Дядото на чалга певеца Крум фалшифицирал подписа на внука си, за да вземе заем от 100 000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/4776484 www.24chasa.bg
ДОЦ. Д-Р ВАЛЕРИ ЗЛАТАНОВ

Чалга певецът Крум Сираков е осъден да връща 130 хил. лв. за заем, за който не знае, че е взет на негово име. Подписът му под документите за парите е фалшифициран от собствения му дядо.

След съдебното решение хонорарите, които получава от продуцентската си компания “Пайнер”, са запорирани.

Преди месец и половина музикантът разбира, че дължи сумата на доц. д-р Валери Златанов, който е преподавател в Геологопроучвателния факултет на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” в София. Всичко това се случва по вина на дядо му Крум Христов - за да може той да вземе заем от Златанов, фалшифицира подписите на внука си и на съпругата си.

80-годишният мъж е пенсионер с над 40 г. стаж в областта на сондирането и добива на нефт и газ, а в момента има частна фирма, която се занимава с проектиране и доставки на машини и съоръжения и изпълнява обществени поръчки. Именно за бизнеса му трябват парите.

“Изпаднах във финансова криза през 2010 г. в резултат на общата финансова криза. До 2008 г. всеки месец сме имали по 3 оферти, средно по 30 на година. След това те спряха. Изведнъж се появи конкурс за доставка на оборудване за “Булгаргаз” и ни трябваха около 300 хил. лв. Аз имах малко от тях и потърсих Валери Златанов, който има приятели лихвари. Той също е вземал от тях преди малки суми и някой път и аз съм вземал пари чрез него. Но той винаги ми поставяше условие договорите да ги подписва и Крум.

Аз му отговарях, че Крум е непрекъснато в движение и не мога да гарантирам”, разказва дядото на певеца.

Затова в уречения ден, в който трябвало да се сключи договор между Крум-старши и доцента, певецът не се появил. Всъщност внукът изобщо не знаел, че предстои подобна сделка.

Липсата на младежа не притеснила доцента и той подтикнал дядото на изпълнителя да се разпише вместо внука си. “Аз бързах и бях принуден да направя нарушение, защото това е наказуемо и незаконно. Фактически съм фалшифицирал подписа на Крум”, казва Христов.

След време обществената поръчка била прекратена, а за възрастния човек останало да мисли как да връща сумата.

“Започнах да изплащам, но нямах договори, а едновременно с това имах и банкови заеми”, обяснява дядото.

През 2013 г. доц. Златанов образува производство срещу внука му. “По принцип трябва да съди мен, тъй като аз съм водещият, но си е харесал Крум като перспективен длъжник”, допълва дядото.

Междувременно певецът изобщо не подозира, че дядо му е взел заем за 100 хил. лв. Разбира го преди около месец и половина, когато му се обажда счетоводителката на “Пайнер”. Жената му казва, че има наложен запор на парите от участията му. “При тях е пристигнало съобщение от съдия-изпълнител в Димитровград, което забранява аз да си вземам парите. По-късно при мен пристигна съобщение за това, че съм осъден от съдия-изпълнител”, разказва Крум-младши. Той веднага се сетил за заема на дядо си отпреди години. Тогава той действително се е подписал в договор, според който дядо му е получил като заем над 50 000 лева. Тази сума наистина е върната. “Звъннах му, но той шикалкавеше в началото и не ми казваше точно за какво става въпрос. Каза, че няма такова нещо и че онези пари са върнати”, обяснява изпълнителят.

Когато се видели на 4 очи обаче, дядото си признал всичко и му показал 3 броя договори с обща стойност на заема 100 хил. лв. Към днешна дата заради лихвите сумата е стигнала размер от 130 хил. лв.

“Видях подписа си, който не е моят. С просто око се вижда. Призна ми, че го е фалшифицирал”, допълва той. Тъй като не е знаел, че срещу него се води дело, певецът е изпуснал и 14-дневния срок за обжалване на решението.

Веднага след като разбрал истината, отишъл в 7-о РПУ, към което се води по местоживеене. Подал жалба, направили експертиза на документа и веднага се установило, че това не е неговият подпис. Междувременно дядо му направил самопризнания в полицията. Доц. Валери Златанов също е разпитван.

За момента случаят няма развитие. “Все още не е образувано дори наказателно дело срещу дядо ми, което като начало трябва да се случи”, казва Крум. Без него изпълнителят няма как сам да започне дело, за да се докаже невинността му.

За развоя на събитията той се притеснява и по друга причина. Заради възрастта на дядо си и лихварите той се опасява, че може нещо да му се случи, а той е единственият свидетел на деянието. “Притеснявам се, тъй като не знам кои са тези хора, които реално дават парите. Може да направят нещо на мен и на дядо ми. Я побой, я нещо по-сериозно”, казва Сираков.

По думите на дядото и внука доцентът възнамерява да се кандидатира за декан на факултета си в минно-геоложкия. Доц. Златанов категорично отказа да коментира случая пред “24 часа”.