Кунева влиза в борда на “Париба”

https://www.24chasa.bg/Article/478777 www.24chasa.bg
Меглена Кунева участва в годишното заседание на акционерите на банка “Париба” в Париж. СНИМКА: РОЙТЕРС

Акционерите на “БНП Париба” одобриха завчера избирането на Меглена Кунева в ръководството на френската банка, предаде Ройтерс.

Бившата еврокомисарка за защита на потребителите се отличи с острите си критики срещу практиките на някои банки в областта на банковите такси, припомня агенцията. Назначението на Кунева щя трябва да бъде одобрено и от Еврокомисията.

“Трансперънси интърнешънъл” изрази вчера безпокойство за назначаването на Кунева във френската банка. Неправителствената организация призова да бъде преразгледан правилникът за поведение на еврокомисарите и да им се отнеме правото да заемат важни постове в частни фирми поне 2 г. след приключването на мандата им в Брюксел.

Избирането ми е при пълна прозрачност и със съгласието на Европейската комисия, коментира вчера пред “24 часа” Меглена Кунева. Тя отишла в Париж от Брюксел, където получила поздравления за поканата й да бъде първият източноевропеец в 6-ата банка в света. Бившата еврокомисарка обясни, че не е на заплата и няма да участва в управлението на банката. Тя е сред група от независими членове, които се събират 4 пъти в годината, за да обсъждат по-глобални въпроси. При поканата си към нея членовете на борда изтъкнали, че Кунева е носител на най-високото отличие на Франция за чужденци - Офицер на Почетния легион. (24часа)