Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

https://www.24chasa.bg/novini/article/4782285 www.24chasa.bg
В двора на Германския манастир поклоници се молят пред чудотворната икона „Св. Богородица”, в която са вградени мощи на светците св. Харалампий, св. Дионисий, св. Пантелеймон и св. Петка Търновска.

Притегателно място за все повече вярващи става Германският манастир “Св. Иван Рилски”, който е метох на Зографската обител в Света гора. Камбанария ще се вдигне до края на годината в обителта на 5 км от София. Заслугата не е на държавата, нито на Софийската епархия, а на частни дарители. Някои от тях са заявили, че и ограда ще направят със свои средства.

Увеличават се

и дарителите,

и поклонниците

на обителта, след като няколко монаси от Атон приеха послушание да се преместят в Германския манастир, за да укрепят материално и духовно живота в обителта.

Вече стотици поклонници минават през храма през почивните дни, а литургийните служби, които се извършват всеки ден, събират все повече вярващи. Това стана след като от Света гора пристигна за игумен йеромонах Пимен, а след него и йеромонах Висарион, който прие Велика схима с името йеросхимонах Димитрий.

Двамата монаси

са сред

най-будните братя

в Света гора

и след пристигането им много вярващи в София започнаха да посещават службите им и да намират Божието откровение в разговорите с двамата мъдри монаси. Игуменът Пимен бе дълго втори епитроп (управител), а йеромонах Висарион също няколко години бе избиран за първи епитроп на “Зограф”, след което манастирът бе основно реставриран и ремонтиран, за да си върне блясъка на славата. С тях в Герман е и архимандрит Теодосий.

Като метох на Зографския манастир Германският само духовно се води на подчинение на Софийска митрополия, иначе е под грижите на ефория “Зограф”, която пък съобразява решенията си с управата на Зографския манастир.

“Частните

дарители са

хората, от които

Германският

манастир вижда

реална помощ

В петък бабичка донесе цвете да го посадим в двора. По-богати пък искат да вдигат камбанария и ограда - всекиму според възможностите. Знаем, че Господ не е презрял и бедната вдовица, сложила двете лепти, което е било цялото ѝ богатство. Така че Той ще награди и бабичка с цветенцата и богатите, които искат да строят камбанария”, каза йеросхимонах Димитрий вчера.

Един от дарителите бил Стефан от Крушаре, който много е помогнал на манастира “Зограф”, а сега е готов да помага на Германския. “С негова помощ се направи покрива на църквата “Св. Кирил и Методий” в Зограф. Изпращаше по 10-15 работника да строят 2-3 месеца с средства. Построи и друг параклис в двора на светогорския ни манастир. И в Герман вече

идват хора, които

искат да помагат с

труда си, други

предлагат храна

Да се вдигне камбанария е много богоугодно дело, защото камбаната е символ на пробуждане, на призив хората да влязат в църквата. Но гледаме не толкова даренията, колкото да се увеличават посещенията за службите и за поклоничеството. Хората усещат, че има живот в манастира и идват”, разказа още отец Димитрий.

НИКОЛАЙ МОСКОВ

Църквата “Св. Наум” до езерото в столичния кв. “Дружба”
Храмов празник: 20 юни и 23 декември

ИСТОРИЯ

Храмът “Св. Наум”, и параклисът “Св. Въведение Богородично” (на малката снимка) на двата хълма край езерото в столичния кв. “Дружба” сякаш срещат земната и небесна красота.

Тяхната история е поучителна, тъй като преди близо 15 години ги съградиха със свои средства вярващи - на единия хълм параклиса вдигнаха подкрепящите законния синод на патриарх Максим, а на другия - разколниците. От някогашните деления няма помен и днес двата храма обслужват заедно вярата на българина.

Паметта на св. Наум е чевства на 23 декември и на летния събор на 20 юни. А празникът на “Въведението в храма на Пресвета Богородица" е на 21 ноември.
ЛИАНА ГЪЛЪБОВА

КОЙ СЕ ГРИЖИ
За храмовете се грижи Софийска митрополия и църковните наместничества

РЕЛИКВИ
В храм “Св. Наум" два обърнати почти с гръб един към друг лъва заместват змейовете в основата на венчилката на иконостаса. Специфично излъчване има голямата житийна икона на Пресвета Богородица. Сред дарени на храма икони има цветно печатна житийна икона на вмчк. Николай Софийски Нови, както и мозаечна икона, рядко срещана у нас.

“Св. Въведение Богородично” с. Могилово, Старозагорско

Храмов празник: 21 ноември

ИСТОРИЯ
Силно е желанието ни да спомогнем за реставрирането на малкия църковен храм в с. Могилово, Старозагорско. Църквичката “Св. Въведение Богородично” се намира в центъра на селото. Някога е била мястото, където хората са посрещали всички празници и са обединявали своя дух. Храмът има и историческо значение - от тук е минал пътят на Васил Левски. Сега сградата е в окаяно състояние на път да се разруши. Ние подкрепяме вашата инициатива и бихме искали да помогнем за културното и духовното наследство на нашия народ.

Собственикът на избата - Евгений Юсупов от Казахстан, е готов частично да финансира проект по ремонт и реконструкция на храма. И ако с помощта на Държавата успеем да наберем допълнителни средства, ще успеем да възстановим храма.

ТЕКСТ И СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ,
УПРАВИТЕЛ НА “МИДАЛИДАРЕ ЕСТЕЙТ"

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Храмът е към Старозагорска митрополия, но е изоставен без грижи.

Параклис “Св. Цар Борис I Покръстител” в Плиска

Храмов празник: 2 май

ИСТОРИЯ

Параклис "Св. Цар Борис I Покръстител Български" е построен в “двора на кирилицата" в Плиска по случай 1150 години от покръстването на българите. Параклисът е част от комплекса "Стара Плиска" и се откри на тържествата на 2 май 2015 г. заедно с други паметници на българската култура.

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Исторически музей - Шумен

Храмът “Св. Дух“ в столичния кв. “Надежда”

Храмов празник: 51 дни след Великден

ИСТОРИЯ

Църквата “Свети Дух” в столичния кв. “Надежда” е построена през 1932 г. на мястото на съществувалия преди това параклис. Днес храмът е известен с активната църковна социална работа на настоятелството. Сградата бе застрашена от повреда при изграждането на метрото в квартала, но устоя с Божия помощ. В църквата от десетилетия се развиват образователна, издателска, медийна, културна, проектна дейност, поклоннически пътувания и др.

Църква е издържана стилно, старите икони са реставрирани, а наскоро стенописите бяха почистени и обновени.

Храмовият празник и Денят на район Надежда се празнуват в понеделник на 51 ден след Великден.

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Църковното настоятелство

РЕЛИКВИ

Една от забележителните икони в храма е “Радост на всички скърбящи". В момента поетапно се изпълнява и много красив и изящен външен стенопис с рядко срещания в православното изкуство сюжет - Символ на вярата.

“Свети Димитър” в с. Агатово, община Севлиево

Храмов празник: 26 октомври

ИСТОРИЯ

Православен храм “Свети Димитър” намира се в с. Агатово, община Севлиево, обл. Габрово, построен през далечната 1856г. През 1873 е посещаван от Иларион Макариополски, там е ходил и Антим Търновски.
От 1966г. е затворен, обявен е за паметник на културата.

През 2004г. е извършен частичен ремонт който е недостатъчен и в момента храма е напълно неизползваем.

ТЕКСТ И СНИМКА: ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ

КОЙ СЕ ГРИЖИ

Храмът е в диозеца на Велокитърновската епархия, но от години нито тя, нито държавата полагат грижи за него, макар той да е обявен за културен паметник. Почти няма следа от ремонта преди 10 години и храмът е затворен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Живея с 400 лева, нямам пожизнена пенсия, но не се оплаквам "Видях "другия" свят, но още искам в този! Имам много какво да направя с живота си, а и внучката ми дава крила". Това сподели пред вестника ни голямата ни оперна прима Христина Ангелакова месеци преди да си отиде от този свят на 20 май. Певицата почина на 73 г.

Война за контрол на наркоканали към Блзкия изток и разчистване на сметки заради предателство около разбитата фабрика за амфетамини в софийското село Опицвет са причина за екзекуцията на арабите Фейсал Закка и Матар aл Рулех. В това са убедени криминалисти, разследващи зловещото покушение от края на 2002 г.

Д-р Петър Берон се мотае по столичните пазари, видяха топпапараците на "България Днес". В малко разпасан вид зоологът разгледа внимателно какво предлагат търговците и избра най-доброто за своята