Джузепе Консоло: България трябваше да съди Италия за случая “Антонов”

https://www.24chasa.bg/novini/article/4778419 www.24chasa.bg

“Защо България не подаде иск към италианското правителство за огромната юридическа грешка към българския гражданин Сергей Антонов? Той бе оправдан за несправедливото и недоказано обвинение срещу него в атентата срещу папата на 13 май 1981 г. Затова имаше право да получи от италианската държава справедливо обезщетение. За съжаление, това не се случи.”

Така италианският адвокат Джузепе Консоло, който защитаваше Сергей Антонов пред италианския съд през 1983 г. хвърли ръкавица към българската юридическа мисъл на публична лекция в СУ “Св. Климент Охридски". В препълнената аудитория освен преподаватели и студенти дойдоха бившият посланик на България в Италия Райко Николов и бившият шеф на Главно следствено управление ген. Костадин Коцалиев, който е работил по българското следствие за атентата.

“Защо България

не поиска

справедливост

за Антонов?

Това петно, хвърлено върху българския народ, е голям срам, черна страница за италианското правосъдие", каза Консоло.

Той нарече делото срещу българина “процесът на века” и разказа, че прочел 76 000 страници, за да подготви защитната си пледоария, която произнасял 7 дни. “Папата е прочел най-много 1 страница от този процес”, отговори Консоло на въпрос от публиката какво е мислел папа Йоан Павел II за българската следа.

Покушението, и по този въпрос никога не е имало съмнения, е извършено от турския професионален убиец Мехмед Али Агджа, припомни адвокатът.

Според него “24 часа” е поел по правилния път да докаже, че “българската следа никога не е съществувала”.

“Да се отворят

всички

документи,

както от години прави “24 часа”, е най-правилният подход”, обясни адвокатът в отговор на въпрос от публиката съществува ли правна възможност да се разсекретят американските документи по казуса “Антонов”.

Преди повече от 10 г. вестникът пръв поиска по американския Закон за свободата на информацията наличните документи за атентата от архивите на ЦРУ, ФБР, Държавния департамент и други американски институции. Част от материалите вече са и публикувани в “24 часа”. Те, заедно с няколко интервюта за вестника на анализатора в съветския отдел на ЦРУ Мелвин Гудман, доказват, че т.нар. “българска следа” е скалъпена и няма доказателства за българско участие.

“Докато имам сили, до последния си дъх, ще твърдя, че България и обвинените българи нямаха нищо общо с атентата срещу папата. Вие българите трябва също да правите това, докато се изчисти напълно името на България”, каза по-късно пред Висшия адвокатски съвет Консоло.

Преседателката на съвета адвокат Ралица Негенцова му връчи златен ритон и плакета на висшия орган на българската адвокатура с думите: “Вашето дело остава все така значимо. Благодарим ви за всичко, което направихте за нашия сънародник, за нашата родина и за значимостта на нашата професия.”

Непротивоконституционствувателствувайте

“Вие, българите, сте привилегировани да имате най-дългата дума, която означава “не нарушавайте конституционните норми”. “Непротивоконституционствувателствувайте!", произнесе на чист български в началото и края на своята лекция адвокат Консоло.

“Атентатът през 1981 г. не бе срещу папата, а срещу самата конституция. Конституцията трябва да се спазва”, заяви Консоло.

Той се възмути, че Антонов е оставен 2 г. в италиански затвор, без да има и най-малко доказателство за негова вина. “Но както е казал Чърчил, демокрацията е най-лошата форма на управление с изключение на всички останали форми, опитвани някога", заключи Консоло.