Десетте нови модела бойна техника от парада в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/4759159 www.24chasa.bg
"Т-14 Армата" този път не закъса пред очите на Путин

lТози път танкът чудо “Армата” не закъса 

l Балистична ракета стреля на недостижимите 11 000 км

10 нови образеца бойна техника показаха руснаците на парада в Москва на 9 май. Някои от тях бяха забулени в пълна секретност, а за други се прокрадваше само ограничена информация.

С най-голям интерес бе очакван дебютът на танка от ново поколение “Т-14 Армата”. Първо, заради предварителните данни за възможностите на машината, които на моменти граничеха с научната фантастика. Второ, заради гафа по време на генералната репетиция, когато един от танковете внезапно спря.

Танкът “Т-14 Армата”, за който “24 часа” първи публикува подробна информация, беше оценен от специалистите главно заради

високата

защитеност и

устойчивост на

бойното поле

Екипажът му е разположен в бронирана капсула, която го предпазва надеждно от поражения на противникови снаряди. Танкът е пълен с електроника, която липсва в неговите предшественици. Радиолокационната му станция може едновременно да следи до 40 наземни и 25 въздушни цели в радиус до 100 км. Новост е системата за активна защита, която прихваща изстреляните по танка снаряди и ги взривява на безопасно разстояние. Танковата броня е изработена от нов вид стомана в комбинация със слоеве от керамика и композитни материали. Тя гарантира защита от всички известни снаряди на въоръжение в другите армии.

Екипажът разполага с множество монитори на лазерни, термовизионни и телевизионни датчици, които осигуряват обзор на 360 градуса.

Бойната мощ на танка се основава на 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 и две картечници- едната с калибър 7,62 мм, а другата - с калибър 12,7 мм, е с дистанционно управление.

Защо обаче супертанкът се издъни на парада? Според някои източници причината е неопитност на механик-водача. Доказателство за това е фактът, че двигателят не е загаснал, а танкът бързо е бил подкаран, но

едва след като

идва изпитател

на завода

производител

Организаторите пък тиражират друга версия - че така искали да покажат безпроблемната евакуация на повреден танк. Дори и така да е - това не е най-добрият начин за реклама. И все пак не трябва да се забравя, че “Армата” е експериментален танк, чието масово производство и използване тепърва предстоят.

Тежката бойна машина на пехотата (БМП) Т-15 е другата новост от парада. Тя е разположена на унифицираната платформа “Армата”. Т-15 е с вградена активна динамична защита ново поколение, която осигурява унищожаване на изстреляните по машината противотанкови боеприпаси. Машината е снабдена с дистанционно-управляем универсален боен модул “Епоха”, който включва 30-мм автоматично оръдие 2А42 , 7,62-мм картечница ПКТМ, както и 2 противотанкови установки “Корнет”. Боекомплектът и въоръжението на Т-15 са изолирани от екипажа и от транспортираните бойци. Според експерти по ниво на защитеност засега машината няма аналог в света.

Другата бойна машина на пехотата “Курганец 25” влиза за масово производство догодина. Теглото ѝ не надвишава 25 т. И тук екипажът е разположен в отделен модул, изолиран от въоръжението. Новият комплекс има активна защита и в комбинация с пасивната броня е

способен да устои

на най-мощните

бронебойни

снаряди

Десантът е разположен в специален капсул с усилена противоминна защита. Въоръжението на “Курганец” се управлява от командира и мерача с възможност за автоматично разкриване на цели, включително и на маскираните в различни спектрални диапазони.

На бронетранспортьора “Бумеранг” се възлага задачата да замени използваните до сега БТР-и от съветската епоха. Върху шасито на машината се планира създаването на цяло семейство бойни машини, включително и танк. “Бумеранг” се отличава с разположението на десантните люкове в задната част на машината, а не странично, както е в старите БМП.

Брегови ракетен комплекс “Бал-Е” се използва няколко години, но на Червения площад се появява за първи път. Той представлява

мобилна система

за защита на

крайбрежието

от кораби от различен клас. В състава му влиза четири пускови установки, команден пункт за управление и свръзка, както и транспортно-претоварващи машини. Комплексът има възможност да изстреля в един залп 32 ракети с интервал от три секунди.

За първи път на площада стъпи и бреговият ракетен комплекс “Бастион”. Неговата задача е да осигури защита на бреговата линия на 600 км чрез изстрелване на свръхзвукова управляема ракета “Оникс”. Ракетата поразява както единични кораби от всички класове и типове, така и групи кораби. “Бастион” се развръща до 200 км от брега, като времето за подготовка е до 5 мин. Интервалът за последователно изстрелване на две ракети е от 2 до 5 сек.

Много малко данни има за самоходната артилерийска установка “Коалиция-СВ”. С нея могат да се поразяват наземни цели на разстояние до 70 км. Смяната на позицията и подготовката за нов залп е в рамките на минути. По огнева мощ “Коалиция-СВ” превъзхожда всички известни самоходни артилерийски системи, включително и тези, които се разработват и изпитват. Изстрелва снаряди с калибър 152-мм с различен заряд.

Бойният модул на установката е необитаем. Екипажът от 2-ма души използва система за дистанционно управление на огъня. Управляващият модул е оборудван с бордови тактически прибори за избор на цели, позициониране и управление.

“Ракушка” е

най-новият руски

бронетранспортьор

- предназначен специално въздушно-десантните войски. Разработена е на гъсенична база, като по скорост на придвижване - 70 км/час, по суша не отстъпва на колесните БТР-и. Бронята е от нова олекотена сплав. Въоръжението включва две картечници ПКТМ с калибър 7,62 мм, като едната осигурява обстрел на 360 градуса, а другата е със зона на поражение 30 градуса. На борда е монтирана система за маскировка “Туча”

“Триумф С-400” е зенитно-ракетен комплекс от ново поколение със среден и голям обсег на поразяване. Предназначен е за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение. Може да унищожава аеродинамични цели на разстояние 400 км и до 60 км тактически балистични цели, летящи със скорост 4800 м/сек, крилати ракети, самолети от тактическата и стратегическа авиация, както и бойни глави на балистични ракети.

Междуконтиненталната балистична ракета

“PC-24 Ярс” е

най-внушителното

и страшно

оръжие,

показано на Червения площад. Тя е с твърдо гориво и има възможност както за мобилно използване, така и за шахтово базиране. Ракетата е с дължина 23 м в челната част и диаметър около 2 м. Стартовата маса е 49 тона. Поразява цели на разстояние 11 000 км с максимално отклонение от набелязана цел около 150 м.

Разработена е в Московския институт по топлотехника и представлява модернизиран вариант на ракетния комплекс “Тополь-М”. Тактико-техническите характеристики на комплекса са обект на тайна, но се предполага, че ракетата има три степени. Маршевата степен е с цялостен корпус от типа “пашкул”, изработен от нишки от полимерен композитен материал на базата на арамидните влакна.

Ракетата РС-24 е с усъвършенствана траектория, която съществено я защитава от противоракетните системи. Прави я устойчива в условията на ответен ядрен удар и при използване от противника на ешелонирана система за противоракетна отбрана, в това число и с елементи на космическо базиране.

Един ракетен дивизион има 3 самоходни пускови установки и мобилен команден пу нкт на шаси МЗКТ с висока проходимост.

        

БМП
БМП "Курганец"