Ледник на 10 000 г. изчезва до 5 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4770202 www.24chasa.bg
СНИМКА: 24 часа

Антарктически ледник на 10 000 години ще изчезне окончателно през 2020 г. вследствие на климатичните промени, съобщи НАСА, цитирана от Си Ен Ен. Става дума за последната част от ледения шелф “Ларсен Б”, който е изтънял драстично.

В момента някогашният глетчер с огромна площ се е превърнал в плаващ остров и ще изчезне окончателно още към края на настоящото десетилетие, предупреждават учените. Между 1995 г. и днес той се е смалил 7 пъти. Друг шелфов ледник “Ларсен А” се разпадна напълно още в края на 90-те години на миналия век.

Ледените шелфове играят ролята на бариери. Изчезването им означава, че ледниците във вътрешността на континента ще започнат да намаляват по-бързо, а равнището на световния океан ще се покачва по-бързо.

“Ларсен Б” частично се разпадна през 2002 г. Това, което е останало, обхваща около 1600 кв. км лед. Анализът на данните показва, че една все по-широка пукнатина по протежение на шелфа в крайна сметка ще го разцепи напълно, вероятно около 2020 г. Според учените това е много лоша новина за условията на живот на Земята.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар