Яне събра десни люспи в група

https://www.24chasa.bg/Article/47834 www.24chasa.bg
Яне (вдясно) с новата си група.

11 депутати, отцепници от досегашните десни формации, направиха нова група вчера. Начело застана лидерът на РЗС Яне Янев, като се очаква групата да носи името на неговата партия. Тя ще бъде официално регистрирана днес.

Заместници на Янев са Иван Колчаков, преди в СДС, и Румен Ангелов от ССД. В новата група влязоха още независимият Димитър Абаджиев, сините отцепници Димитър Йорданов, Димитър Димитров и Марио Тагарински, Нено Димов, напуснал ДСБ, земеделецът Георги Пинчев и Борислав Българинов от ССД. Независим остана лидерът на ССД Стефан Софиянски, който наскоро обяви, че няма да участва в бъдещи листи.

Изненадата бе Татяна Калканова от БНД. Тя отдавна не идва редовно в парламента и се е дистанцирала от колегите си от БНД, дори не влезе и в партията, коментираха царски отцепници. "Новото начало, което планирахме с напускането на НДСВ, не се случи и за мен този парламент отдавна е приключил", каза Калканова пред "24 часа" вчера. Тя се включвала в групата на Янев като в "проект с далечно бъдеще и нова кауза в политиката".

Калканова призна, че се обсъжда създаването на консервативна партия, в чията основа ще бъде и новата група. Събрахме се хора индивидуалисти, всеки от които отстоява идеите си дори с риск да бъде изключен от партията си, допълни тя.

Очаквам следващата седмица групата ни да стане 20 души, коментира Янев. Включването си в новата група обсъждат независимите Мария Капон и Елеонора Николова, спрягат се и още хора от БНД.

Новата група ще е важен инструмент срещу купуването на цели избирателни комисии, заяви Янев и даде заявка за свои хора в избирателните комисии. РЗС не иска в листите си бивши премиери, министри и шефове на държавни агенции, както и агенти на бившата ДС. Ще си партнираме с ГЕРБ, каза Колчаков.