Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/4782285 www.24chasa.bg
В двора на Германския манастир поклоници се молят пред чудотворната икона „Св. Богородица”, в която са вградени мощи на светците св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска.

Притегателно място за все повече вярващи става Германският манастир “Св. Иван Рилски”, който е метох на Зографската обител в Света гора. Камбанария ще се вдигне до края на годината в обителта на 5 км от София. Заслугата не е на държавата, нито на Софийската епархия, а на частни дарители. Някои от тях са заявили, че и ограда ще направят със свои средства.

Увеличават се

и дарителите,

и поклонниците

на обителта, след като няколко монаси от Атон приеха послушание да се преместят в Германския манастир, за да укрепят материално и духовно живота в обителта.

Вече стотици поклонници минават през храма през почивните дни, а литургийните служби, които се извършват всеки ден, събират все повече вярващи. Това стана след като от Света гора пристигна за игумен йеромонах Пимен, а след него и йеромонах Висарион, който прие Велика схима с името йеросхимонах Димитрий.

Двамата монаси

са сред

най-будните братя

в Света гора

и след пристигането им много вярващи в София започнаха да посещават службите им и да намират Божието откровение в разговорите с двамата мъдри монаси. Игуменът Пимен бе дълго втори епитроп (управител), а йеромонах Висарион също няколко години бе избиран за първи епитроп на “Зограф”, след което манастирът бе основно реставриран и ремонтиран, за да си върне блясъка на славата. С тях в Герман е и архимандрит Теодосий.

Като метох на Зографския манастир Германският само духовно се води на подчинение на Софийска митрополия, иначе е под грижите на ефория “Зограф”, която пък съобразява решенията си с управата на Зографския манастир.

“Частните

дарители са

хората, от които

Германският

манастир вижда

реална помощ

В петък бабичка донесе цвете да го посадим в двора. По-богати пък искат да вдигат камбанария и ограда - всекиму според възможностите. Знаем, че Господ не е презрял и бедната вдовица, сложила двете лепти, което е било цялото ѝ богатство. Така че Той ще награди и бабичка с цветенцата и богатите, които искат да строят камбанария”, каза йеросхимонах Димитрий вчера.

Един от дарителите бил Стефан от Крушаре, който много е помогнал на манастира “Зограф”, а сега е готов да помага на Германския. “С негова помощ се направи покрива на църквата “Св. Кирил и Методий” в Зограф. Изпращаше по 10-15 работника да строят 2-3 месеца с средства. Построи и друг параклис в двора на светогорския ни манастир. И в Герман вече

идват хора, които

искат да помагат с

труда си, други

предлагат храна

Да се вдигне камбанария е много богоугодно дело, защото камбаната е символ на пробуждане, на призив хората да влязат в църквата. Но гледаме не толкова даренията, колкото да се увеличават посещенията за службите и за поклоничеството. Хората усещат, че има живот в манастира и идват”, разказа още отец Димитрий.

НИКОЛАЙ МОСКОВ

Църквата “Св. Наум” до езерото в столичния кв. “Дружба”
Храмов празник: 20 юни и 23 декември

ИСТОРИЯ

Храмът “Св. Наум”, и параклисът “Св. Въведение Богородично” (на малката снимка) на двата хълма край езерото в столичния кв. “Дружба” сякаш срещат земната и небесна красота.

Тяхната история е поучителна, тъй като преди близо 15 години ги съградиха със свои средства вярващи - на единия хълм параклиса вдигнаха подкрепящите законния синод на патриарх Максим, а на другия - разколниците. От някогашните деления няма помен и днес двата храма обслужват заедно вярата на българина.

Паметта на св. Наум е чевства на 23 декември и на летния събор на 20 юни. А празникът на “Въведението в храма на Пресвета Богородица" е на 21 ноември.
ЛИАНА ГЪЛЪБОВА

КОЙ СЕ ГРИЖИ
За храмовете се грижи Софийска митрополия и църковните наместничества

РЕЛИКВИ
В храм “Св. Наум" два обърнати почти с гръб един към друг лъва заместват змейовете в основата на венчилката на иконостаса. Специфично излъчване има голямата житийна икона на Пресвета Богородица. Сред дарени на храма икони има цветно печатна житийна икона на вмчк. Николай Софийски Нови, както и мозаечна икона, рядко срещана у нас.

“Св. Въведение Богородично” с. Могилово, Старозагорско

Храмов празник: 21 ноември

ИСТОРИЯ
Силно е желанието ни да спомогнем за реставрирането на малкия църковен храм в с. Могилово, Старозагорско. Църквичката “Св. Въведение Богородично” се намира в центъра на селото. Някога е била мястото, където хората са посрещали всички празници и са обединявали своя дух. Храмът има и историческо значение - от тук е минал пътят на Васил Левски. Сега сградата е в окаяно състояние на път да се разруши. Ние подкрепяме вашата инициатива и бихме искали да помогнем за културното и духовното наследство на нашия народ.

Собственикът на избата - Евгений Юсупов от Казахстан, е готов частично да финансира проект по ремонт и реконструкция на храма. И ако с помощта на Държавата успеем да наберем допълнителни средства, ще успеем да възстановим храма.

ТЕКСТ И СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ,
УПРАВИТЕЛ НА “МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ"

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Храмът е към Старозагорска митрополия, но е изоставен без грижи.

Параклис “Св. Цар Борис I Покръстител” в Плиска

Храмов празник: 2 май

ИСТОРИЯ

Параклис "Св. Цар Борис I Покръстител Български" е построен в “двора на кирилицата" в Плиска по случай 1150 години от покръстването на българите. Параклисът е част от комплекса "Стара Плиска" и се откри на тържествата на 2 май 2015 г. заедно с други паметници на българската култура.

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Исторически музей - Шумен

Храмът “Св. Дух“ в столичния кв. “Надежда”

Храмов празник: 51 дни след Великден

ИСТОРИЯ

Църквата “Свети Дух” в столичния кв. “Надежда” е построена през 1932 г. на мястото на съществувалия преди това параклис. Днес храмът е известен с активната църковна социална работа на настоятелството. Сградата бе застрашена от повреда при изграждането на метрото в квартала, но устоя с Божия помощ. В църквата от десетилетия се развиват образователна, издателска, медийна, културна, проектна дейност, поклоннически пътувания и др.

Църква е издържана стилно, старите икони са реставрирани, а наскоро стенописите бяха почистени и обновени.

Храмовият празник и Денят на район Надежда се празнуват в понеделник на 51 ден след Великден.

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Църковното настоятелство

РЕЛИКВИ

Една от забележителните икони в храма е “Радост на всички скърбящи". В момента поетапно се изпълнява и много красив и изящен външен стенопис с рядко срещания в православното изкуство сюжет - Символ на вярата.

“Свети Димитър” в с. Агатово, община Севлиево

Храмов празник: 26 октомври

ИСТОРИЯ

Православен храм “Свети Димитър” намира се в с. Агатово, община Севлиево, обл. Габрово, построен през далечната 1856г. През 1873 е посещаван от Иларион Макариополски, там е ходил и Антим Търновски.
От 1966г. е затворен, обявен е за паметник на културата.

През 2004г. е извършен частичен ремонт който е недостатъчен и в момента храма е напълно неизползваем.

ТЕКСТ И СНИМКА: ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Храмът е в диозеца на Велокитърновската епархия, но от години нито тя, нито държавата полагат грижи за него, макар той да е обявен за културен паметник. Почти няма следа от ремонта преди 10 години и храмът е затворен.