С тези павета правим път до Атон

https://www.24chasa.bg/Article/475588 www.24chasa.bg
Част от паветата, които ще бъдат пренесени в Атон, са на склад в София. СНИМКА: “24 ЧАСА"

Фирми пренасят безплатно с камиони 400 000 софийски павета, с които ще бъде изграден път от пристанището на Света гора до манастира "Св. Георги Зограф". Част от настилката, която още миналото лято Столичният общински съвет реши да дари на светата обител, се транспортира с ферибот.

“Паветата се превозват поетапно от миналата година. Фирмите ги транспортират безвъзмездно. Най-късно до края на годината ще бъдат пренесени всичките, за да започне строителството на пътя”, заяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Това са стари павета, които не се използват. Извадени са от улици в София преди доста време. Държим ги на склад, обясни Христов.

Делегация начело с вицепремиера Цветан Цветанов, градския прокурор на София Николай Кокинов, шефът на следствието Бойко Найденов и зам.-кмета по финанси Минко Герджжиков посети Атон навръх Гергьовден. Гостите участвали в нощното бдение в Света гора, което започнало в 18 ч на 5 май и приключило на следващия ден в 9 сутринта.

Веднага след това шефът на МВР поел чудотворната икона “Свети Георги”, която литийното шествие пренесло до малък параклис в Атон. Около 500 българи са участвали в честването на Гергьовден в автономната монашеска общност. (24часа)