Показаха тракийски шлем за 2 млн. евро в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/4763073 www.24chasa.bg
Снимка: Атанас Кънев

Изключителна находка бе показана днес в Археологическия музей в Пловдив - боен кавалерийски тракийски шлем от I-II век след Христа, открит при разкопки в могила Памуклията край с. Брестовица преди две години, съобщи БГНЕС.

По една случайност надпреварата с иманярите този път печелят археолозите, но е било въпрос на дни могилата да бъде ограбена. Ако шлемът бе продаден на търг, цената му би стигнала 2 млн евро, сигурен е директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.

В света са открити още три подобни шлема - на територията на Германия. Открит на парчета в каменна урна, шлемът е реставриран за две години и за скромната сума от 12 000 лв. 45 000 лв пък е финансирането на разкопките от община Пловдив.

Освен шлема, в експозицията на находките от Брестовица има лампи, балсамарий, още три урни, бронзов леген, брошка, пръстени, съдове, огледало. Общо 80 артефакта допълват фонда на музея от тези разкопки, а наличието на уникалния шлем вече предизвиква международен интерес.

Бронзовият шлем е богато украсен. На тила му е сцената от древногръцката история, когато синът на Ахил убива сина на Хектор. Върху лицевата част има седем фигури на Ерос, Аполон и Хермес. Шлемът има наушници и дори ювелирно изработена коса. Личи още вдлъбнатината от удара с меч по него, очевидно довел до смъртта на воина. Първият гроб е датиран от III в. преди Христа, в него са открити останки от мъж и принесена в жертва жена.

В гроба на воина, чийто шлем представлява такава рядка ценност, са открити и копия, щит, меч, войнишки съдове за храна, стъклени съдове. В балсамария са открити останки от течност, която ще бъде подложена на анализ, защото датира от близо 2 000 години и подобна находка се среща изключително рядко. Общо шест гроба са открити в могилата край Брестовица, а могилата е надграждана хиляда години. Експозицията днес бе открита в присъствието на кметовете на Пловдив, община Родопи и село Брестовица, помогнали за спасяването на това богатство. Интересните находки могат да се видят до 15 юни, когато предстои изложба Египетско изкуство от Лувъра.