Борисов съветва премиера на Македония да даде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/4757070 www.24chasa.bg
БОЙКО БОРИСОВ

Съвет към премиера на Македония Никола Груевски да подаде оставка, за да спрат протестите и размириците в страната, отправи днес българският министър-председател Бойко Борисов.

“Аз съм давал пример какво се прави от един премиер, ако има недоверие поради една или друга причина.

След това народът си връща доверието”, заяви Борисов и напомни, че при първия си мандат подаде оставка на правителството заради протестите срещу високите цени на тока.

“Надявам се да се вземат в ръце и да си регулират държавата”, заяви още Борисов.

“Македония е много важна страна за нас и службите всеки час ми докладват какво е положението. Засега е по-спокойно”, каза още Борисов. Той обясни, че България е свикнала да бъде заобиколена от горещи точки и изброи Украйна, Крим, Сърбия, Косово.

“Бог да прости жертвите. Още веднъж разбирате колко е важно да има политическа стабилност. От раздорите и проблемите в Македония се стигна до тези жертви”, заяви още Борисов.

Президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в Монголия, изрази тревога от ситуацията в Македония и поднесе съболезнования към близките на загиналите при престрелките в Куманово. “Изразявам съпричастност към македонските институции, които трябва по демократичен начин и на базата на законни действия, чувайки гражданското общество и отнасяйки се сериозно към техните справедливи искания, да гарантират спокойствие, стабилност и успокояване на ситуацията”, се казва в изявлението на президента.

“Осъждаме всички действия, които са в разрез със закона, независимо кой ги извършва. Апелираме към всички страни, които и да са те, да решават проблемите само с механизмите на диалога, на гражданските инициативи и съобразно демократичните принципи”, заявява още той и призовава всички участници в политическия процес в Македония да се отнесат много сериозно към ситуацията.

При ескалация на напрежението там трябва да се свика Консултативният съвет за национална сигурност при президента или Съветът по сигурността към министър-председателя, заяви вчера вицепремиерът Меглена Кунева. Свикване на КСНС обаче не може да стане в отсъствието на президента, който се връща от Монголия след седмица

Всяко говорене преди свикването на подобен формат би било незряло, отговори Кунев на въпрос носят ли събитията в Македония риск за сигурността на България. Като съседна страна и като член на ЕС трябва да бъдем част от решаването на проблемите на Скопие, категорична бе тя.

Отлага се предвиденото за днес посещение на македонския вицепремиер Фатмир Бесими, който трябваше да се срещне с външния министър Даниел Митов, с нея и с вицепремиера Томислав Дончев, съобщи Кунева.

МВнР призова всички политически фактори към отговорно поведение в името на стабилността на Република Македония и региона.

“Ние сме партия, която категорично осъжда всяка проява на етнорелигиозен екстремизъм, независимо дали е провокиран от мнозинството или от малцинстват, като най-големия враг на съвременната демокрация”, коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той припомни инициативата на европейските либерали за ускорена интеграция на Западните Балкани в ЕС. “Проблемът в Куманово не е проблем само на Македония, а големият урок от случващото се е и за нас, българските политици. Трябва да запазим българския етнически модел, гражданския мир и това е каузата на ДПС”, заяви още той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена