.
Самуил Ардити, който се пребори 20-и българин да бъде обявен за праведник на света.

Така той подава молба до "Яд Вашем", за да поправи грешката. "Във всички исторически книги ролята на Куртев е призната.

Владимир Куртев
Владимир Куртев

"Мислех, че ще се справя лесно, но съм се лъгал", казва сънародникът ни. Произнасянето по казуса "Куртев" се забавило близо 4 г.

От комисията искали да знаят какви са причините за екзекуцията му след 1944 г. Затова на Ардити се наложило да представи справки от българските архиви, които доказват истината. "Ровеше се с дни, за да намери нужните документи, организираше срещи, на които да защити истината за дядо", казва внучката Жасмин. "Кореспонденцията ми с института "Яд Вашем", с българското посолство в Тел Авив, с българските архиви пазя в една дебела папка", казва Ардити.

Кой е Владимир Куртев? Роден в семейството на бесарабски българин, участвал в Първата световна война. След ареста му по време на деветоюнския преврат през 1934 г. е тикнат в затвора. След излизането се завръща в Кюстендил. Подпредседател на ВМРО и учител по литература в кюстендилската гимназия, той е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 г. създават Обществения комитет за спасяването на българските евреи.

На 9 март 1943 г. организира съмишлениците си да идат в София за среща с зам.-председателя на парламента Димитър Пешев, за да протестират срещу депортирането на кюстендилските евреи в лагерите на смъртта. След бурна среща с министъра на вътрешните работи Петър Габровски анулират депортацията на 8600 наши евреи Парадоксът е, че Куртев е организатор на делегацията, а е единственият от нея, който не бил признат от "Яд Вашем" за праведник.

След 9 септември 1944 г. Куртев като активист на ВМРО твърдо се противопостява на линията на БКП и СССР за македонизацията на българите в Пиринския край. Така се превръща във враг на властта. Принуден е да намери убежище при еврейско семейство в Кюстендил, а по-късно - в тайна квартира в София. На 8 юни 1946 г. при акцията срещу дейците на ВМРО Куртев и още 200 функционери на организацията са арестувани, а по-късно изчезват безследно.

Семейството му никога не разбира къде е погребан.

Историята на скромния кюстендилски учител така и щяла да си остане неизвестна, ако не бе Самуил Ардити. Това е петото заявление, подавано от него. Той е роден в София, но от 1949 г. живее в Израел. Потомък на древен еврейски род от Русе, баща му Буби Ардити е водач на еврейска дясна партия в България, а по майчина линия е роднина на писателя Елиас Канети - единствения българин Нобелов лауреат.

След като успява да емигрира, от 1954 до 1956 г. служи в израелската войска. После учи в Техническия университет в Хайфа, а до 2002 г. работи като строителен инженер. След пенсионирането си започва да се занимава с близкото минало на българските евреи. Завежда българския отдел в институт "Жаботински" в Тел Авив. През 2005 г. издава книга за спасяването на българските евреи, в която предлага нов, по-различен поглед от общоприетите оценки на събитията.

Първото му заявление до "Яд Вашем", било за поляк, който скрил жена му, родена през 1942 г., във варшавското гето, когато Червената армия окупирала Полша. Втората молба била за семейство българи от Делиормана, дали убежище на Ардити и близките му, когато през 1943 г. били изселени от София в Русе. Заявлението обаче получило отрицателен отговор. Засега отрицателен е отговорът и за признаването на българката Лили Паница Комисията решила, че тя не отговаря на строгите изисквания за "праведник на народите на света", защото титлата се давала на малка група от средата на по-широки кръгове, които са помагали или спасили евреи.

Ардити не е съгласен с това и смята да подновни искането, окуражен, че молбата му за Куртев е одобрена.

Близките на Куртев също са щастливи. Все още е жив 82-годишният му син. В нощта, преди решението, внучката Жасмин сънувала гроб насред полето, затрупан с камъни. Часове по-късно й се обадила Теодора Йосифова от израелското посолство в София, и й съобщила щастливата новина.

Как се дава титлата

Званието праведник на света се дава от комисия към държавния институт "Яд Вашем", която повече от 40 г. се занимава с издирването и съхраняването на истината за холокоста. Заявления могат да подават само спасени евреи, а званието - да получават само не-евреи, които имат особени заслуги за спасяването на евреите от нацистките изстъпления.

Досега 22 600 души в цяла Европа са получили титлата "праведник на света". Само 20 са българи - сред тях са Димо Казасов, Димитър Пешев, митрополитите Кирил и Стефан.

Самуил Ардити: Аз съм един луд евреин

"Водих истинска битка с бюрократите, но съм доволен, че правдата победи. След като потърсих съдействие от шефа на "Яд Вашем" Авнер Шалев. 7 месеца след подаването на молбата ми отговориха, а досието на Куртев получи №10917", казва Ардити.

След това узнава, че на 6 март 1997 г. Куртев е бил награден посмъртно с орден "Стара планина I степен" за големите му заслуги за спасяването на българските евреи. Това дава на Ардити допълнителен кураж да се бори за каузата. Поискали му документи, че Владимир е участвал в кюстендилската делегация. От музея в Кюстендил получил материали, които доказват това. Намерил показанията на баща си - Бениямин Ардити, в израелския съд, в които се описвала срещата между еврейския спасителен комитет и делегацията от Кюстендил.

"Пратих всичко в Йерусалим и се успокоих. Изведнъж през пролетта на 2008 г. от "Яд Вашем" откриха, че след 1944 г. Владимир е бил осъден на смърт и екзекутиран. Започнаха да търсят какви са обвиненията. Изглежда, са имали съмнения, че е бил сътрудник на нацистите и затова е ликвидиран. Със задачата се зае израелският посланик в София. Свързах се с комисията по досиетата и с внучката му Жасмин", казва Ардити.

През март му се обадили, че може да чете намерените за Куртев материали.

"На 19 април кацнах в София. Бях приет от министър Божидар Димитров. Следобед получих от Жасмин нужните документи, които трябваше да представя пред комисията. На 20 април в 9 сутринта се явих на "Врабча" 1." Там се надявал да открие истината за убийството на Куртев и неговите 200 другари от ВМРО. "Мисля, че досието бе "изчистено". Намерих само разпити на съпругата му Параскева, сина му Радко и роднини. Открих с гордост, че евреи от Кюстендил - братята Сами и Хаим, са скрили Владимир през 1944 г.", споделя мъжът.

На 21 април бил приет от израелския посланик. "Той ми каза, че е събрал всички документи и ги е пратил с дипломатическа поща в Йерусалим. По думите му там вече знаели истината и скоро Владимир трябвало да получи титлата "праведник", казва емигрантът.

После отишъл в еврейския дом. "Бях ги молил да подкрепят моята кауза за признаване на Лили Паница и Владо Куртев. Казаха ми, че поради разногласия в историческата комисия няма да вземат участие в моята кауза".

На 26 април се върнал в Израел. На 5 май имало събрание на дружеството за приятелство между Израел и България. Там разказал за пътуването си до София и борбата, която води, помолил да пратят писма за подкрепа в "Яд Вашем". Тогава посланикът Димитър Цанчев тържествено обявил, че имаме 20-ия български праведник.

"Радостта бе голяма, всички ме поздравиха топло. Но това нямаше да се случи без Бойко Борисов. Доколкото знам, при посещението си в Израел на 11 януари е протестирал пред "Яд Вашем" и премиера на Израел за отхвърлената ми молба за Лиляна Паница и дългото умуване над молбата ми за Владимир. Така доказа, че се грижи не само за живите, но и за паметта на мъртвите. Смятам да използвам успеха и да отворя отново случая "Лиляна Паница", откровен е Ардити.

"Даже един обикновен гражданин, без средства може да победи "машината", стига да има желязна воля и да се бори упорито", споделя емигрантът. Както му казала внучката на Куртев: "Трябва да бъдеш един луд евреин."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми