Откриха първата топлокръвна риба

https://www.24chasa.bg/novini/article/4765916 www.24chasa.bg
Снимка: Уикипедия

Рибата опах, позната още като риба луна, е първата известна на човека топлокръвна риба, според проучване, публикувано в жунала "Сайънс", пише "Дискавъри Нюс", цитиран от Фокус. Откритието дава обяснение на изключително острото й зрение, на бързината, с която плува, на светкавичните й реакции и енергичността при преследване на плячка. „Преди това откритие мислех, че това е бавно движеща се риба като повечето други риби в студена среда“, казва ръководителят на проучването Никълъс Вейгнър. „Тя обаче може да затопля тялото си и се оказа, че благодарение на това е активен хищник, който преследва плячката си като сепия и може да мигрира на дълги разстояния“.

Вейгнър е биолог в Националната администрация за въздуха и океаните на САЩ (NOAA). Той за пръв път е допуснал, че рибата луна се отличава от другите риби, когато негов колега е събрал проби от хрилна тъкан на опах. Вейгнър е забелязал, че тъканта има кръвоносни съдове, по които към хрилете се движи топла кръв. Тези кръвоносни съдове преминават покрай кръвоносните съдове, носещи студена кръв към тялото след абсорбиране на кислород от водата. Наличието на система, приличаща на радиатор на автомобил, означава, че топлата кръв, напускаща вътрешността на тялото помага за затоплянето на кръвта, която се завръща от дихателната повърхност на хрилете, където поема кислород.

Рибите луни живеят на дълбочина над 300 метра в студени и слабо осветени води, което прави откритието още по-забележително. Изследователите са установили, че рибата постоянно пляска с хриле, като така генерира телесна топлина. Измервания са показали, че температура на тялото на рибата опах е около 5 градуса по Целзий по-висока от заобикалящата я ледена вода. „Досега не сме виждали подобно нещо в хрилете на риба“, подчертава Вейгнър. „Това е иновация на тези животни, която им осигурява конкурентно предимство. Концепцията за обмяна на топлина всъщност е била изобретена от рибите, дълго преди ние да стигнем до нея“.